הסכם בדרך: "יש הבנות עם אירופה"
בירושלים אומרים שהושגו הבנות עם האיחוד האירופי שיאפשרו לחתום על ההסכם לשיתוף פעולה מחקרי "הורייזן 2020". ישראל תבהיר שהיא מתנגדת לסעיף המחרים את ההתנחלויות
הסכם שיתוף הפעולה המחקרי בין ישראל לאיחוד האירופי "הורייזן 2020" ייחתם לאחר שהושגה הבנה בין הצדדים. כך מסרו גורמים מדיניים בירושלים. לפי ההבנות, ההסכם יכלול סעיף שבו ייאמר שכל ישות שפועלת בתחומי הקו הירוק תוכל להגיש בקשה להלוואות כנדרש. ישראל מנגד תבהיר שהיא מתנגדת לאותו מתווה.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
חוסלו שני מבוקשים שתכננו פיגוע בישראל
חצי מנשאי HIV ביוון נדבקו במכוון? זהו, שלאגורם מדיני אמר שראש הממשלה הנחה הערב (יום ג') את צוות השרים ציפי לבני ונפתלי בנט וכן סגן שר החוץ זאב אלקין לנהל משא ומתן עם האיחוד האירופי כדי לפתור את הבעיות שעדיין נותרו.
האירופים ביקשו לצרף למסמך מזכר שבו הם שומרים לעצמם את הזכות לציין את קווי המתאר של החרמת ההתנחלויות. מזכר זה צריך להיות מנוטרל על-ידי ישראל, שביקשה במקביל להודיע שהיא מתנגדת לסעיף. בעיה נוספת שהועלתה בדיונים קשורה להלוואות שיינתנו לחברות ישראליות על-ידי האיחוד.
על שני המרכיבים האלה הושגה הסכמה על נוסחים שכפופים להחלטת הדרג המדיני בשני הצדדים. ישראל תבהיר כי היא מתנהגת לקווי המתאר של החרם על ההתנחלויות, ונוסח מוסכם יבהיר כי כל ישות שפועלת בתחומי הקו הירוק תוכל להגיש בקשה להלוואות כנדרש. הנוסחה קרובה לעמדת שני הצדדים.
מוקדם יותר היום החלו לבני ובנט במגעים ישירים עם האיחוד על-מנת להציל את ההסכם ולאפשר
לישראל להצטרף לתוכנית. ביקורת נשמעת מתוך הממשלה על הסיבה לפיצוץ ההסכם. אחד השרים אמר כי מדובר בסעיף שניתן היה להתעלם ממנו. הסעיף כולל הצהרה של האיחוד שלפיה הוא שומר לעצמו את הזכות לפעול על-פי קווי המתאר של החלטת ההחרמה של ההתנחלויות. סעיף דומה קיים גם בהסכם עם ארגון המדינות המפותחות (OECD) והוא לא מנע מישראל להצטרף.
"לא ברור למה עלינו על העץ הזה", אומר אחד השרים המעורבים בפרטי ההסכם. "ההסכם שהושג במשא ומתן טוב בהרבה מהראשוני, והיה צריך לחתום עליו. אנחנו הרי שומרים לעצמנו את הזכות לפרוש מההסכם ומהתוכנית בכל שלב נתון. לא היה צריך להגיע לרגע הזה. זה סעיף שהיה יכול להיות שולי ואף אחד לא היה שם לב אליו".
נתניהו כינס אמש דיון חירום שבו התנגדו השר אביגדור ליברמן וסגנו אלקין (שניהל את המשא ומתן עם האירופים) למה שהוגדר "כניעה מול האיחוד". ראש הממשלה מינה את לבני לנהל את המגעים ולפתור את המשבר, ושר הכלכלה הצטרף אליה חרף התנגדותו לחלק מהסעיפים בהסכם. "זו תוכנית שישראל מרוויחה ממנה המון, יותר מכל מדינה אחרת. אסור שלא נהיה שם", אמר הערב גורם מדיני.
חצי מיליארד אירו
תוכנית הורייזן 2020 היא השמינית במספר מסוגה, וחלוקת התקציבים למחקרים שייכללו בה תפורסם כבר בחודש הבא. תקציב התוכנית עומד על כ-70 מיליארד אירו ל-7 שנים, שבמהלכן אמורה ישראל לשלם כמיליארד אירו. ההחזר שתקבל ישראל מהתוכנית, המהווה גורם משמעותי ואף עיקרי במימון המחקר המדעי האקדמי בארץ, עומד לפי ההערכות על כ-150%. כלומר ישראל תרוויח כחצי מיליארד אירו במחקר.
הנחיות האיחוד שהובילו למחלוקת פורסמו ביולי האחרון ולפיהן הוטל איסור על מימון מיזמים ופעולות ישראליות מעבר לקו הירוק. מדובר בכללים המצמצמים דרמטית את יכולתם של גופים ישראליים הפועלים ביהודה ושומרון לזכות במענקים ובכספים ממדינות האיחוד.