רעידת אדאמה / על שחקן העתיד של בארסה
הוא נולד מטר מהקאמפ-נואו למהגרים ממאלי, קיבל שיעורים מצ'אבי ואינייסטה בתור ילד וערך את הבכורה בברצלונה בגיל צעיר מהם. כבר 8 שנים שאף אחד לא מצליח לעצור את אדאמה טראורה בן ה-17, הדבר הגדול הבא מפס הייצור של הלה מאסיה. פלא שה"חץ" כבר סימן את אייאקס (21:45) כמטרה הבאה?
זה היה יום ראשון באמצע חודש אוקטובר. יותר מ-5,000 אנשים עשו את דרכם בשעת צהריים למיני-אסטדי, שנמצא מאחורי הקאמפ-נואו. אחד מהם, חמוש במשקפיים כהים, תפס את מקומו ביציע המרכזי וניסה להיטמע בתוך הקהל, ללא הצלחה יתרה. זהותו נחשפה במהרה ובעיתון "אל מונדו דפורטיבו" דווח: אנדרה וילאש-בואש בא לעקוב אחרי דור העתיד של ברצלונה.
עוד ב-ynet ספורט:
- פרסום ראשון: במשטרה מעריכים שעבריינים אחראים לרימון תחת רכבו של טביב
- אניימה: "אם אזכה באליפות צרפת, אשלוף את דגל ישראל"
- כך הפכה החזאית המתפשטת ללהיט בצרפת
- והקריירה החדשה של סופו
מאמן טוטנהאם, היו בטוחים בתקשורת הקטאלנית, הגיע לחזות במשחק של בארסה ב' מול דפורטיבו לה קורוניה כדי לראות מקרוב שלושה שחקנים, כולם ממילואי הבלאוגראנה: השוער ג'ורדי מאסיפ והקשרים חאבי אספינוסה וסרג'י סאמפר, כנראה השם הנפוץ ביותר מביניהם בפנקסי הסקאוטים של קבוצות הפרמייר-ליג. רק שנה לפני כן, הוא כיכב מול קבוצת הנוער של התרנגולים בטורניר מקביל לליגת האלופות לנוער, זכה לכותרת "סופר סאמפר" בתקשורת הבריטית וגם הספיק לסרב לארסן ונגר, שרצה לקחת אותו לארסנל כשהיה בן 16.
וילאש-בואש, שכמאמן צ'לסי רכש את אוריאול רומאו מבארסה, מכיר מצוין את מחלקת הנוער שלה. בצאתו מהמיני-אסטדי, הוא הוקף בעיתונאים שתהו לפשר נוכחותו. "מי הכי הרשים אותך?", הם שאלו. "אדאמה", הייתה התשובה המפתיעה. על בקיאותו של הפורטוגלי בלה מאסיה, תעיד העובדה שאותו שחקן שהלהיב אותו - אדאמה טראורה - שיחק בבארסה ב', עד אותו יום, רק 12 דקות. זה היה בבכורה שלו, שבוע בלבד לפני אותו משחק מול דפור.
אלא שבאותו יום, וילאש-בואש לא היה המאמן היחיד באצטדיון. לא רחוק ממנו ישב אחד - טאטה מרטינו - שהבהיר כבר עם הגעתו לבארסה, מה חשיבות הלה מאסיה עבורו. אחרי שחתם על החוזה, הארגנטינאי כבר שם עין על קשר קבוצת הנוער, ווילפרד קאפטום בן ה-17. את צמד הקמרונים מקבוצת המילואים - הבלם פרנק בנייאק והחלוץ ז'אן מארי דונגו - הוא לקח למסע המשחקים בקיץ שכלל ביקור בישראל. ועם החלוץ הפראגוואי, טוני סנאבריה (17), המחוזר על-ידי ארסנל ורומא, הוא דיבר בעצמו בימים האחרונים בניסיון להשאירו במועדון.
מרטינו, ששולח את עוזריו למשחקים של בארסה ב' כשהם לא סמוכים לאלה של הקבוצה הראשונה, ראה את אדאמה עולה מהספסל ל-25 דקות מול דפור וזה הספיק לו כדי להבין מה יש לו בידיים, ומה לילד יש ברגליים. הכישרון הצעיר התעלל בגליסיאנים ובמיוחד במגן הוותיק, חואן פאבלו, שמבוגר ממנו ב-20 שנה בדיוק. הוא אף זומן לאימונים של הסגל הבכיר גם בימים שאחרי המשחק - משהו שחזר לא פעם ולא פעמיים בהמשך העונה.
