"עם 1,000 שקל אי אפשר אפילו לשכור מחסן"
בדיון על מדיניות משרד השיכון שנערך בוועדת הכלכלה, אמר השר אורי אריאל כי המדינה צריכה להיות שותפה במאמץ להורדת מחירי הדיור - "גם אם תיאלץ לספוג את ההוצאה". במהלך הדיון התפרצו דיירי הדיור הציבורי וח"כים שטענו כי מדיניות המשרד מחסלת את הדיור הציבורי: "אתם לא מקשיבים לעם"
"המדינה צריכה להיות שותפה במאמץ להורדת מחירי הדיור בסבסוד או ביצירת תנאים אחרים - גם אם היא תיאלץ לספוג את ההוצאה". כך אמר הבוקר (ד') שר הבינוי והשיכון, אורי אריאל, בדיון על מדיניות משרדו שנערך בוועדת הכלכלה של הכנסת. השר אריאל הוסיף כי יש לעגן את השיתוף הזה בהוראת שעה לפחות לשנתיים. הוא הבהיר כי הממשלה תיאלץ לספוג את ההוצאות, גם אם צעד כזה יהיה כרוך בהפסד הכנסות.
כתבות נוספות על דיור ציבורי בערוץ הנדל"ן :
- חרף ההתנגדויות: אושר חוק הדיור הציבורי
- ב"ש: סטודנטים יסייעו לדיירי הדיור הציבורי
- מחלוקת בקואליציה הפילה חוק הדיור הציבורי
"אנחנו שמים דגש על מרכז הארץ", הוסיף שר השיכון, "לא כי אנחנו נגד הפריפריה אלא כי במרכז לא תכננו במשך שנים - ומי שלא מתכנן לא בונה. הדגש הוא על מודיעין, בית שמש, ראש העין, קריית גת וקריית ביאליק בבניית 7,000 יחידות בכל מקום". בטווח הקצר ציין אריאל כי במשרד מתכננים שיווק קרקעות ל-15 אלף יחידות דיור בשנת 2014, על ידי סבסוד מחיר הקרקע או בדרכים אחרות שהמשרד מקדם מול משרד האוצר.
עוד אמר כי "יש שיתוף פעולה מלא עם כל המשרדים המעורבים, במאמץ להגדיל את היצע הדיור כדי להוריד את המחירים. לא הכול בסדר - אבל יש מגמה חיובית והעיקר שמפלס האגו נמוך. מה שניתן לפתור במשרד שלנו נפתר. יש לי תוכנית עבודה מאושרת עם האוצר לחמש שנים, והגענו להבנה על מאמץ מיוחד להסרת חסמים. אבל אם צריך מחלף ליד ראש העין, אני לא יכול לחייב בו את שר התחבורה".
"אנשים בשכונות לא מסתדרים בסוף - הם נגמרים בסוף"
שר השיכון התייחס לעתיד הדיור הציבורי, לאחר שבתחילת השבוע אושר בקריאה ראשונה תיקון לחוק הקובע כי תחודש מכירת דירות הדיור הציבורי בהנחה לדיירי הדיור הציבורי, אמר השר כי "עמדתנו היא לתת לאנשים להחליט על גורלם - ושלא יהיו שבויים בידי המערכת. לתת לאנשים את הכסף ושיחליטו. השיטה כבר עובדת ארבע שנים ואנשים לא חיים ברחובות. במבחן התוצאה, עשרות אלפי משפחות מקבלות סיוע של 1,000 שקל בשכר דירה".
דבריו של שר השיכון לוו בצעקות מחאה של חברי כנסת ודיירי הדיור הציבורי שטענו כי "אתם מחסלים את הדיור הציבורי", "אתם לא מקשיבים לעם, אתה לא מכבד אותנו". הדיירים, חלקם נכים, טענו שב-1,000 שקל לא ניתן לשכור אפילו מחסן - וגם זה על חשבון אוכל ותרופות. עוד צעקו על המשרד ש"לא סופר את האמהות החד-הוריות". ח"כ אורלי לוי-אבקסיס (ליכוד-ביתנו) צעקה: "הם חיים בחסדי דיירים או בכניסה לבניינים".
זהבה גרינפלד, דיירת עמידר ופעילה בצוות דיור ציבורי, אמרה כי "היום שר השיכון אמר סוף סוף לציבור מה שאנחנו טוענים כל הזמן. מודל הסיוע בשכר הדירה הוא בלוף, הוא חרטא, הוא לשחק בנדמה לי. מה יעזור לאנשים פתרון דיור בכאילו? זה סיוע שאי אפשר לממש כי הוא נמוך מדי וכי אף אחד לא רוצה להשכיר דירה לחד הורית בלי ערבויות. אנשים בשכונות לא מסתדרים בסוף - הם נגמרים בסוף. שר השיכון ממשיך לקדם תוכנית בלתי ישימה ושקרית, בזמן שהוא מחסל את הדיור הציבורי, כשהוא לוקח לאנשים את קורת הגג מעל הראש".
ח"כ איציק שמולי (עבודה), מראשי המחאה החברתית, אמר בדיון כי "אני לא מטיל ספק במאמצים להוריד את מחירי הדיור, אבל הם ממשיכים לעלות - ואני מתחיל לאבד את התקווה. מרוב הגורמים שמתעסקים בזה, וראש הממשלה שמאשים את ממשלת קדימה ושר האוצר שמבטיח שוק שכירות שיתקיים ב-2024". הוא גם חושש מהסכנה של סבסוד צולב בשיטת פינוי-בינוי כאשר "זוגות צעירים חסרי דיור ישלמו את מחיר משפרי הדיור".
שר השיכון, שמיהר לפגישה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, ביקש לקיים דיון נוסף בהשתתפותו. יו"ר הוועדה, ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה), הסכים לקיים אותה בקרוב. רב-השיח נמשך בהיעדרו, ומנכ"ל משרד השיכון אמור להשיב.