שתף קטע נבחר

 

חיסון נגד שפעת: מתי להתחסן ולמי מומלץ?

פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, מסביר למה החיסון לשפעת יעיל החל מגיל חצי שנה, מתי צריך להתחסן ואיזה סוגי חיסונים יעזרו לכם לעבור את החורף בשלום. צפו

נערכים לחורף: למרות שנראה שהחורף טרם הגיע והגשמים עוד לא הציפו את הארץ, עלינו להיערך לקראתו ובעיקר להתגונן מפני מחלת השפעת, על-מנת שנוכל להבטיח את בריאותנו ובריאות ילדינו.

 

לכתבות נוספות - היכנסו למדור מגנים על הילדים משפעת

 

כבכל שנה, כך גם השנה, אחת הדרכים היעילות והמומלצות על-ידי משרד הבריאות היא קבלת חיסון נגד שפעת. החיסון האוניברסאלי מיועד לכלל האוכלוסייה בכל קבוצת גיל, אך התחסנות נגד שפעת חשובה במיוחד לילדים, לקשישים, לחולים במחלות כרוניות ולמי שהמערכת החיסונית שלו חלשה.

 

קבוצות אלה יפיקו תועלת רבה מאוד מהחיסון שכן הוא יכול להבטיח הגנה מצויינת מפני נגיפי השפעת שעלולים לפגוע בהם באופן מיוחד.

  

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

להתגונן מפני השפעת

שיא מתחסנים בשפעת: מעל 400 אלף בשבוע

אבחנו עצמכם: יש לי שפעת או רק הצטננות

רגע לפני השפעת: כך תכינו גופכם לחורף

 

איך תדעו שחליתם?

החיסון האוניברסאלי נגד שפעת, כאשר הוא מתאים לזן הפעיל של השפעת באותה עונה, מונע ב- 60%-90% מהמקרים את ההידבקות במחלה (תלוי בגיל המתחסן ובמצבו הבריאותי), אך חשיבותו גדולה מאוד שכן מחלת השפעת, גם בתצורתה הקלה, אינה נעימה כלל וכלל.

 

לרוב היא מלווה בחום גבוה, חולשה בשרירים ועייפות. השפעת בדרך-כלל 'משביתה' את החולה למספר ימים בהם הוא נאלץ להישאר בבית, להיעדר מהלימודים או ממקום העבודה. במקרים בהם המחלה מסתבכת היא עלולה לגרום לדלקת ריאות, כשל מערכות, אשפוזים ובמקרים קיצוניים לגרום גם למוות.

 

בעבר ההמלצות על חיסון נגד שפעת היו בעיקר לגבי אוכלוסיית הקשישים והחולים במחלות כרוניות, אך מחקרים הוכיחו שיש לכלול גם ילדים בקבוצת הסיכון בעיקר משום שהסיכוי של המחלה להסתבך אצלם גבוה יותר.

 

כל הורה לילדים בוודאי זוכר את התקופה הראשונה בה הילד הצעיר נכנס לראשונה למסגרת חינוכית כלשהי ואת האמירה: "הוא נדבק מכל וירוס או חיידק שרק עוברים בסביבה". ואכן, בגלל שהמערכת החיסונית אצל ילדים עדיין לא בשלה הם הופכים בעל כורחם למאין מאגר של וירוסים, הם הגורם הנדבק במהירות וגם המפיץ העיקרי של נגיפי השפעת הן לילדים אחרים והן למבוגרים.

 

שני סוגי חיסונים

בישראל ובעולם כולו נערכים לקראת מחלת השפעת מבעוד מועד. הרכב החיסונים נקבע על-פי הערכות של ארגון הבריאות הלאומי, אשר מדי שנה צופה מה יהיו הנגיפים השכיחים ביותר והם אלה שמוכללים בחיסונים. בישראל זמינים לשימוש שני סוגים של חיסונים:

 

האחד, חיסון בזריקה המכיל שלושה זנים של נגיפים ומתאים לאוכלוסיה מגיל חצי שנה ומעלה.

השני, חיסון בתרסיס אף המכיל ארבעה זנים של נגיפי שפעת ומתאים מגיל שנתיים ועד גיל 49 (אינו מתאים לחולי אסטמה, נשים בהיריון או מי שהמערכת החיסונית שלו חלשה).

 

מחקרים שהתפרסמו לאחרונה הראו שלתרסיס יש יעילות גבוהה יותר בקרב ילדים. שני החיסונים טובים ונותנים הגנה טובה מפני השפעת וההורים יכולים לבחור באיזה חיסון לחסן את ילדיהם - העיקר שיתחסנו.

 

חשוב לציין, שגם אם התחסנתם בשנה שעברה אינכם מחוסנים השנה, כיוון שהחיסון פעיל בממוצע ל-6-8 חודשים. בנוסף, ילדים שזו להם הפעם הראשונה להתחסן כנגד שפעת, יקבלו את החיסון בשתי מנות.

 

מלבד התחסנות נגד המחלה, מומלץ לסגל מספר הרגלים בריאים כדי למנוע הידבקות בשפעת, ביניהם הקפדה על היגיינה אישית, שטיפת ידיים לפני הארוחה ובוודאי לאחר מגע עם אדם חולה, להתעטש לתוך המרפק ולא לפזר את הנגיפים בחלל החדר, מי שחולה – מוטב שיישאר בבית עד שיבריא, העבודה תחכה וגם בית הספר או הגן.

 

 הכותב הוא ראש שירותי בריאות הציבור, משרד הבריאות





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יחצ
החיסון שיעזור לעבור את החורף טוב יותר
צילום: יחצ
צילום: אסי כהן, חגי דקל
פרופ' איתמר גרוטו. "גם בצורתה הקלה המחלה לא נעימה בכלל"
צילום: אסי כהן, חגי דקל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים