שתף קטע נבחר

 

פטרוזיליה: מתי היא עלולה להיות מסוכנת?

הפטרוזיליה עשירה בוויטמינים, בנוגדי חמצון ובעלת סגולות בריאותיות רבות, אבל אם הכל כל כך טוב, מה בעצם הבעיה? מומחים מסבירים כי העשב הירוק הזה יכול גם לגרום לנזק. למי הוא מומלץ ולמי כדאי להתרחק ממנו?

אין אדם שלא מכיר את הפטרוזיליה. היא עשירה בוויטמיני C, B ו – A. יש בה גם ויטמין K וברזל (שאינו כל כך נגיש למערכת העיכול). יש בה נוגדי חמצון שאחראיים על מניעת סרטן, שומרים על הראייה ומגרשים את הרדיקלים החופשיים. היא משתנת, מורידה לחץ דם, מכייחת ואפילו נוגדת שיגרון. אבל, מעטים יודעים, כי עבור אוכלוסיות מסוימות, פטרוזיליה לא כל כך מומלצת.  

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד 

 

עוד כתבות

צרור בריאות: למה לא לוותר על פטרוזיליה?

פטרוזיליה: מולטי ויטמין מן הטבע

שהסידן לא יברח: לאכול פחות תות, תרד ופטרוזיליה

 

עלולה לגרום להפלה

כך למשל, אפיול, מרכיב שנמצא בשמן האתרי שמופק מזרעי הפטרוזיליה, עלול לגרום להפלות. האזכור המחקרי הראשון לכך, לדברי ד"ר נתיב דודאי, מנהל יחידת צמחי מרפא ממרכז נווה יער מכון וולקני, הופיע בשנת 1957 בעיתון רפואי יוקרתי ונחשב, CMAJ, שם כתבו כמה רופאים על תיאור מקרה בו נערה שניסתה לגרום לעצמה הפסקת הריון, נטלה אפיול ונפטרה בעקבות זאת.

 

ד"ר מינה פראן, נשיאת העמותה לצמחי מרפא עיל"ם, הסבירה שהמנגנון שבגינו אפיול עלול לגרום להפלות, משפיע על נשירת רירית הרחם וגרימת התכווצויות ברחם וגם בשלפוחית השתן.

 

רבקה אהרוני N.D מוסיפה כי במינונים גבוהים, עלולה הפטרוזיליה לגרום להיחלשות השרירים החלקים במעיים הדקים, בכיס המרה וגם ברחם, מה שמגביר את הסיכוי להפלה.

 

עידית חן, מטפלת ומרצה בארומתרפיה, משתמשת בשמן הפטרוזיליה (ישנם שני סוגים: שמן עלי פטרוזיליה ושמן שמופק מהזרעים עצמם והוא ממש רעיל לשימוש), כאשר היא מעוניינת להניע את הרחם, להוצאת שליה שמשתהה.

 

השימוש בשמן הינו נקודתי, במידה מזערית, מדויקת ולאחר תשאול ובחינה מדוקדקת של המצב ורק על ידי אנשי טיפול המוסמכים לכך.

 

השפעת ויטמין K על קרישת הדם

עוד זווית שיש לתת עליה את הדעת, הינה עושרה של הפטרוזיליה בוויטמין K (כמו גם ירקות עליים ירוקים נוספים). הדבר רלוונטי עבור נוטלי התרופה לדילול הדם: קומדין.

 

מאחר שוויטמין K אחראי על שפעול מנגנוני הקרישה, המשמעות של יותר ויטמין K הינה יתר קרישיות. לכן, אדם בעל נטייה לקרישיות דם, שיאכל סלטים ירוקים בשפע בשם הבריאות, עלול לגרום לעצמו מבלי דעת – קרישי דם. ההנחיה עבור נוטלי הקומדין הינה: צריכה יומית מתונה וחשוב מזה: קבועה, מדי יום.

 

ד"ר בועז לוי מהפקולטה להנדסת מזון וביוטכנולוגיה בטכניון בחיפה, מצא כי חולי סרטן שנוטלים את התרופה הכימותרפית מטוטרקסט, אינם אמורים לצרוך כלל פטרוזיליה, או מזון שעשיר בחומצה פולית (B9). התרופה, אמורה למנוע את העברת החומצה הפולית, לצורתה הפעילה בכבד, שמעודדת את תהליך חלוקת התאים.

 

עלולה לגרום ליצירת אבנים בכליות

לדברי ניסים קריספיל, חוקר צמחי בר לתועלת האדם, פטרוזיליה טרייה עלולה לגרום, בגלל כמות האוקסלטים המרובה שיש בה, להתגבשות של אבנים בכליות.

 

אולם בישול מנטרל כמעט כליל את כל המפורט עד כה. האפיול אינו מסיס במים ואף מתפרק בהם, ויטמין K מתפרק בחום, והאוקסלטים נהרסים ומשתחרר חומר שעוזר בהתמוססות של אבנים בכליות. לכן במרק או בתה, אין מגבלה לפטרוזיליה, עד כמה שידוע.

 

במחלות כליה דלקתיות, לחולי דיאליזה או בעלי בצקות שנובעות מאי ספיקת לב או כליות, אין להתקרב לשמן פטרוזיליה וכדאי לצמצם צריכה של פטרוזיליה טרייה.

בשאלת המינונים, כל אנשי המחקר תמימי דעים: לא קורה דבר אם מוסיפים כמה עלי פטרוזיליה למזון, אבל צרור שלם ומעלה, עלול להיות כבר בעייתי.

 

למי כדאי להיזהר?

נשים בהריון: מומלץ להגביל את כמות הפטרוזיליה הטרייה.

 

נוטלי קומדין: להקפיד על כמות מתונה וקבועה של פטרוזיליה (וירוקים בכלל).

 

נוטלי מטוטרקסט: עדיף להימנע מפטרוזיליה וממזון שעשיר בחומצה פולית.

 

חולי דיאליזה, בעלי מחלות כליה דלקתיות, בעלי נטיה לאבנים בכליות: מומלץ להמעיט ואם כן –עדיף בצורתה המבושלת.

  

הכותבת היא נטורופתית והרבליסטית קלינית

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פטרוזיליה. לא מומלצת לכולם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים