שתף קטע נבחר

 

נחסם ניסיון לאשר תשתיות בלי הגשת תוכניות

הצעת הממשלה לתת למשרדי ממשלה ולגופים ציבוריים היתרים לבנות מתקני תשתית ללא הגשת תוכניות מפורטות, אושרה בגרסה מתוקנת המאפשרת למתנגדי התוכניות להשמיע טענותיהם בוועדת הפנים והגנת הסביבה. בין המתקנים שנועדו לקבל היתר הגורף: מתקני חשמל פולטי קרינה, קווי מים וביוב מזהמים ומאגרי גז שעלולים לדלוף

ועדת הפנים והגנת הסביבה מנעה היום (ב') מתן אפשרות לוועדות התכנון והבנייה לתת למשרדי ממשלה ולגופים ציבוריים היתרים לבנות מתקני תשתית ללא הגשת תוכניות מפורטות אלא רק על סמך צו של השר הממונה על התחום. זאת בניגוד להצעת הממשלה למתן ההיתר הגורף בתיקון חוק התכנון והבנייה שאושר לקריאה שנייה ושלישית.

 

 

לפי הצעת החוק המקורית, בניית המתקנים היתה יכולה להתבצע ללא הצגת מידע על מיקום המתקנים וממדיהם, וללא שמיעת התנגדויות. התנאי היחיד שנקבע הוא כי שר הפנים יקבע אלו מתקנים יהיו זכאים להיתר הבנייה ללא הגשת תכנית, ובלבד שהם תואמים תכניות מתאר ארציות או מחוזיות ושההיתר תואם את יעוד המתקן ואת השטח המותר לבניה.

 

המתקנים שנועדו לקבל את היתר הבניה הגורף הם מהסוג של מתקני שידור אלחוטי, מתקני חשמל פולטי קרינה, קווי ומאגרי דלק, קווי מים וביוב מזהמים ומאגרי גז שעלולים לדלוף, אפילו שהם נועדו לקום בסביבת בתי מגורים או מבני ציבור, ומיקומם עלול לגרום סכנות לגוף ולרכוש, כפי שהתריעה בדיון עמותת אדם טבע ודין.

 

אולם בלחץ הביקורת החליטה יו"ר הוועדה ח"כ מירי רגב (ליכוד-ביתנו) לתקן את הצעת הממשלה כך שתכניות המתקנים המפורטות יובאו גם לאישור ועדת הפנים והגנת הסביבה, ושיתקיים הליך לשמיעת טענות והתנגדויות של בעלי העניין בתכניות אשר עלולים להיפגע מהם.

 

ח"כ רגב אמרה מיד בפתח הדיון ש"הקמת מתקני התשתיות, ככל שהם צורך חיוני ולעיתים דחוף, מחייבת להקפיד כי ההקמה והיא תעשה בזהירות ותיקח בחשבון את הצרכים הציבוריים אשר עלולים להיפגע, כדי להבטיח את הבריאות, הבטיחות, הנופש והפנאי בעיקר של אוכלוסיות מוחלשות".

 

לפני ההחלטה על תיקון החוק הזהיר ח"כ דב חנין (חד"ש) כי "מדובר במהפכה מסוכנת" מאחר שהצעת הממשלה "סוטה מהעיקרון הבסיסי המחייב תכנון מפורט לפני מתן היתר הבנייה, גם מההיבט הסביבתי". הוא שאל, "אתם השתגעתם? עם ישראל חי והאנשים לא פראיירים הם יחסמו בגופם את הבולדוזרים"!

 

עו"ד אלי בן ארי, היועץ המשפטי של אדם טבע ודין, טען כי הצעת החוק פוגעת גם בזכות הקניין של הפרט והציבור. הוא הציע הליכי תכנון מקוצרים במקרים דחופים ולחייב את המתקנים בהליך רישוי שימנע הגשת תביעות לפיצויים. ניר אנגרט מרשות הטבע והגנים הציע להוסיף לחוק דרישה לבחינה סביבתית של הפרויקטים המוצעים.

 

בינת שוורץ, ראש מינהל התכנון במשרד הפנים, אמרה בתגובה לטענות נגד הסתרת המידע על מיקום המתקנים, כי מדובר במתקני תשתית בפריסה רחבה ואי אפשר לתכנן מראש את מיקומם המדויק ולכן נדרש תיקון החוק". הוועדה אישרה כאמור את הצעת החוק המשופצת שתעלה בימים הקרובים לאישור סופי במליאת הכנסת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים