קיצור החופש הגדול: כמה ישלמו ביישוב שלכם?
המהפכה להחלת תוכנית לימוד מדורגת בין 1 ל-21 ביולי במחיר של עד 400 שקל, יצרה ציפיות גדולות בקרב ההורים: "נשלם פחות, ונשים את הילדים במקום איכותי". בתחילה תכלול התוכנית את תלמידי א'-ב' ובהמשך תורחב. בענף הקייטנות הפרטיות מודאגים: "חשש לפגיעה אנושה"
ההורים מברכים, מפעילי הקייטנות עוקבים בדאגה: הכרזת משרד החינוך על קיצור החופש הגדול לתלמידי כיתות א'-ב' בשלושה שבועות, התקבלה בקרב ציבור ההורים בשמחה רבה. "זו ממש התגשמות החלומות שלנו", אמרה יערה ישורון, יו"ר ארגון "הורים עובדים לשינוי", שניהלה מאבק עיקש על חוסר ההלימה בין חופשות ההורים לחופשות ילדיהם. מנגד, אורן חן, מנכ"ל חברת "הארה תוכניות העשרה" שמספקת שירותי קייטנות, אמר: "התוכנית בהחלט יוצרת זעזוע לחברות בענף הקייטנות".
שר החינוך שי פירון ושר האוצר יאיר לפיד הציגו אתמול (יום ה') במסיבת עיתונאים משותפת את התוכנית, שבמסגרתה יופעלו מסגרות חינוכיות לילדים מ-1 ביולי ועד 21 ביולי. בתום השנה הנוכחית תכלול התוכנית את תלמידי כיתות א'-ב' בכל רחבי הארץ ובנוסף 30 אלף תלמידים בכיתות ג'-ה' מהפריפריה. בתום שנת הלימודים תשע"ה יצטרפו לתוכנית מסיימי כיתות ג'-ד' ובתום שנת תשע"ו תכלול התוכנית גם את מסיימי גני הילדים וכיתות ה'.
התוכנית החדשה תפעל בימים ראשון עד חמישי בין השעות 8:00 בבוקר ל-13:00 בצהריים. הלימודים יתבצעו בקבוצות של 28 ילדים והצוות החינוכי יכלול מורים, פרחי הוראה ומדריכים מקצועיים. התכנים יעסקו בנושאי תרבות, העשרה בנושאים לימודיים, נושאי פנאי ועוד. בכל בית ספר יהיה רכז מוביל ובהתאם להיקף הפעילות ומספר התלמידים יהיה גם רכז מסייע.
התשלום עבור הלימודים במתכונת הקיץ ייגבה לפי המעמד הסוציו-אקונומי. הורים מיישובים השייכים לאשכולות 4-1 לא ישלמו כלל, באשכולות 7-5 ישלמו 300 שקל למשך כל התקופה, ובאשכולות 10-8 ישלמו ההורים 400 שקל לשלושת השבועות.
יערה ישורון מ"הורים עובדים לשינוי" בירכה כאמור על החלת התוכנית. לדבריה, "זו תהיה מערכת חינוך שלמה ואיכותית שתיתן לילדים את מה שהם צריכים. עד היום שילמנו לקייטנות שפעלו עד השעה 13:00 פי שניים-שלושה, עכשיו נשלם הרבה פחות ונשים את הילדים במקום טוב ואיכותי". ישורון מציעה ליישם את התוכנית החדשה גם בחופשות האחרות במהלך שנת הלימודים.
יו"ר ארגון ההורים הארצי, עו"ד גדעון פישר, הצטרף לברכות. "ההשפעה על המשק כולו תהיה לטובה מכיוון שההורים לא רק יוציאו מכיסם פחות על קייטנות, אלא יוכלו להיות בטוחים שהילדים שלהם מוגנים במסגרת ממלכתית. קיצור ימים ספורים במהלך השנה לא נתן את המענה שאליו ייחלו מיליוני הורים".
היישובים שבהם תופעל התוכנית ללא תשלום:
אלית מזא"ה, אם לשלושה מירושלים, סיפרה כי עד כה עמדה עלותו של מחזור קייטנה לכל אחד מילדיה על יותר מ-1,000 שקל. "כשתוכנית משרד החינוך תיושם, נשתמש בה", היא אומרת. "עם הבן הככור יש לנו ניסיון של שבע שנים בתשלום לקייטנות, מאז שהיה בגן. 300 שקל לילד לסידור בתוך בתי הספר זה מחיר סביר לגמרי ונמוך משמעותית מהקייטנות הפרטיות שאנחנו נאלצים לשלוח אליהן את הילדים בקיץ".
