שתף קטע נבחר

אופטימיות ברחוב האיראני: "החיים ישתפרו"

איראנים רבים נשארו ערים כל הלילה כדי להתעדכן בטלוויזיה על ההתפתחויות בז'נבה, בתקווה שהסנקציות החונקות סוף סוף יוקלו במעט. ב-05:30 בבוקר, שעון מקומי, הגיעה הבשורה והרשתות החברתיות געשו: "אולי עכשיו הסחורות יוזלו", מקווים רבים, אבל יש מי שעדיין מוכנים ללכת ראש בראש

הסכם הביניים שמשעה את תוכנית הגרעין של איראן לחצי שנה אבל יביא מנגד להקלת הסנקציות על המדינה, נטע אתמול (יום א') תקווה בלבבותיהם של האיראנים. רבים מהם הכתירו את שר החוץ מוחמד זריף לגיבור והרעיפו עליו מילות תודה באינטרנט. איראנים רבים נותרו ערים כל הלילה ונצמדו לערוצי הלוויין ולמסכי הטלוויזיה כדי לקבל עדכונים על המשא ומתן המתיש בז'נבה שאמור היה להימשך שלושה ימים, אך אתמול לפנות בוקר נכנס ליומו החמישי, אז הגיעה ההודעה על גיבוש ההסכם.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

כשהחדשות על חתימת הסכם הביניים הגיעו, בסביבות השעה 05:30 בבוקר שעון איראן, האינטרנט הוצף במסרים מלאי אושר של איראנים. "תודה לכם, אנשי צוות המשא ומתן! תודה לך, מר זריף!", כתב בטוויטר הסטודנט אחמד מטהרן. "שאלוהים יברך אותך, איש מחייך", כתב גולש איראני בעמוד הפייסבוק של זריף, תוך שהוא מזכיר את החיוך שנסוך לעתים קרובות על פניו של שר החוץ. "החיוך שלך הפך את המדינה לשמחה".

 

תומכי שר החוץ האיראני צוהלים בנמל התעופה בטהרן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תומכי שר החוץ האיראני צוהלים בנמל התעופה בטהרן(צילום: EPA)

שר החוץ זריף נוחת בחזרה באיראן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שר החוץ זריף נוחת בחזרה באיראן(צילום: EPA)

 

דוכני עיתונים בטהרן, אתמול (צילום: EPA) (צילום: EPA)
דוכני עיתונים בטהרן, אתמול(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

אמש ציפו למשלחת המשא ומתן האיראנית מאות אזרחים שהריעו לה בשדה התעופה בטהרן. הקהל, שהורכב ברובו מסטודנטים צעירים, קראו לשר החוץ זריף "שגריר השלום". הם נשאו פרחים והניפו את דגלי איראן. ההמונים שרו וקראו לעברו של זריף כי הם אסירי תודה אחרי שמונה שנים - זכר לתקופת השפל מבחינתם של נשיאות מחמוד אחמדינג'אד. הם קראו גם: "לא למלחמה, לסנקציות, לכניעה ולהעלבות".

 

חמד מוחמדי, עובד במגזר הפרטי, אמר כי הוא מקווה שההסכם יביא לחיזוק המטבע האיראני, הריאל. "אם הריאל יוסיף לערכו, בהדרגה הסחורות יהפכו יקרות פחות", אמר. מאז שלהי 2011, כשהוטלו על איראן סנקציות קשות בכל הקשור לנפט ובנקים, איבד המטבע האיראני יותר משני שלישים מערכו. הסנקציות הללו לא יושפעו מההסכם בז'נבה, אולם איראנים רבים אופטימיים כעת ששינוי יחול באופן שבו המשטר מתנהל מול העולם.

 

כלי התקשורת באיראן הקלו הפעם על האיראנים להתעדכן בשיחות בז'נבה. ערוץ הטלוויזיה הממלכתי, בניגוד לעבר, פרסם על המסך דיווחים חיים מז'נבה והפגין תמיכה בזריף ובצוות המשא ומתן שלו. מוחיידין, מוכר שטיחים שכמו רוב עמיתיו בבזאר הגדול של טהרן עוקב מקרוב אחרי הפוליטיקה האיראנית ומדיניות החוץ, אמר כי הוא מקווה שהסכם מלא על תוכנית הגרעין יושג בתוך שנה. "מצב העסקים גרוע וחייב להשתקם. זה לא יקרה עד שהסנקציות יוסרו", אמר ל-AFP.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

גם דיוני רחוב התפתחו. גבר זקן לבוש כהלכה, בניסיון להתמודד עם גל הקור של העונה, הגן על העסקה בשיחה עם גבר צעיר יותר ברכבת התחתית. "ראיתי מלחמה. חוויתי סבל והרס. עברנו את זה, אבל עם הסנקציות אי-אפשר להמשיך", הסביר. "החיים שלנו נמצאים על כף המאזניים". שיעור האינפלציה באיראן עומד על כ-40% ואחוז האבטלה הוא מספר דו-ספרתי.

 

שותפו לוויכוח, סטודנט בשנות ה-20 לחייו, ענה לו כי הוא רך מדי בכל הקשור לצורך להתמודד עם "כוחות חצופים" - מונח שבו מתייחסים לעתים באיראן למערב. "הזכות שלנו לגרעין היא סמל להתנגדות שלנו, לנחישות שלנו", אמר.

 

עם זאת, חלק מהעוקבים של זריף בטוויטר ובפייסבוק נשמעו סקפטיים יותר בכל הקשור להקלה מיידית בלחץ הסנקציות, לפחות עד שיושג הסכם קבע. "אני לא מתנגד לזכות להעשרת אורניום, אבל אני רוצה זכויות אחרות גם כן: הזכות להיות בעל עבודה, לראות את ארצי מתפתחת". הוא התכוון בכך להתעקשות של איראן שהמעצמות יכירו בזכותה להעשיר אורניום, התעקשות שהייתה אחד המכשולים העיקריים בדרך להסכם.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 24/11/2013 23:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
איראנים קונים ירקות ברחוב
צילום: AFP
מומלצים