ישראל לבד על הבמה: מדינות המפרץ שותקות
שנים מדברים על זהות האינטרסים של ישראל ומדינות המפרץ הסוניות, ועל שיתוף הפעולה החשאי נגד איראן. אבל שעות ארוכות אחרי ההסכם בז'נבה, סעודיה ממלאת את פיה מים, בחריין והאמירויות מפרסמות ברכה רפה, ובכותרות העיתונים בעולם ישראל נשארת לבדה "הילד הרע" שזועק חמס
כבר שנים מדברים על השותפות האסטרטגית החשאית בין ירושלים לריאד, על כך שהחשש במדינות המפרץ מהגרעין האיראני גדול לא פחות מכאן בישראל, ואפילו על האפשרות שצה"ל יעבור מעל שטח השכנות הסוניות של איראן בדרך להפצצת מתקני הגרעין. אבל יותר מחצי יממה חלפה מאז חתמו נציגי שש המעצמות ואיראן על הסכם הביניים שאמור להשהות את תוכנית הגרעין של טהרן, ונדמה שבמערכה הדיפלומטית נותרה ישראל לבדה על הבמה, היחידה שזועקת חמס: תגובה רשמית אמיתית של סעודיה טרם פורסמה, ומדינות המפרץ הקטנות יותר נמנעות מלצאת נגד העסקה.
בית המלוכה הסעודי, שלהוציא את ישראל היה המתנגד הנחרץ ביותר להסכם בין המערב לבין איראן, עדיין ממלא את פיו מים. זאת חרף העובדה שאתמול נפגש המלך הסעודי, עבדאללה בן עבד אל-עזיז, עם אמיר כוויית ואמיר קטאר, והשלושה דנו באפשרות שהצדדים יגיעו להסכם.
הסכם הביניים עם איראן - כתבות נוספות ב-ynet:
- פרס מזכיר: לבחון את ההסכם לפי התוצאות
- ראש המוסד לשעבר: לא קיבלנו מה שרצינו
- ליברמן: ניצחון לאיראן, מרוץ החימוש החל
- נתניהו: טעות היסטורית, העולם מסוכן יותר
- השיחות עם איראן: הערוץ החשאי שהוסתר מישראל
- ההקפאה, הפיקוח, ההקלה. זה ההסכם
הגורם הסעודי הרשמי היחידי שהסכים להביע את דעתו בעניין בשעות שעברו מאז חתימת ההסכם היה זוטר יחסית: יו"ר ועדת יחסי החוץ בפרלמנט (מועצת השורא), עבדאללה אל-עסכר, ששיקף את הדעה הרווחת - והמודאגת - במדינות המפרץ הסמוכות לאיראן. "אין בידי תגובה רשמית של הממשלה, אבל באופן אישי אני דואג", אמר. "אני חושש שאיראן מוותרת על דבר מה כדי לקבל מהמעצמות דבר אחר במישור המדיני-אזורי. אני חושש שנותנים לאיראן מרחב גדול יותר או יד משוחררת לפעול באזור. ממשלת איראן הוכיחה שיש בידיה אג'נדה מגונה. אף אחד באזור לא מניח שהדברים יתנהלו בצורה חלקה".
אל-עסכר גם הציב איום כלפי המעצמות: אם ההסכם שהושג בז'נבה בכל זאת יאפשר לאיראן להגיע לפצצה גרעינית, הדבר
אל-עסכר כמובן לא מבטא דעה חריגה ביחס לפרסומים הרשמיים של השלטון הסעודי. בסוף השבוע החולף, טרם ההסכמה בין הצדדים בז'נבה, הצהיר השגריר בבריטניה, מוחמד בן נוואף בן עבד אל-עזיז, שמדינתו לא תשב בחיבוק ידיים מול הסכנה שיהווה הגרעין האיראני. בראיון ל"טיימס" הבריטי אמר הדיפלומט הסעודי: "כל האופציות עומדות בפני סעודיה לבלום את הסכנה של תוכנית הגרעין האיראנית". אלא שאחרי החתימה על ההסכם לא נשמעו הצהרות דומות.