גם ברטה סאלם, אם לילדה בכיתה ה' מנצרת עילית, רואה לנגד עיניה חיסכון משמעותי. לדבריה, "זה יחסוך להורים שלושה שבועות של קייטנות בכל שנה. הקייטנות הפרטיות עולות הרבה יותר, כך שמדובר בחיסכון משמעותי. הקייטנה שאליה שלחנו את הילדה עלתה בסביבות 850 שקל לשלושה שבועות. ההורים יעדיפו לשלוח את ילדיהם למסגרת שבה הם מכירים את שאר הילדים וזה סידור לתקופת זמן זהה במחיר נמוך יותר".
גילה תייר, אם לארבע בנות מהוד השרון, הביעה הסתייגויות. "הקייטנות הן סידור לתקופה מוגבלת. חוץ מזה, אילו אטרקציות בתי הספר כבר יוכלו להציע? זה לא מאתגר. הבת האמצעית שלי שבכיתה ו' כבר שנתיים לא הולכת לקייטנות ומעדיפה מנוי לקאנטרי קלאב וללכת לקולנוע ולקניון".
היישובים שבהם תופעל התוכנית במחיר של 300 שקל:
בענף הקייטנות הפרטיות מביעים חששות כבדים לאיבוד הכנסות אפשרי. אורן חן, מנכ"ל חברת "הארה תוכניות העשרה", ציין כי "התוכנית טומנת בחובה איום, ומאידך גם הזדמנות. כחברה פרטית אנחנו מפעילים קייטנות שפתוחות לקהל הרחב וגם קייטנות לארגונים, שסגורות לילדי העובדים במקומות העבודה. ההזדמנות היא בכך שלהורים יהיה קשה מאוד להתארגן ביולי לקייטנה ללא עזרה של גופים מקצועיים, ודווקא הארגון החלקי שמשרד החינוך מסוגל לבצע ידרוש מעורבות של חברות כמונו כדי להשלים את המוצר המלא".
חן אמר עוד כי "האיום הוא בכך שמדובר במשהו חדש שיזעזע את אמות הספים, וכשהיוזמה תורחב לכל האוכלוסייה היא בהחלט עלולה להוות אלטרנטיבה למה שחברות כמונו נותנות היום. בתחילתה תלווה היוזמה בעזרת חברות כמונו, אבל כשהתחום ישתכלל ובתי הספר ילמדו ליישם את הפעילות ממקורות עצמאיים, זה בהחלט יכול לפגוע בענף הקייטנות בצורה אנושה. רק ימים יגידו כמה הענף שעלול למצוא עצמו מול שוקת שבורה יפסיד".
ירון לן, בעלים ומנהל של רשת הקייטנות "נוה נופש", סבור שהפגיעה בחברות בענף לא תמהר להגיע. לדבריו, "הדברים רק פורסמו ואנחנו יודעים שדברים יכולים להשתנות. כרגע מדובר על כיתות א'-ב', ולגבי ג'-ה' הדגש כרגע הוא רק בפריפריה. החופש הוא בן שמונה שבועות, כך שגם אם משרד החינוך מספק פתרון לשלושה שבועות, עדיין נותרים חמישה שבועות פלוס, שבהם ההורים יצטרכו פתרון ואנחנו נהיה שם ונתאים עצמנו מבחינת תוכניות וגילים".
היישובים שבהם תפעל התוכנית במחיר של 400 שקל:
לן הוסיף כי "מי שמפעיל קייטנות רק לכיתות א'-ב' עלול להיפגע בעיקר
בתחילת החופש, אבל מי שפועל במספר תחומים ובמספר מחזורים, אין סיבה שייפגע. כשהיוזמה תתרחב לעוד גילים זה יהיה סיפור אחר, אבל עד שזה יקרה יעבור זמן, ואנחנו מקווים שזה לא יקרה".
ומה בנוגע למורים? מזכ"ל הסתדרות המורים יוסי וסרמן הבהיר כי חופשת הקיץ של עובדי ההוראה לא תיפגע בשום צורה שהיא, ושההחלטה על השתלבותם בתוכנית נתונה בידם בלבד ולפי שיקול דעתם. וסרמן ציין עוד כי עובד הוראה שיבחר להשתלב בתוכנית יתוגמל בהתאם. במשרד החינוך עובדים כעת על מתווה השכר שיקבלו המורים שיבקשו לקחת חלק בפרויקט.
ח"כ גילה גמליאל (הליכוד-ביתנו) הביעה תמיכה בתוכנית ואמרה: "אין ספק שמדובר בתוכנית טובה ומבורכת. היא צריכה להיות חלק מתוכנית אסטרטגית ארוכת טווח שבה החופש הגדול יקוצר לכלל תלמידי ישראל, ולא רק לתלמידים עד כיתה ה', ובהמשך גם חלק מחוק חינוך חינם".