מחיר השפעת: איך משבשת מחלת החורף את חיינו
סקר חדש מגלה כי השפעת גוררת היעדרויות לא רק של הילד מבית הספר, אלא גם של ההורים מהעבודה. 75% מההורים העריכו כי נדבקו בשפעת מהילדים
חיסון משולב: החיסון נגד שפעת לא רק מגן על בריאות המשפחה, אלא גם חוסך היעדרויות מהלימודים ומבית הספר: סקר חדש מגלה כי הילדים הם מקור ההדבקה העיקרי בשפעת במשפחה, והתוצאה היא 5 ימי מחלת ילד מדי שנה.
לכתבות נוספות - היכנסו למדור מגנים על הילדים משפעת
הסקר שבוצע על ידי חברת גאוקרטוגרפיה, והוזמן ע"י חברת התרופות אסטרהזניקה, נערך בחודש האחרון בקרב 450 הורים שהשיבו על שאלון באמצעות האינטרנט. מהסקר עולה כי משך הזמן שהילד שלקה בשפעת ושהה בבית היה כ-5 ימים בממוצע. 37% מההורים אמרו שהילד נעדר בין 6 ל-14 ימים ואף למעלה מכך.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
ההורים שהשיבו על הסקר עוד העריכו כי הם עצמם או הסבים והסבתות, נעדרו בממוצע כ-5 ימים כתוצאה מהטיפול בילד החולה. כשליש מההורים ציינו כי אף אחד מילדיהם לא חלה בשפעת בחורף שעבר.
להערכת ההורים שילדיהם חלו בשפעת בחורף שעבר, לפחות ילד אחד במשפחה נדבק מהילד הראשון שחלה. כ-75% מההורים מעריכים כי נדבקו בשפעת מהילד שחלה במחלה. ההוריםעוד העריכו כי כשני סבים או סבתות נדבקו מהילד שחלה.
להתגונן מפני השפעת
שיא מתחסנים בשפעת: מעל 400 אלף בשבוע
אבחנו עצמכם: יש לי שפעת או רק הצטננותרגע לפני השפעת: כך תכינו גופכם לחורף
מחצית מהמבוגרים שנדבקו לא סבלו מסיבוכים
על פי הסקר, כמחצית מהמבוגרים שנדבקו במחלה לא סבלו מסיבוכים כלשהם. אולם מבין אלה שסבלו מסיבוכים, שיעור גבוה באופן מובהק מהמבוגרים שסבלו מסיבוכים (30%), נזקקו לאנטיביוטיקה, בעוד ששיעור נמוך באופן מובהק (3%) נזקקו לאשפוז.להערכת ההורים, המבוגרים שסבלו מסיבוכים כתוצאה מהידבקות במחלת השפעת היו חולים בממוצע כ- 6 ימים, אך כמעט 40% חלו למשך יותר מ-7 ימים, מתוכם 4% מעל לשבועיים.
בהתייחס לעמדות בכל הקשור לחיסוני ילדים, 72% מההורים העידו כי הם מחסנים את ילדיהם בחיסוני השגרה בטיפת חלב ובבתי הספר. כשני שליש מההורים לילדים מתחת לגיל 9 חיסנו או שהם מתכוונים לחסן את ילדיהם כנגד פוליו באמצעות חיסון חי מוחלש.כ-36% אמרו כי יחסנו את ילדיהם נגד שפעת לקראת החורף הבא.
בקרב ההורים שלא מתכוונים לחסן, כרבע מהמשיבים ציינו שהם חוששים מתופעות הלוואי ו- 16% משוכנעים שהחיסון נגד שפעת גורם למחלה. 18% אומרים ששפעת היא מחלה קלה ואין צורך להתחסן מפניה.
"המלצה של הרופא תגרום לחסן את הילדים"
יחד עם זאת, כמחצית ממי שאינם בטוחים כי יחסנו את ילדיהם כנגד שפעת לקראת החורף הבא ציינו כי המלצה של רופא תגרום להם לחסן, רבע אמרו שהמלצה של משרד הבריאות תשכנע אותם. בקרב אותה קבוצה שאינם בטוחים שיחסנו את ילדיהם, 25% מההורים ציינו כי מאומה לא ישנה את דעתם על החיסון.
"נתוני הסקר עשויים לסייע להיערך בצורה הטובה ביותר הן למתן החיסון והן להסברת חשיבות החיסון לשפעת", אומר פרופ' אלי סומך, יו"ר האיגוד לרפואת ילדים ומנהל חטיבת הילדים בבי"ח חולים וולפסון, "ההורים שענו לסקר זיהו היטב את הנטל הכבד של תחלואת ילדים בשפעת: ידוע כי בעונת השפעת נדבקים כשליש מהילדים ובשפעת פנדמית (כמו שפעת החזירים) עד מחצית מהילדים עלולים להידבק בנגיף.
"כמו כן ההורים שמו לב לכך שילדים הינם מקור עיקרי להדבקת מבוגרים, כולל מבוגרים בקבוצות הסיכון. ואכן, מחקרים שנעשו במקומות שונים בעולם הראו בבירור כי חיסון ילדים בשפעת הקטין את התחלואה לא רק בילדים אלא גם במבוגרים.
"תשובה אחת שבלטה בסקר מחייבת אותנו רופאי הילדים למתן הסברה טובה יותר על מנת לשרש מיתוס מוטעה. בניגוד למה שעלה בסקר החיסון לשפעת אינו גורם לשפעת. אמנם, תיתכן תגובה קצרה למשך יום יומיים של הרגשה כללית לא טובה ובמקרים מעטים אף עליית חום חולפת אבל מדובר בתגובה של מערכת החיסון ובוודאי לא במחלת השפעת.
אין לי ספק, וגם הסקר מדגים זאת, כי העוגן של ההורים בנוגע לחיסונים הוא רופא הילדים. זה בא לידי ביטוי במבצע חיסוני הפוליו וגם בסקר. זה מחייב אותנו, רופאי הילדים להמשיך ולהשקיע זמן ומאמץ לא רק בטיפול במחלה האקוטית של הילד אלא גם בהסברה לשם קידום בריאות הילד ובעיקר לגבי חשיבות חיסוני הילדות כולל החיסון לשפעת.
הסקר מלמד כי ההורים בישראל עדיין לא מודעים מספיק לגבי הסכנות בתחלואה בשפעת בילדים. לאמיתו של דבר, שפעת בילדים ובעיקר בתינוקות עד גיל שנתיים עלולה לגרום לסיבוכים כמו דלקת ריאות, ברונכיטיס, לאשפוזים, לפגיעה במערכת העצבים ובמקרים נדירים אף למוות.
"הסקר מאשש את התחושה של רבים מאיתנו אשר עוסקים בנושא כי המדיניות הנהוגה כיום של מתן חיסוני השפעת מחוץ לשגרת החיסונים הרגילה גורמת לירידה בהתחסנות. העמדות של ההורים לגבי הנקודה הזו מחייבים את מערכת הבריאות על כל מרכיביה להערכה מחודשת של הנושא".