מה הרג את אריק איינשטיין?
היא לרוב אינה מספקת סימנים מקדימים - עד שדופן כלי הדם נקרע ונוצר דימום פנימי מסיבי. התוצאה: מוות תוך דקות ספורות. מה היא מפרצת באבי העורקים, מדוע מעשנים נמצאים בסיכון גדול והאם אפשר היה להציל את אריק איינשטיין? על התופעה שמביאה למותם של כ-500 אנשים בשנה בישראל
ממה נגרמה המפרצת שהובילה אמש (ג') למותו הפתאומי של אריק איינשטיין ? מדי שנה מתים בישראל כ-500 איש ממפרצת בטנית, וכעשרת אלפים נוספים "מסתובבים" איתה, חלקם לא מודעים לקיומה. לרוב אין סימנים מוקדמים לקיום המפרצת, עד שנוצר קרע באבי העורקים ודימום קטלני.
מספר החולים המאובחנים במפרצת בטנית עומד על כ-250 בשנה, אולם על פי ההערכות המספר האמיתי גבוה פי חמישה ומרבית החולים כאמור אף אינם יודעים זאת כלל - עד שמאוחר מדי.
שומרים על בריאות כלי הדם:
- בגלל הכולסטרול: איך עוצרים בזמן מחלת כלי דם?
- קרישי דם מסוכנים: זה יכול לקרות גם לצעירים
- מקרצפי העורקים: המזונות הכי בריאים לכלי הדם שלכם
מפרצת (אנאוריזמה) היא בליטה של דופן כלי הדם, הנגרמת במרבית המקרים מתהליך של טרשת העורקים וצבירת משקעי שומן בדופן כלי הדם, או בשל עישון. בחלק קטן יותר של המקרים היא נגרמת בשל חבלה או מחלות גנטיות כמו "מרפן", הגורמים להיחלשות דופן כלי הדם. כשהמפרצת נוצרת בדופן אבי העורקים בבטן - העורק הגדול ביותר בגוף - היא נקראת מפרצת בטנית.
בתהליך המפרצת מאבד דופן כלי הדם מהאלסטיות שלו, והוא אינו עומד בלחצי הדם הנדרשים ממנו. לאט-לאט הופכת הדופן לבולטת כלפי חוץ, עד שהיא נקרעת. התוצאה: דימום מהיר הגורם למוות תוך דקות ספורות.
במקרה של מפרצת שהתבקעה ושגרמה לקרע, הסיכוי להציל את חיי החולה כמעט אפסי. ברגע הקרע מתרחש דימום פנימי מסיבי ביותר שגורם לאיבוד דם רב, לירידה של לחץ הדם, לקריסת מערכות ולמוות. מרבית החולים שניצלו במצב זה הם כאלה שהיו מאושפזים באותה העת והועברו לחדר הניתוח בתוך דקות, או כאלה שאובחנה המפרצת בגופם ועברו ניתוח לתיקון כלי הדם הפגוע באמצעות תפירה או הדבקת תומכן (סטנט).
כיוון שמפרצת אינה מספקת סימנים מקדימים, כאמור, על פי ההמלצות אנשים הנמצאים בסיכון גבוה ללקות בה - ובמיוחד גברים מעשנים מעל גיל 65 או נשים עם היסטוריה של מפרצת - צריכים לעבור בדיקת אולטרסאונד לזיהוי מוקדם של התהליך, דבר שעשוי להציל את חייהם.
ביצוע אולטרסאונד בטן נהוג בארצות הברית ובכמה ממדינות אירופה, בתוכנית מניעה שהצליחה להציל אלפי אנשים. לאחרונה הומלץ לקיים תוכנית כזאת גם בישראל, אך בשלב זה אין הקפדה יתרה על ביצוע הבדיקה כאן.
על פי ההמלצות בארץ, יש לבצע בדיקת אולטרסאונד חד-פעמי לגברים בני 65 עד 74 אשר היו מעשנים כבדים או לנשים שעברו תהליך של מפרצת בעבר.
אנשי הצוות הרפואי סיפרו ל-ynet כי כאשר הובהל אריק איינשטיין לבית החולים הוא כבר היה נטול סימני חיים. הוא הועבר מיד לחדר הניתוח ועם פתיחת הבטן נתגלה דימום מסיבי. בשלב זה, הנזק המוחי שנגרם לו בשל היעדר הגעת הדם למוח היה כבר בלתי הפיך. הוא קיבל בזמן הניתוח מעל 20 מנות דם בניסיון להצילו, אולם הדימום הרב מהמפרצת בעורק הגדול ביותר בגוף היה קטלני - ומותו נקבע בחדר הניתוח.