שתף קטע נבחר

 

"מחסני ילדים": "אקספרס של חצות בת"א"

הנוסחה העירונית שמאגדת 70 אלף זרים וכאלף לידות בשנה מציגה מעונות יום בעלי תנאים מחפירים ומסוכנים. בין המיחמים הרותחים התלויים והלולים הצפופים, שוכנת אדישות הממשלה - והאסון הבא

40 פעוטות באחריות שני מטפלים בלתי מוסמכים, צפיפות, הזנחה והפקרות בטיחותית ותברואתית קיבלו שלשום (יום א') את פניהם של חברי הכנסת שביקרו במעונות ילדי הזרים בתל אביב, או בשם הרחוב שלהם: "מחסני ילדים".

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

בעילה אסורה: 73 תיקים, רק 12 הרשעות

הכול מואר: שיא עולם בקישוט לחג המולד

 

על פי נתוני מרכז הסיוע לאוכלוסייה הזרה שפועל בחסות עיריית תל אביב, התנאים האמורים - וגרועים מהם - הם מנת חלקם של כ-1,300 ילדים בני חודשיים עד שלוש שנים, ששוהים בכ-50 מעונות בעיר. הפעוטות שוהים במעונות אלה משמונה בבוקר עד שבע או תשע בערב, ובשעות הצהריים מצטרפים אליהם עוד מאות ילדים בני 7-3.

במהלך הסיור פגשו חברי הוועדה לזכויות הילד וועדת העובדים הזרים של הכנסת כ-40 פעוטות, ילדי נתינים זרים, ששהו בדירה בגודל 50 מ"ר בלבד. סימני טחב נראו על הקירות, והמקום היה נטול צעצועים. הילדים נראו אדישים, היו שקטים מאוד ובהו בחלל. 

 

על פי אנשי המקצוע שנלוו לסיור, אופי הטיפול הרווח בילדים אלה אינו שם דגש על שיחות עמם. גורמים העוסקים בנושא אף סיפרו ל-ynet כי לאחרונה רווחה במעונות תופעה שבמסגרתה הורים משאירים את ילדיהם למשך כמה שבועות. "אנחנו משקיעים בהם כמה שאפשר", סיפרה סוזי, מנהלת המעון שהזדהתה כנתינה גנאית. "אנחנו עושים מה שאפשר. להורים שלהם אין כסף ואין ברירה".

  

"מחסני הילדים" אינם מפוקחים באופן פורמלי והילדים חסרי המעמד אינם מטופלים על ידי רוב הרשויות. כל זאת, תחת צל הפסיביות הממשלתית בנושא, וללא מדיניות רשמית בעניינם. "ברבים מהמעונות תלויים מיחמים עם מים רותחים ממש מעל הלולים. במעונות אחרים אפשר לראות עשרה ילדים שאוכלים מאותה קערה", סיפרה דורית אלטשולר, ראש המנהל לשירותים חברתיים בעירייה. "אנחנו מתמודדים עם כ-70 אלף זרים ועם כאלף לידות בשנה. אלו החיים שהמדינה מאפשרת לילדים האלה".

 

העובדים הסוציאליים - אחד ל-460 משפחות, על פי נתוני העירייה - נתקלו בילדים קשורים בתוך בית בשעה שאמם יצאה לקניות. נציגים אחרים בעירייה הודו כי מעונות ישראליים בעלי תנאים דומים היו נסגרים מיד. "מדובר באקספרס של חצות לילדים", אמרה יו"ר הוועדה לזכויות הילד, ח"כ אורלי לוי-אבקסיס (הליכוד ביתנו).

 

ח"כ מיכל רוזין (מרצ), יו"ר הוועדה לבחינת בעיית העובדים הזרים, הוסיפה כי "כל עוד קיימת מדיניות אי-הרחקה ואין פתרון למעמדם של מבקשי מקלט בישראל - לא ייתכן שילדים יתגלגלו כאן זרוקים על הרצפה מבוקר עד לילה. מוטלת עלינו החובה הדחופה לדאוג לרווחתם, לחינוכם ולבריאותם. כיום מדינת ישראל פושעת כלפיהם, ובסופו של דבר כולנו נשלם את המחיר".

 

ח"כ מוטי יוגב ביקש להציג גם צדאחר של הביעה: "זו מציאות קשה וסבוכה של הישרדות בחלק משכונות דרום תל אביב. קשה מאוד לתושבים היהודים ששורדים בשכונות אלו. קשה מאד לראות את תופעת הזרים, הזנות, האלימות וההשתלטות של הזרים על דירות, עסקים ומקומות עבודה. קשה מאוד לראות אלף תינוקות זרים הנולדים מדי שנה בתל אביב ומוחזקים ברובם בתת תנאים בסוגים שונים של מעונות וביבי סיטרים-מחסני ילדים. זו בעיה לאומית.

 

"על משרד ראש הממשלה להציב פרויקטור שיתכלל את כל הבעיות בנושא זה ויתן מענים טובים יותר, למען תושבי דרום תל אביב, גם למען התינוקות הזרים. ילד הוא ילד. עלינו להמשיך ולמצוא דרכים להשבת הזרים למולדתם והשבת דרום תל אביב לתל אביבים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המעון בתל אביב
צילום: גיל יוחנן
ח"כ אורל לוי-אבקסיס
צילום: גיל יוחנן
ח"כ מיכל רוזין
מומלצים