שתף קטע נבחר

 

סופדים ללאוטמן: "הקדיש חייו לעם ולחברה"

נשיא המדינה על התעשיין ואיש החזון שהלך לעולמו: "דוביק היה אדם נלהב ואיש מלהיב שתרומתו למדינת ישראל לא תסולא בפז". לביתו של דב לאוטמן מגיעים קרובים, חברים ושכנים. ד"ר יריב בן אליעזר שמתגורר קומה מתחתיו: "הוא היה איש של חזון וערכים"

קרובים, חברים ושכנים פוקדים מאז שעות הבוקר (שבת) את ביתו של דב לאוטמן שהלך לעולמו והוא בן 77. נשיא המדינה שמעון פרס ספד לו: "היום הלך לעולמו אדם נדיר שהקדיש את חיו לשירות העם והחברה בישראל. את כל אשר צבר לעצמו הוא נידב ברוחב לב לחברה. דוביק היה חלוץ אמיתי ורודף שלום. הוא הקים תעשייה מודרנית, הלך לגליל, השקיע במרכזי תעשייה במצרים וירדן, השקיע בחינוך בהשכלה ובתעסוקה איכותית עבור דורות רבים של צעירים בישראל. הוא מעולם לא התעייף, מעולם לא פסק לפעול, מעולם לא נכנע לתלאות שבאו מבחוץ ולמצוקות שנוצרו מבפנים. הוא היה אהוב על כולם, נאמן על כולם, אדם ללא אגו".

 

פרס דיבר על החברות האישית והשותפות לדרך עם לאוטמן: "דוביק היה אדם נלהב ואיש מלהיב שתרומתו למדינת ישראל לא תסולא בפז. גם בימי חוליו הוא לא פסק מלדאוג להעמקת ולהפצת החינוך והמדע שבהם הוא ראה עיקר ונדבך מרכזי בחיינו. בצער עמוק אני נפרד מדוביק, בינינו הייתה ידידות עמוקה וטבעית ושותפות רעיונית וחזונית. מדינת ישראל כולה ידעה להוקירו בחייו ועתה נזכור כולנו את דוביק לאוטמן בכבוד עמוק על תרומתו האדירה ומורשתו המפוארת".

מודעת האבל שנתלתה בבניין שבו התגורר  (צילום: איתי בלומנטל) (צילום: איתי בלומנטל)
מודעת האבל שנתלתה בבניין שבו התגורר (צילום: איתי בלומנטל)
 

גם ראש הממשלה בנימין נתניהו הביע הערב צער עמוק על מותו של התעשיין, איש החינוך וחתן פרס ישראל. "לאוטמן היה ממניחי יסודות התעשייה הישראלית המודרנית ומחלוצי העברתה לפסים של טכנולוגיה מתקדמת וייצוא. דב לאוטמן היה ציוני בכל רמ"ח אבריו וראה בשיפור החינוך משימה אישית ולאומית. גם כשחלה במחלה שהגבילה אותו פיסית המשיך בפעילותו ועמל כדי להפיצה ברבים. יהי זכרו ברוך".

 

לאוטמן התגורר בקומה העליונה בבניין ברחוב אופנהיימר ברמת אביב ומתחתיו מתגורר ד"ר יריב בן אליעזר, "נכנסנו יחד לבניין לפני 40 שנה", סיפר. "הוא היה אדם נעים הליכות, עדין וחברותי. במשך השנים למדנו להכיר אותו. הוא הקדיש את כל כולו לחינוך, נפגש עם בני נוער והיה איש של חזון וערכים". לאוטמן נאבק במשך שנים רבות במחלת ה-ALS, מחלת ניוון שרירים, שגרמה לשיתוקו. 

 

שכניו: "היה רגיש למה שקורה במדינה"

המפגש האחרון בין לאוטמן לשכנו, יריב בן אליעזר, התקיים לפני כחודש בחדר המדרגות: "הוא הזמין אותנו אליו וגם אנחנו השכנים הרגשנו צורך לבקר אותו. ניתחנו בעיות חברתיות ודיברנו על חינוך ופוליטיקה. למרות שהוא היה במצוקה גופנית איומה ולמרות הטרגדיה שהוא עבר במשפחה, הוא נשאר אופטימי ובמצב רוח מרומם".

 

קומה מתחת לד"ר בן אליעזר מתגורר ההיסטוריון וח"כ לשעבר מטעם מפלגת העבודה, פרופ' מיכאל בר זוהר, שסיפר: "דב הצליח לשלב שני עולמות מנוגדים. מצד אחד הוא היה איש עסקים ממולח שבנה אימפריה כלכלית ומצד שני הוא היה רגיש לכל מה שקורה במדינה. הוא תרם כספים והיה מעורב בצורה הכי כנה ותמימה כדי שיהיה טוב יותר לחיות כאן".