השיא של אדאמה הגיע ביום שבת כשהוא מצא את עצמו, פתאום, בסגל של מרטינו מול גרנאדה, ביחד עם דונגו, בשל פציעותיהם של ליונל מסי וכריסטיאן טייו. החלום שלו הפך למציאות בדקה ה-83 כשהוא נכנס למגרש, החליף את ניימאר והפך לשחקן הראשון שעורך בכורה בבארסה תחת טאטה, בגיל 17 ו-10 חודשים. וזה מדהים בהתחשב בזה שהוא החל את העונה בכלל בקבוצת הנוער, סבל מפציעות טורדניות במהלכה ואפילו לא משחק בהרכב של בארסה ב', בה יש לו רק 4 הופעות כמחליף.
בכיתה של צ'אבי ואינייסטה
אז איך הכישרון הצעיר החליף תוך פחות מחודשיים את מגרשי הליגה לנוער, בקאמפ-נואו? או, זה סיפור שיכול להפוך לסרט לא רע בכלל. כדי להתחיל אותו, צריך לחזור לשנות ה-80, אז הוריו היגרו ממאלי לספרד והתמקמו בברצלונה. אדאמה נולד בשכונת לה מטרניטאט, מטרים ספורים מהקאמפ-נואו. שיחק בצעירותו בקבוצה בשם פלורידה, משם עבר להוספיטאלט והגיע למחלקת הנוער של בארסה בגיל 9.
שנה אחרי זה, הוא זכה להשתתף בתוכנית "הכיתות של בארסה" בערוץ TV3 בטלוויזיה הקטאלנית, במסגרתה כישרונות ממחלקת הנוער זכו לקבל שיעור בכדורגל משחקני הקבוצה הראשונה של המועדון. רצה הגורל ואדאמה הצעיר קיבל מורים לא רעים בכלל: צ'אבי ואינייסטה, שאת הבכורה שלו הוא ערך בגיל צעיר יותר מהם.
צפו בשיעור שקיבל אדאמה מצ'אבי ואינייסטה (06:30)
לאורך תקופתו בלה מאסיה, אדאמה עבר לא מעט מאמנים. כל מי שראה אותו בפעולה, לא יכול היה להתעלם ממהירותו האדירה ומהכישרון יוצא הדופן, שגרמו להקפצתו מקבוצה לקבוצה כדי שישחק בגילאים גדולים יותר משלו, וזאת במטרה שתהיה לו תחרות.
מי שכבר הודבק לו הכינוי La Fletxa ("החץ" בקטאלנית) משחק באגף ימין והתברך בטכניקה גבוהה, אבל פה בערך נגמר הדימיון לקיצונים בוגרי לה מאסיה אחרים. הוא גם גבוה יחסית (1.78 מ'),
גם חזק מאוד ביחס לגילו וגם משחק כשהרגל החזקה שלו היא זו שקרובה לקו האורך, בניגוד - למשל - לטייו או לניימאר. אולי זו הסיבה שטאטה תיפקד אותו דווקא בשמאל מול גרנאדה.
"הוא השחקן הכי מהיר שאימנתי אי פעם, ובהפרש גדול", מספר אנדרס קראסקו, מאלה שאדאמה שיחק אצלם בלה מאסיה, "אני זוכר פעם אחת שהשתתפנו בטורניר ליד מדריד והוא לא יכל לשחק בשלבים המכריעים בגלל פציעה. בטקס חלוקת הגביעים, חילקו גם גביע לשחקן הכי מהיר בטורניר, והם נתנו את זה לשחקן של אתלטיקו מדריד, אז הוא הסתכל עליי בפליאה וצחק".
המהירות של הסילון הקטאלני באה לידי ביטוי לא רק בדריבל המסחרר שלו, אלא גם באופן שבו הוא עובר קבוצות. ואם רוצים לקבל מושג על ההתקדמות המטאורית שלו, מספיק להסתכל על עונת 2011/12, בה הוא שיחזר את מה שעשה מסי בעבר - שיחק בשלוש קבוצות בעונה אחת - וכמובן חזר על זה גם בחודשים האחרונים.
צפו במיטב הביצועים של אדאמה טראורה
אדאמה החל את העונה ההיא בקדטים א', הוקפץ לנוער ב' והיה כל-כך טוב עד שעלה לנוער א' של אוסקר גארסיה, בשורותיה ערך את הבכורה כבר בגיל 15. מאמן מכבי ת"א לשעבר נתן לו באותו משחק 16 דקות, אבל זה הספיק לו כדי לבשל פעמיים לדונגו בניצחון 0:4 על ראוס. עם כל אותן שלוש קבוצות, הוא זכה באליפות. בעונה אחת.
בכלל, אצל אוסקר עברו לא מעט כשרונות כמאמן בלה מאסיה, ביניהם אלה ששיחקו תחתיו בעונת 2010/11: אספינוסה, ראפיניה (היום בסלטה ויגו) וג'רארד דאולופאו (אברטון). שלושתם שחקנים נהדרים שהותירו חותם וזכו אז בטרבל, אבל אף אחד מהם לא התקרב לעליונות האבסולוטית שמפגין אדאמה בנוער.
