בעילה אסורה: 73 תיקים, רק 12 הרשעות
ביום המאבק נגד אלימות נגד נשים חושף ynet נתונים מדאיגים מ-2012: רק 15 הרשעות מתוך 238 תיקים על עבירות מין במשפחה. ארגוני הסיוע: "המערכת מעצימה את תחושת הבושה של הנפגעות"
היום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים:
- סקר על אלימות נגד נשים: המשטרה כושלת
- מקורבן אונס למדריכת נשים: "עברתי את זה"
- לעזור להן: עמותות למען נשים
- צפו: ירדנה ארזי בקליפ על אלימות נגד נשים
ברחבי העולם מציינים החודש את היום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים ואת יום זכויות הילד, אבל לרשויות האכיפה יש עוד דרך ארוכה לעשות כדי להתמודד ביעילות עם התופעה.
על פי הנתונים, שנמסרו לאיגוד מרכזי הסיוע במענה לשאילתא שהוגשה לפרקליטות, במהלך 2012 טופלו בפרקליטות 238 תיקים בגין עבירות מין במשפחה. מביניהם הסתיים הטיפול ב-126 תיקים: 106 תיקים נסגרו בגלל חוסר ראיות, חוסר עניין לציבור, עבריין לא נודע או חוסר אשמה. 15 תיקים הסתיימו בהרשעה, אחד בזיכוי וארבעה הוגדרו תחת "אחר".
באותה שנה נפתחו במשטרה 2,187 תיקי עבירות מין כלפי קטינים (מתוך 5,085 תיקי עבירות מין שנפתחו בשנה זו במשטרה). 16% מהתיקים (359) מיוחסים לפגיעה על ידי בן משפחה.
ככלל, כמחצית התיקים שנפתחו במשטרה בגין עבירות מין כלפי קטינים ב-2012 הם כלפי ילדים וילדות מתחת לגיל 12, והשאר בגילי 17-13.
מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, אורית סוליציאנו, הביעה דאגה לגבי ההשלכות של הנתונים על מתלוננים עתידיים. ל-ynet היא אמרה: "נפגעים שכבר פרצו את מעגל הבדידות ובחרו לפנות לערכאות הצדק, חרף הקושי והפחד בהגשת תלונה, מוצאים עצמם שוב ושוב מול מערכת מאשימה שמעצימה את תחושת הבושה וההשתקה של הנפגעים. הנתונים ממחישים מדוע נפגעות ונפגעי תקיפה מינית מתלבטים אם לפנות למשטרה".
סוליציאנו מדגישה שמעטות הנשים שמעזות להתלונן נגד האדם שפגע בהן: "על מנת לנתץ את קשר השתיקה והבושה סביב הפגיעה המינית, ולעודד נשים שנפגעו להתלונן, על רשויות המדינה להתייצב לצד הנפגעות, לנקוט יד קשה כלפי הפוגעים ולהעניק תמיכה וסיוע. רק כשנשים ירגישו שיש להן כתובת ושהרשויות מתייחסות ברצינות לתלונותיהן - ניתן יהיה לצמצם את ממדי התופעה".
הערב יציינו פעילי איגוד מרכזי הסיוע את היום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים במצעד מחאה ועצרת שתתקיים בכיכר רבין בתל אביב. מהאיגוד נמסר על עלייה במספר הפניות אל מרכזי הסיוע: במחצית הראשונה של 2013 התקבלו כ-4,550 פניות חדשות, 13% יותר מאשר בתקופה המקבילה אשתקד. כ-88% מהפניות התקבלו על ידי נשים, 12% על ידי גברים.
Read this article in English