בין סעודיה לאיראן יש יריבות אידיאולוגית וגיאופוליטית ארוכת שנים. סעודיה נחשבת לערש הפלג הסוני של האיסלאם ואיראן נחשבת לערש הפלג השיעי. לפיכך שתיהן נחשבות למנהיגות הזרמים העיקריים בעולם המוסלמי, ושואפות להגמוניה אזורית. לא פעם בעבר האשימה סעודיה את איראן בניסיונות להביא להפיכות בקרב בנות בריתה כמו בחריין (שם מיעוט סוני שולט על רוב שיעי) ולהתקוממויות של שיעים גם בתוך סעודיה עצמה. איראן מצדה משפיעה רבות על שכנתה עיראק, שגם בה יש רוב שיעי. סעודיה חוששת שאיראן גרעינית תפעל ביתר חופשיות במזרח התיכון, ותנסה להשתלט בכוח על אזורים שאותם היא מחשיבה לשלה.
מדינות המפרץ הקטנות יותר התמהמהו במשך שעות, ורק אחרי זמן מה פרסמו תגובות עם ברכה דיפלומטית על השגת ההסכם. איחוד האמירויות מסר בהודעה רפה כי "הקבינט מקווה שההסכם הזה יהווה צעד קדימה לקראת הסכם קבע שישמר את היציבות באזור ויגן מפני המתיחות והסכנה שבהפצת נשק גרעיני". שר החוץ של בחריין, שייח חאלד בין אחמד אל-חליפה, בירך ואמר: "ההסכם מסיר חששות מאתנו, בין שמאיראן או ממדינה אחרת".
השתיקה של מדינות המפרץ החוששות כל כך מאיראן בולטת במיוחד לאור דבריה החריפים של ההנהגה בישראל נגד ההסכם מאז שעות הבוקר המוקדמות. כשברקע נשמעות רק אזהרותיה של ישראל והצהרותיהן המתונות למדי והאופטימיות של המעצמות ומדינות שאר העולם, עושות התבטאויותיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו נגד ההסכם כותרות ברחבי תבל. בכל כלי התקשורת הגדולים ההסכם עם איראן הוא הכותרת הראשית, אבל כולם מבליטים מתחתיו את התנגדותה החריפה של ישראל להסכם, ואת הגינוי שלה למה שבמערב נתפש כהישג גדול.
ב"גרדיאן" הבריטי, למשל, מעטרת את הכותרת הראשית תמונת שרי החוץ של ארה"ב ואיראן לוחצים ידיים ומחייכים, בעוד מתחתיה בכותרת המשנה נכתב: "ישראל מגנה את הסכם הגרעין כ'טעות היסטורית'". ב"ניו-יורק טיימס" מכריזה הכותרת הראשית על "הסכם עם איראן לעצירת תוכנית הגרעין" ומתחתיה ידיעה שלפיה "מנהיגי ישראל מגנים את הסכם ז'נבה". ב"ל'אקספרס" הצרפתי מתנוססת תמונתם של שרי החוץ של צרפת ואיראן מחייכים חיוך רחב במיוחד, ומתחת לה מובאת ההתרעמות הישראלית.
לבנון: ההסכם חיובי. עכשיו מה עם ישראל?
שכנה מודאגת נוספת של איראן היא ירדן של המלך עבדאללה. שר ההסברה לשעבר בירדן, סלאח אל-קלאב, התייחס בראיון לרשת אל-ערבייה לדבריו של מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, שלפיהם ההסכם יעניק ביטחון לישראל. הוא אמר בלעג: "ההסכם אולי יעניק ביטחון לישראל, אבל לא למדינות ערב ולמדינות המפרץ שאיראן מאיימת עליהן".
הסכם הביניים אמור להשהות משמעותית את תוכנית הגרעין האיראנית. בין השאר מתחייבת טהרן להפסיק העשרת אורניום מעל 5 אחוזים, לנטרל את מאגר האורניום המועשר לקרוב ל-20 אחוז (רמה שממנה קל יחסית להגיע במהירות לרמת העשרה שמתאימה לפצצה), לא להתקין צנטריפוגות נוספות מכל סוג ולא לבנות מתקנים נוספים להעשרה.