"הוא גם חוטף הרבה כדורים מההגנה היריבה", אומר קראסקו ומציג פן לא פחות משמעותי במשחקו של אדאמה, שעובד למען הקבוצה, מפעיל לחץ על היריבה ולא מפסיק לרוץ בסגנון פדרו ואלכסיס סאנצ'ס. מהבכורה שלו מול גרנאדה, זכור בעיקר המבצע האישי מהדקה ה-87, שבו עבר שלושה שחקנים, אבל השער הרביעי של בארסה הגיע אחרי שהוא גרם ליריבה לאבד את הכדור. דוגמא נוספת לכך הייתה במשחק האליפות של קבוצת הנוער בעונה שעברה, בו העקשנות שלו הובילה לשער ופנדל בניצחון 0:3 על קורנייה.
התואר הזה היה החותמת הסופית למה שנראה כבר במהלך העונה הקודמת: מסגרת הנוער קטנה למידותיו של "החץ", מהכישרונות הגדולים שגדלו בבארסה בשנים האחרונות. בגיל 16 הוא כבר שיחק בנבחרת ספרד עד גיל 17, הוקפץ לנבחרת עד גיל 19, שיחק ביורו בקיץ האחרון ומהר מאוד החל לגלות עליונות גם במדי הלה רוחיטה.
צפו בהופעה של טראורה מול נבחרת הולנד
בהולנד עדיין לא שוכחים מה הוא עשה להם בשלב הבתים כשנכנס כמחליף בדקה ה-67 בזמן שהאוראנג' הובילו 0:1, ושינה את המשחק לחלוטין. אחרי דקה, ספרד כבר השוותה ובחלוף רבע שעה, היא כבשה עוד פעמיים אחרי מהלכים שהחל אדאמה בדרך לניצחון 2:3 והעפלה לחצי הגמר.
אחרי היורו, התחנה הבאה של אדאמה הייתה ברורה: בארסה ב'. כבר בעונה שעברה הוא זומן לראשונה לסגל, אבל התייבש 90 דקות על הספסל והבכורה במילואים נדחתה עד לאוקטובר. את החודשים הראשונים של העונה הנוכחית, העביר הקטאלוני בין משחקים בנוער להמתנה להזדמנות לשחק בליגת המשנה - בין השאר בגלל שמאמן בארסה ב', אוסביו, לא ממש האמין בו, וזאת למרות פתיחת עונה נוראית שכללה (ועדיין כוללת) מאבקי תחתית והתקפה אנמית.
ואז הגיע המשחק מול לה-קורוניה, שהוביל ליותר ויותר אימונים עם הקבוצה הראשונה. "הוא אחת ההבטחות הכי גדולות שיש לנו במחלקת הנוער", אמר מרטינו על אדאמה לפני ששלח אותו לבכורה במדי בארסה, עוד לפני גיל 18. ולמרות שקיבל רק 9 דקות (כולל תוספת זמן) מול גרנאדה, ה"חץ" הצדיק את הבאז וחיזק את הטענה שהוא בשל הרבה יותר ממה שהיה דאולופאו בזמנו. לא בגלל שני הדריבלים (חצי מהממוצע של מסי וניימאר העונה פר משחק) או הדיוק ב-75 אחוז ממסירותיו, אלא בשל קור הרוח. זה נראה הכי טבעי בעולם מבחינתו.
ופתאום הוא הפך לכוכב הרגע במה שהזכיר קצת - אם כי לא באותם מימדים - את הפריצה לתודעה של טייו לפני שנה וחצי. הביקורת כלפי האחרון הייתה שלמרות מהירותו, יש לו רק טריק אחד בשרוול,
אבל נראה שהסיפור עם אדאמה קצת שונה. "זה לא נכון לומר שהוא רק יודע לרוץ מהר וייראו את זה יותר ויותר עם הזמן", טוען קראסקו.
ומה חושב הילד? "אני גאה לשחק בקבוצה הראשונה אחרי כל-כך הרבה שנים בלה מאסיה", הוא אמר אחרי שריקת הסיום בשבת, "עכשיו אחזור לבארסה ב' ואני מקווה שתהיה לי עוד הזדמנות". גם הוא לא תיאר לעצמו כמה מהר היא תגיע.
ההיעדרות של אלכסיס המושעה, שהצטרף למסי ולטייו הפצועים, השאירה את אדאמה עם הקבוצה הראשונה ואתמול הוא כבר מצא את עצמו על המטוס לאמסטרדם כחלק מהסגל למשחק מול אייאקס. לפני חודשיים הוא עוד בישל וניצח את קבוצת הנוער שלה 1:4 בליגת האלופות עד גיל 19. הערב יגיע הרגע לדבר האמיתי.