צ'יפס מושלם: מתכון ומדריך
הפסיקו לקנא במקלונים הפריכים שמוציאים השפים במסעדות לצד המבורגר או שניצל: "בית הספר לבישול" של "לאשה" מגיש מתכון מנצח ומפורט לצ'יפס המושלם
צ'יפס הוא תוספת פופולרית באופן יוצא דופן. לצד בשר או דג, עם קטשופ או מטבל אחר - כיף אמיתי וממכר. רשימת המרכיבים קצרה במיוחד: תפוחי אדמה, שמן ומלח. מה שכן, ההכנה מורכבת מעט יותר.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
לפני שמתחילים - 2 טיפים חשובים
- אדום עולה. תפוחי האדמה בעלי הקליפה האדומה ("דזירה") מתאימים מאוד לטיגון. אחוז החומר היבש (עמילן) שבהם גבוה, כך שבמהלך החימום והטיגון אדי מים הנוצרים בתוך הצ'יפס מונעים מהשמן לחדור פנימה ולהפוך את תפוחי האדמה לסמרטוטיים.
- פריכות היא שם המשחק. את מקלות תפוחי האדמה שמים בקערה ומכסים במי קרח. כך נוצר מעטה פריך סביב הצ'יפס. לפני הטיגון מנגבים את הצ'יפס היטב. חשוב להקפיד על חימום השמן לחום המתאים (ראו במתכון): תפוחי אדמה שיפגשו שמן שאינו חם דיו, יספגו שמן ולא יהפכו לצ'יפס. הטיגון הראשון מכין את תפוחי האדמה, השני מזהיב אותם והופך אותם לפריכים ויציבים. הטיגון השני חייב להתבצע ממש לפני ההגשה.
- תתכוננו מראש. לפני ההכנה חשוב לוודא שיש בבית מסננת גדולה, סיר עמוק, כף מחוררת גדולה, ניירות סופגים. האמהות והסבתות שלנו לימדו אותנו שכאשר מטגנים בשמן עמוק, סופגניות למשל, מכניסים לסיר גזר כדי לשמור על ניקיון השמן ולמנוע ממנו להישרף. סבתא או לא סבתא- זה עובד!
המרכיבים ל-4-5 מנות:
1.5 ק"ג תפוחי אדמה בינוניים (מומלץ עם קליפה אדומה)
מספר קוביות קרח
1 ליטר שמן תירס, או כותנה, או קנולה, או חריע
לניקוי השמן: 2-1 גזרים בינוניים, נקיים וחצויים
מלח, לפי הטעם
אופן ההכנה:
- שוטפים את תפוחי האדמה וקולפים אותם. חותכים אותם למקלות בעובי כ־1 ס"מ (רצוי שיהיו דומים בגודלם כדי להבטיח טיגון אחיד). מעבירים לקערה, מכסים במים קרים, מוסיפים קוביות קרח ומאחסנים במקרר כחצי שעה.
- חימום השמן וייבוש התפודים: מניחים סיר על להבה בינונית־גבוהה, יוצקים אליו שמן בגובה כ־10 ס"מ ומכניסים אליו חצי גזר. בזמן שהשמן מתחמם, מוציאים את הקערה מהמקרר ומסננים את המים. מייבשים את תפוחי האדמה בעזרת מגבת מטבח נקייה או בניירות סופגים.
- בדיקת חום השמן: לאחר כ־4 דקות חימום, מכניסים לשמן את קצהו החשוף של גפרור, או קצה ידית של כף עץ. אם נוצרות מיד בועיות קטנטנות סביב הגפרור או הידית, השמן חם מספיק. אם לא, מחממים עוד חצי דקה ובודקים שוב.
- הטיגון הראשון: כשהשמן מוכן, מכניסים לסיר חופן מקלות תפוחי אדמה. מטגנים כ־4 דקות, עד שהצ'יפס מקבלים גוון זהוב בהיר. בנוסף, מוציאים צ'יפס אחד מהשמן ולוחצים עליו – אם הוא רך, סבב הטיגון הסתיים. מוציאים את הצ'יפס בכף מחוררת אל צלחת מרופדת בנייר סופג. מטגנים כך את יתרת תפוחי האדמה (גזר שמשחים מחליפים בחדש). את הצ'יפס אפשר להניח בטמפרטורת החדר עד שעתיים (מומלץ לכסות בנייר סופג נגד זבובים).
-
הטיגון השני: לפני ההגשה, מחממים שוב את השמן (חוזרים על הבדיקה עם כף העץ) ומטגנים את הצ'יפס 3-2 דקות, עד שהם מקבלים גוון זהוב עמוק. מוציאים לצלחת מרופדת בנייר סופג, בוזקים מלח ומגישים מיד.
- המתכון לקוח מתוך "בית ספר לבישול - 60 מתכונים שתמיד מצליחים
" בעריכת "לאשה", הוצאת ידיעות ספרים
צ'יפס
צילום: יוסי סליס
מומלצים