שיחה עם חינוך עם דב לאוטמן, פרופ' עדה יונת ופרופ' דן שכטמן    (צילום: חגי דקל והילה ספאק ורועי עידן)

שיחה עם חינוך עם דב לאוטמן, פרופ' עדה יונת ופרופ' דן שכטמן    (צילום: חגי דקל והילה ספאק ורועי עידן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בר זוהר סיפר כי לאוטמן אסף סביבו במשך השנים חברים שאיתם הקפיד להעלות נושאים שעל סדר היום. "הוא היה מקורב למפלגת העבודה והיה שייך לחבורה שהלכה ביחד הרבה מאוד שנים. היה לו תום וחלומות שבאמת אפשר לשנות ולייצר חברה ומציאות טובים יותר".

 

למרות ניוון השרירים שפקד את לאוטמן, מספר בר זוהר, הוא הקפיד לצאת לעבודה ולקיים בערבים פגישות עם חברים ונבחרי ציבור. "היו לו מטפלים פיליפינים שטיפלו בו במסירות. גדולי המדינה הגיעו אליו להתייעץ, לשמוע ולהתארח וגם הוא הקפיד להגיע לכל מקום שאליו הוזמן. הוא הקדיש את עצמו לחינוך והיה אופטימי למרות שעבר טרגדיות קשות". אגב, באותו הבניין שבו התגוררו לאוטמן, בן אליעזר ובר זוהר, התגוררה בשעתו גם המשוררת נעמי שמר ז"ל.

לאוטמן ונגיד בנק ישראל לשעבר פרופ' סטנלי פישר מדברים על חינוך

לאוטמן ונגיד בנק ישראל לשעבר פרופ' סטנלי פישר מדברים על חינוך

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מתעשיין לאיש חזון וחינוך

לאוטמן נולד בשנת 1936 בתל-אביב. לאחר שירותו הצבאי הוא נסע ללמוד הנדסת מכונות במכון הטכנולוגי היוקרתי MIT בארצות הברית והתמחה בהנדסת ייצור. שנתיים לאחר תום לימודיו חזר לארץ ובגיל 27 מונה למנכ"ל חברת הטקסטיל "סברינה". תפקיד שבו כיהן בין השנים 1963-1967. בשנת 1967 התמנה למנכ"ל חברת "גיבור תעשיות טקסטיל", שבה כיהן עד שנת 1975, אז ייסד את חברת "דלתא" שמאוחר יותר התמזגה עם חברת "גליל תעשיות". דב לאוטמן שימש כיו"ר מועצת המנהלים וכבעל המניות העיקרי עד שנת 2007, אז מכר את השליטה בחברה. באותה השנה קיבל את פרס ישראל בתחום מפעל חיים.

 

בעברו, כיהן מר לאוטמן כנשיא התאחדות התעשיינים וכיו"ר לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים בישראל. בנוסף, שימש מר לאוטמן בתקופת כהונת ממשלת יצחק רבין ז"ל כשגריר מיוחד של ראש הממשלה לפיתוח כלכלי והשקעות זרות בארץ. בעברו, כיהן כנשיא התאחדות התעשיינים וכיו"ר לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים בישראל.

 

עם פרישתו מעולם התעשייה הקים לאוטמן עם בנו נעם את קרן לאוטמן להשקעה בחינוך ובקידום השויון בין יהודים וערבים בישראל. הקרן משקיעה בחיזוק החינוך הציבורי ובצמצום פערים חברתיים באמצעות החינוך. היא ייסדה תוכניות חדשות ותומכת בתוכניות ובעמותות הפועלות בתחומי עשייתה. לאוטמן נמנה עם מקימי תנועת "הכל חינוך" לפני חמש שנים, קואליציה רחבה של אנשי חינוך, אנשי עסקים, אקדמאים ונציגי שלושת המגזרים. התנועה פועלת לחיזוק החינוך הציבורי, שיפור מעמד המורים והמנהלים, וקידום השויון בין תלמידים במערכת החינוך. וכן ממקימי עמותת קו משווה הפועלת לשילוב אקדמאים ערבים במקומות עבודה בחברה הישראלית.

 

קרנית פלוג: הוא ייחסר בנוף הישראלי

נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג, הביעה צער רב על מותו של לאוטמן: "דב לאוטמן שילב לאורך שנים בין אהבתו לתעשייה ולחינוך בכל מגזרי האוכלוסיה, שני תחומים שהם בבסיסה של החברה הישראלית ואשר מהווים את מנועי הצמיחה שלה. דמותו תחסר מאוד בנוף הישראלי".  

יו"ר העבודה הנבחר הגיע לנחם אבלים בביתו של דב לאוטמן    (צילום: איתי בלומנטל)

יו"ר העבודה הנבחר הגיע לנחם אבלים בביתו של דב לאוטמן    (צילום: איתי בלומנטל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

יו"ר מפלגת העבודה הנבחר, יצחק (בוז'י) הרצוג, הגיע לנחם את בני משפחת לאוטמן. "דוביק היה ידיד קרוב עשרות שנים. היה דמות למופת וגבורה שהתבטאה בהתמודדותו עם המחלה. הוא הגיע לכל מקום בכיסא גלגלים ויחד עם זאת הקרין עוצמה ונחישות בלתי רגילים". הרצוג הגדיר את לאוטמן כ"אחד הישראלים החשובים בדור האחרון": "היה איש כלכלה שעשה מהפכה עצומה בדו-קיום, בתעסוקה ובהעצמת ישראל בקרב העמים. היה איש חינוך שתרם רבות לשיויון ולמלחמה בעוני באמצעות חינוך והיה דוגמה ומופת. יהיה זכרו ברוך".

 

בנט: הערצתי אותו

שר הכלכלה נפתלי בנט אמר שישראל איבדה את אחד מגדולי התעשייה הישראלית שהיה ציוני ענק. "דב לאוטמן שנפטר הוא דמות לחיקוי. כאשר ראה צורך מסוים במדינת ישראל, הוא פשוט פעל. תעשיין, יזם, איש חינוך, ציוני ובעיקר - עושה". הוא ציין שלמרות שאינו מחזיק בעמדות פוליטיות דומות לאלו של לאוטמן, "העריץ את היוזמה והפעולה שלו למען אמונותיו", כאשר הקים את "דור שלום" לאחר רצח רבין.

 

שר האוצר יאיר לפיד כתב בפייסבוק: "בשנים האחרונות הרב שי פירון ואני היינו מצלצלים מדי פעם זה לזה ואומרים, 'בוא נלך אליו' (שי היה אומר "הולכים לסבא דב") והיינו הולכים לספר לו איך אנחנו מתקדמים. הוא מצדו היה מזכיר לנו שוב ושוב שחינוך צריך להיות מרכז העשייה שלנו. חינוך הוא תעשייה, חינוך הוא חברה וכלכלה, חינוך הוא הדרך היחידה לבנות חברה אנושית מתוקנת. זוהי הצוואה שלו, ואנחנו נשמור עליה".

 

שר החינוך, שי פירון, שלח תנחומיו למשפחה האבלה: "לאוטמן היה לי למורה דרך, למנטור, לאב ולחבר. רגישותו לצורכי החברה ומחויבותו לחינוך היוו מודל עבורי. אהבתי הרבה אליו, והצער הגדול הממלא אותי ואת חבריו הרבים, מבטאים את המקום המרכזי שדוביק תפס בלבנו. מותו מותיר חלל גדול, צער, ומחויבות עמוקה להמשיך את דרכו".

  

ורד ליבנה, מנכ"ל תנועת הכל חינוך, ספדה: "דב לאוטמן היה אות ומופת בחזונו, בהישגיו, בנחישותו ובמחויבותו לשיפור איכות החינוך הציבורי בישראל ולצמצום פערים בחברה הישראלית. למרות גילו, קל להגיד על דוביק שהלך מאיתנו בטרם עת. האש עדיין בערה בעצמותיו וכך גם רוחו ויכולתו להניע תהליכים שתכליתם טובת החברה הישראלית".

 

ראש העיר רעננה זאב בילסקי אמר כי לאוטמן היה "איש חזון ומעש. תודה על החברות, על התמיכה והעצה הטובה. על שלימדת את כולנו נדיבות מהי. נלחמת באומץ במחלה במשך שנים ארוכות והיום הוכרעת. אהבתי אותך דוביק. נוח על משכבך איש יקר".  

  

דב לאוטמן יובא למנוחות מחר ב-14:30 בבית העלמין קריית שאול בתל אביב.

 

בהכנת הכתבה השתתפו ירון דרוקמן, שחר חי, אטילה שומפלבי וגלעד מורג

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
דב לאוטמן בטקס קבלת פרס ישראל ב-2007
צילום: גיל יוחנן
מומלצים