איך משפיעה הראייה על יכולת הנהיגה בגיל מבוגר?
ככל שאנחנו מתבגרים, אנחנו חווים ירידה בראייה שעלולה לגרום לסכנה בעת הנהיגה. באילו בעיות מדובר ואיך ניתן להתגבר על המגבלה?
סגנון הנהיגה שלנו מושפע משנים רבות של ניסיון. אבל אי אפשר להתכחש לעובדה שככל שאנחנו מתבגרים חלים שינויים בריאותיים שעלולים להשפיע על הנהיגה שלנו.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
בין השינויים הבולטים ניתן למנות: בעיות שמיעה, תחלואה שיכולה לפגוע בהרגשה הכללית ובערנות, דמנציה, וכמובן ליקויי ראייה.
ליקויי הראייה שעלולים להשפיע על הנהיגה הם ירידה בחדות הראייה, צמצום שדה הראייה וראיית לילה לקויה.
עוד כתבות על בריאות העיניים
כל היום מול המחשב? הראייה עלולה להיפגע
איך ניתן להפחית ואפילו למנוע קוצר ראייה זוקן ראייה: כשצריך משקפי קריאה באמצע החיים
הבעיות הנפוצות בגיל מבוגר
רטינופתיה סוכרתית. מרבית המפתחים שינויים סוכרתיים ברשתית, הינם אלו הסובלים זמן ממושך מסוכרת, בדרך כלל לא מאוזנת. האפקט של הסוכרת על הרשתית נקרא רטינופתיה (מחלת רשתית) סוכרתית.
במרוצת הזמן, הסוכרת משפיעה לרעה על מערכת זרימת הדם ברשתית, ופוגעת בתקינותם של כלי הדם. ההשפעה על הראייה הנובעת מסוכרת, משתנה כתלות בשלב המחלה, ברמת איזון הסוכר ומאופי הפגיעה ברשתית – מידתה ומיקומה ברשתית.
הסימפטומים מגוונים, והשכיחים ביותר הינם:
טשטוש ראייה
עיוות התמונה הנראית
שינוי באיכות הראייה
ראיית חלקיקים צפים מול העיניים.
איבוד פתאומי של הראייה.
גלאוקומה. היא מחלת עיניים בה נוצר נזק בלתי הפיך לעצב הראייה וכתוצאה מכך פגיעה בשדה הראיה ואף לעיוורון מוחלט. כתוצאה מהמחלה מצטמצם בהדרגה שדה הראיה ההיקפי עד לעיוורון.
ניוון מקולרי תלוי גיל (AMD). ניוון מרכז הראייה הינו מחלת עיניים נפוצה מאוד, הקיימת בכ-25% מהאוכלוסייה מעל גיל 60. היא נפוצה בגברים ונשים באותה מידה ועלולה לגרום לפגיעה מהותית בראייה ואף לעיוורון. המחלה מאופיינת בפגיעה במרכז הראייה, כלומר במרכז הרשתית - המקולה. פגיעה זו נוצרת בשל גורמים שונים בשלביה השונים של המחלה.
קטרקט. מדובר במצב של עכירות העדשה התוך-עינית, הפוגעת ביכולתן של קרני אור לעבור בצורה תקינה אל עבר הרשתית ולספק דמות חדה ואיכותית למערכת הראייה.
שינוי מרשם. שינויי מרשם אפשריים וקיימים בכל גיל, אך נפוצים בקרב מבוגרים בשל סיבות רבות, חלקן כתוצאה מן המחלות שפורטו לעיל.
יובש בעיניים. מצב שכיח בגיל מבוגר המתרחש בעיקר בגלל שהעין לא מצליחה לייצר כמות מספקת של דמעות או שהרכב הנוזל ממנו הן נוצרות משתנה.
השפעת מצב זה על הראייה היא ראייה מטושטשת וצורך במצמוץ רב ומאומץ בהרבה מהרגיל. בעת נהיגה, טישטוש או מיצמוץ רב ומאומץ עלולים לפגוע בראייה עצמה וכן יכולת הריכוז.
טיפים מאת מריו מידוצקי, אופטומטריסט מוסמך
ביקורת תכופה. חשוב להקפיד על ביקורות תכופות בשל העובדה ששינויים במצב הראייה בגיל המבוגר עלולים להיות מהירים ולהתרחש בפרק זמן קצר ועלולים לפגוע בבטיחות הנהיגה.
משקפי שמש. בשל רגישות מוגברת לסינוור ממנה סובלים מבוגרים, חשוב להרכיב משקפי שמש בעת נהיגה גם בחורף
עדשות בציפוי אנטי ריפלקס. שימוש בעדשות משקפיים המצופות בציפוי אנטי ריפלקס איכותי ומתקדם ישפרו את איכות הראייה ויפחיתו את הסינוור, גם בעת נהיגת לילה.
גיל. חשוב לזכור שעם הגיל הניסיון רב, אך הרפלקסים הופכים איטיים יותר. בעת נהיגה, המידע מן הסביבה מגיע אל המח דרך עינינו. רפלקסים איטיים יגרמו לתגובות איטיות יותר, למשל בעת סכנה על הכביש.
ביקורת תכופה אצל אפטומטריסט ורופא עיניים חשובה מאוד, כאמור. ביקורת כזו תאפשר איתור ליקויי ראייה והפניה לשינוי מרשם עדשות המשקפיים או טיפול בעת הצורך ותמנע את ההשפעה ההרסנית שעלולה להיווצר בעת נהיגה.
בדיקת ראייה לרישיון
על פי נתוני משרד התחבורה, החל מ-1 בינואר 2012, בעל רישיון נהיגה שמלאו לו 40, חיויב לעבור בדיקת ראייה אחת ל-10 שנים, כתנאי לחידוש רישיון הנהיגה.
מטרת הבדיקות לאתר נהגים הסובלים מליקויי ראייה, העלולים להשפיע באופן ניכר על יכולת הנהיגה וההתמצאות בדרך.
לגבי נהגים מבוגרים יותר נקבעו הכללים הבאים, המהווים תנאי לחידוש רשיון הנהיגה:
מעל גיל 70: נדרשת בדיקת ראייה אחת ל-5 שנים.
מעל גיל 80 ומעלה: נדרשת בדיקת ראייה אחת לשנתיים.
נהגים מקצועיים (נהגי מוניות ואוטובוס): מחוייבים בבדיקת ראייה ובבדיקה רפואית מעל גיל 60 כל 5 שנים.
חשוב להדגיש שבשל ההבנה שבגיל מבוגר קיימים מצבים עיניים רבים, העלולים להשפיע על יכולת הנהיגה חשוב לעקוב לעיתים תכופות יותר אחר הנהגים.
בדיקה אחת לפרק זמן ארוך עלולה להוביל לנהגים שבשל חוסר המעקב וחוסר מודעות עצמית נוהגים כאשר יכולת הראייה שלהם איננה עומדת בתנאי הסף לנהיגה.