שתף קטע נבחר

 

איראן פסימית, קרי יטוס להתייעצות בלונדון

המשא ומתן בין המעצמות לאיראן בז'נבה תקוע. ראש המשלחת האיראנית: "לא בטוח שנגיע לתוצאה הלילה". נקודת המחלוקת: ההתעקשות האיראנית להפעיל את מתקן המים הכבדים באראק

אווירה פסימית הערב (שבת) בשיחות הגרעין בז'נבה. סגן שר החוץ האיראני וראש המשלחת האיראנית לשיחות, עבאס אראקצ'י, אמר כי טהרן לא בטוחה שיושג הלילה הסכם במשא ומתן עם המעצמות. "המשא ומתן קשה ועמוס, לא ברור אם תהיה לנו תוצאה הלילה. המחלוקת קשורה לניסוח", הוסיף. "אנחנו קרובים להסכם, אבל נותרו מחלוקות בשניים-שלושה נושאים".

קרי הגיע לשיחות בז'נבה. המבוי הסתום נמשך    (צילום: רויטרס)

קרי הגיע לשיחות בז'נבה. המבוי הסתום נמשך    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ג'ון קרי בדרך לשיחות בז'נבה. הפערים נותרו  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ג'ון קרי בדרך לשיחות בז'נבה. הפערים נותרו (צילום: AFP)
 

מזכיר המדינה ג'ון קרי מתכוון לעזוב מחר את ז'נבה ולטוס ללונדון להתייעצויות עם שר החוץ הבריטי וויליאם הייג בנושא. דוברת מחלקת המדינה ג'ן סאקי שיצאה אתמול עם קרי לז'נבה במאמץ לקדם את שיחות הגרעין, הודיעה על הנסיעה המתוכננת. לא ברור אם זהו אמצעי לחץ אמריקני כדי להאיץ באיראן לקבל החלטה, או שהאמריקנים הגיעו למסקנה שאי אפשר לסגור עסקה על הגרעין בשלב הזה של השיחות. קרי הגיע לז'נבה משום שחש שנוכחותו בשיחות חיונית ועשויה לקרב בין הצדדים, כך לפי הדוברת.

 

בהודעה האמריקנית נאמר שקרי ועמיתו הבריטי ידונו גם במתרחש בסוריה ובתהליך השלום הישראלי פלסטיני. קרי גם ייפגש עם ראש הממשלה הלובי עלי זידאן. הייג אמר בצהריים שהמשא ומתן הגיע למבוי סתום באותן סוגיות שבגללן הסתיים סבב השיחות הקודם ללא הסכם. לפי הגרדיאן הבריטי, אבני הנגף העומדות בפני הסכם הן זכותה של איראן להעשיר אורניום ונטרול מתקן המים הכבדים באראק.

 

האיראנים, לפי הייג, מנהלים משא ומתן קשוח. "אנחנו לא כאן בגלל שדברים בהכרח גמורים. ישנם פערים צרים, אבל אלה פערים חשובים". לדבריו, נושאי המחלוקת נותרו כפי שהיו בסבב הקודם, אך יש "כמות גדולה של הסכמה". עם זאת אמר שבשבועות האחרונים הושגה "התקדמות עצומה".

 

שר החוץ הגרמני גידו וסטרוולה אמר כי "יש סיכוי ריאלי אבל יש עוד הרבה עבודה". סגן שר החוץ הרוסי סרגיי ריבקוב אמר שהסוגיה הקשה לפיצוח היא ההתעקשות האיראנית על המשך בניית מתקן המים הכבדים באראק, המסוגל לייצר פלוטוניום. ריבקוב אמר לסוכנות הידיעות "איטר-טאס" שפריצת דרך נראית כעת קרובה מבשיחות שהתנהלו בתחילת החודש, "אבל למרבה הצער איני יכול לומר שיש ודאות שנגיע לאותה פריצת דרך".

 

על פי דיווח מוקדם ב"ניו יורק טיימס", איראן תנטרל את מאגר האורניום המועשר עד 20% שברשותה במסגרת ההסכם

שמונח על שולחן הדיונים. על פי גורם מערבי רשמי, נטרול מאגר האורניום המועשר ייעשה באמצעות דילולו של החומר או על ידי הפיכתו למוטות דלק או לאבקת אורניום - חומר שמשמש לדלק גרעיני - כך שהיא לא תוכל להשתמש בו כדי לייצר נשק גרעיני.

 

העיתון האמריקני דיווח עוד כי איראן תורשה להמשיך להעשיר אורניום עד רמה של 3.5%, אך תסכים להגביל את מאגר האורניום ברמת העשרה זו שברשותה באמצעות השמדתו, דילולו או המרתו לדלק של אותה כמות אורניום שהיא תעשיר. כלומר, איראן לא תורשה להגדיל את מאגר האורניום המועשר ברמה נמוכה.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
קרי ועמיתו הרוסי בשיחות הגרעין בז'נבה
צילום: רויטרס
מומלצים