שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, EPA, shutterstock

אובמה לנתניהו: נתייעץ אתכם על הסכם סופי

נשיא ארה"ב ניסה להרגיע את ראש הממשלה בשיחת טלפון שבה התחייב לפתוח מיידית בהתייעצויות משותפות לקראת פתרון מקיף עם איראן, והדגיש: "אנו מחויבים לישראל". לפני השיחה הזהיר נתניהו שההסכם לא מכסה את שלבי ייצור הפצצה: "טהרן לא משלמת מחיר של ממש"

הבית הלבן מסר כי נשיא ארצות הברית ברק אובמה שוחח אמש (יום א') בטלפון עם ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ודן עמו בהסכם הביניים עם איראן. לפי ההודעה אובמה אמר לנתניהו בשיחה, שארכה כחצי שעה, כי ברצונו לפתוח לאלתר בהתייעצויות ישראליות-אמריקניות בנוגע למאמצים להגיע "לפתרון מקיף" לסוגיית הגרעין האיראני. דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט אמר כי אובמה הדגיש בפני נתניהו כי ארה"ב "תישאר איתנה במחויבותה לישראל, שלה כל סיבה טובה להיות ספקנית לגבי כוונותיה של איראן".

 

הדיווחים האחרונים על ההסכם עם איראן:

המכשול האחרון: הקונגרס ימוטט את ההסכם?

ישראל לבד על הבמה: מדינות המפרץ שותקות

 

תגובתו הנחרצת של נתניהו נגד הסכם עם איראן נותרה קול כמעט בודד בזירה הבינלאומית, אך זה לא מנע ממנו להמשיך בקו התקיף נגד פשרה בסוגיית הגרעין. בנאום בירושלים הדגיש ראש הממשלה כי "ההסכם אינו מכסה את החלקים האחרים של ייצור פצצות גרעין: לא את הנשק, לא את ראשי הקרב, ולא את הטילים הבליסטיים".

  

"הסכם רע". נתניהו בטקס חלוקת פרס א.מ.ת. ( צילום: אמיל סלמן) ( צילום: אמיל סלמן)
"הסכם רע". נתניהו בטקס חלוקת פרס א.מ.ת.( צילום: אמיל סלמן)
 

 

נתניהו פתח בחזרה על קביעתו מהבוקר לפיה מדובר ב"הסכם רע". לדבריו, "ככל שמצטרפים עוד ועוד פרטים על ההסכם שהושג אמש בז'נבה, מתברר עד כמה הוא הסכם רע ומסוכן לעולם, לאזור ולישראל". ראש הממשלה הזהיר כי "איראן מקבלת מיליארדי דולרים בהקלות בסנקציות מבלי לשלם מחיר של ממש. איראן מקבלת אישור כתוב להפרות מועצת הביטחון של האו"ם. ההסכם הזה במידה רבה מחלץ את איראן מחלק חשוב מהלחץ שהיא הייתה נתונה בו, והוא גם נותן לה לגיטימציה בינלאומית להמשיך בתוכנית הגרעין".

 

נתניהו נגד הפשרה: "הסכם רע ומסוכן"    (צילום: אבי פרץ)

נתניהו נגד הפשרה: "הסכם רע ומסוכן"    (צילום: אבי פרץ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

ראש הממשלה הישראלי קיבל חיזוק בינלאומי משמעותי ראשון למדיניותו. שר החוץ של קנדה ג'ון בירד אמר כי ארצו "ספקנית מאוד" לגבי הסכם הגרעין שנחתם בז'נבה. הממשלה הקנדית, שהוכיחה את עצמה כידידה קרובה מאוד של ישראל, ביקשה להדגיש כי מצדה לא תסיר את הסנקציות הכלכליות המוטלות על טהרן. בירד הסביר כי מעשי העבר מעידים על פעולות העתיד, ועל כן "איראן לא הרוויחה את הזכות ליהנות מחמת הספק".

 

מרבית המדינות, בפרט אלו שהיו מעורבות במשא ומתן, בירכו עד כה על ההישג הדיפלומטי מול הרפובליקה האיסלאמית שהפנתה עורף למערב במשך שנים. בית המלוכה הסעודי, שלהוציא את ישראל היה המתנגד הנחרץ ביותר להסכם בין המערב לבין איראן, עדיין ממלא את פיו מים.

  

תגובה רשמית אמיתית של סעודיה טרם פורסמה, ומדינות המפרץ הקטנות יותר נמנעות מלצאת נגד העסקה. זאת חרף העובדה ששלשום נפגש המלך הסעודי, עבדאללה בן עבד אל-עזיז, עם אמיר כוויית ואמיר קטאר, והשלושה דנו באפשרות שהצדדים יגיעו להסכם.

 

עושים סדר: מה ישראל רצתה - ומה נחתם?

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
(צילום: גטי אימג'בנק)

 

אחד ההישגים המרכזיים של איראן הוא לא רק הקלה יחסית בעיצומים, אלא גם הבטחה של המערב להימנע מהחרפת הסנקציות בחצי השנה הקרובה. הסעיף האחרון מכניס למעשה לתמונה את הקונגרס האמריקני שעלול למוטט את ההסכם אם יעביר הצעות החלטה להידוק משטר הסקנציות. מסלול הקונגרס - עוקף אובמה - תמיד קרץ להנהגה בירושלים בשל האהדה הרבה שממשלת ישראל זוכה לה בשורות בית הנבחרים והסנאט.

 

אולם מסתמן שנבחרי הציבור האמריקנים לא ישימו מקל בגלגלי המאמץ המדיני. תגובתו של יו"ר ועדת החוץ בסנאט,

רוברט מננדז, שבכוחו להביא להצבעה חקיקה בנוגע להחרפת הסנקציות, מסמנת כנראה את הצעד שיינקט בסופו של דבר: "הסנאט ייתן חלון של שישה חודשים להשגת הסכם סופי לפני שנטיל סנקציות חדשות על איראן, אבל הן יעמדו לרשותנו מיד אם השיחות ייכשלו או אם איראן לא תיישם את הסכם הביניים". אם כן נתניהו יכול להתנחם בעובדה שהמחוקקים האמריקנים משתי המפלגות מתכוונים להכין את הקרקע להחרפת הסנקציות במקרה שהמשא ומתן עם טהרן יתפוצץ.


פורסם לראשונה 24/11/2013 21:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: אמיל סלמן
נתניהו אמש. "איראן לא משלמת מחיר של ממש"
צילום: אמיל סלמן
מומלצים