בתמורה יספקו המעצמות לאיראן הקלה מוגבלת ובת ביטול בסנקציות, אבל ההגבלות העיקריות על נפט, פיננסים ובנקאות באיראן יישארו על כנן גם בתקופת הביניים של ששת חודשי המשא ומתן. התנאים הללו, שמדאיגים כל כך את השכנות במפרץ, דווקא משמחים את ידידותיה של איראן בציר שבין טהרן, דמשק
היום אמר חבר במחנה ה-8 במרס (המזוהה עם חיזבאללה) לאתר חדשות בלבנון כי "ההסכם הזה הוא הפסד נוסף למחנה ה-14 במרס (המתנגד לחיזבאללה ולמשטר הסורי, ר"ק). ההסכם כופה על העולם מציאות חדשה. קבלת ההחלטות בעולם היא כבר לא בבעלותה של ארצות הברית בלבד, אלא יש לה שותפים אמיתיים".
חבר הפרלמנט התומך בחיזבאללה הוסיף: "זאת הפעם הראשונה שארצות הברית לא כופה הסכם בכוח לטובת ישראל על חשבון עמי האזור". שר החוץ, עדנאן מנסור, המזוהה כתומך חיזבאללה, טען ש"ההסכם בין איראן למערב הוא חיובי. יש לשים לב לתוכנית הגרעין הישראלית".
סוריה: ישראל וסעודיה מתואמות
משרד החוץ הסורי, בן בריתו של המשטר באיראן, מיהר לפרסם הודעת ברכה על ההסכם ה"היסטורי". על פי ההודעה, המתווה מבטיח את האינטרסים של העם האיראני ומכיר בזכותו להשתמש באנרגיה גרעינית למטרות שלום: "ההסכם סולל את הדרך לקראת מאמץ בינלאומי לפירוז המזרח התיכון מנשק להשמדה המונית, בייחוד אחרי הצטרפותה של סוריה לאמנה למניעת הפצת נשק כימי".
ההודעה התייחסה גם לישראל, ש"נותרה כעת המכשול היחיד שמונע את השגת המטרה... בהיותה הגורם היחידי שמחזיק נשק גרעיני ושמסרב להעמיד את מתקניו הגרעיניים תחת פיקוח של הסוכנות הבינ"ל לאנרגיה אטומית".
שר ההסברה הסורי, עמראן א-זועבי, הצטרף לחגיגות וטען בראיון טלוויזיוני שההסכם הוא ניצחון הדיאלוג על האיומים והסנקציות. "העמדה של ישראל (נגד ההסכם, ר"ק) אינה מפתיעה כיוון שההיגיון שלה הוא תוקפני", אמר. "יש מדינות שניזוקות מההסכם ובהן ישראל וסעודיה. ההצהרות שלהן מאששות את הפחד והאימה שאוחזת בהן לנוכח ההסכם. הדבר משקף את רמת התיאום הביטחוני בין ישראל לסעודיה גם בעיראק וגם בסוריה". כבת ברית קרובה מאוד של איראן, סוריה היא יריבה חריפה של סעודיה, בעיקר על רקע תמיכת סעודיה במורדים הסונים הנלחמים במשטרו של בשאר אסד זה שנתיים וחצי.
מי שלא הסתירה את שמחתה מהכישלון הישראלי היא הרשות הפלסטינית. דוברו של נשיא הרשות אבו מאזן, נביל אבו רודיינה, אמר כי
ההסכם "שלח מסר חשוב לישראל שלפיו עליה להבין כי שלום הוא הפתרון היחידי במזרח התיכון, וצריך להניע את המעצמות לקדם הסכם שלום פלסטיני-ישראלי". הוא הדגיש גם כי הפלסטינים רוצים "מזרח תיכון נקי מנשק גרעיני", רמז לגרעין הישראלי.
מברכת נוספת הייתה עיראק, ובהודעה שפרסם ראש ממשלתה השיעי נורי אל-מאלכי, שעומד לצד המשטרים בטהרן ובדמשק, נמסר: "מדובר בצעד גדול במישור של ביטחון ויציבות האזור והרחקת מוקדי המתיחות ממנו... תהליך בניית האמון והמרצת הדיאלוג יימשך באופן שיממש את האינטרס של שני הצדדים באמצעות מניעת התפשטות של נשק גרעיני".