שפרעם סוערת: "יהודים שהרגו קיבלו הוקרה"
עונשי המאסר שנגזרו על תוקפי המחבל היהודי עדן נתן-זאדה עוררו תרעומת בקרב בני משפחותיהם. "תמיד מענישים את האזרחים הערבים אבל יהודים שעושים את אותו מעשה הופכים לגיבורים", אמר אביו של אחד המורשעים
"כל ההתנהלות בתיק הייתה מההתחלה גזענית". כמה שעות לאחר שבית המשפט המחוזי בחיפה גזר עונשי מאסר על שישה מתוקפיו של המחבל היהודי עדן נתן-זאדה, שרצח ארבעה מתושבי שפרעם ב-2005, הרוחות בשפרעם מסרבות להירגע. לוטפי ספורי, אחיו של ג'מיל ספורי, שנשלח לשנתיים מאסר בפועל, אמר: "ראינו מקרים דומים של יהודים שהרגו פלסטינים ובסוף קיבלו הוקרה מהמדינה".
עוד בערוץ החדשות של ynet:
חשד לפיגוע בי-ם: פעוטה נפגעה בינוני מאבן
הפגע וברח: הדורס בכיתה של אחיינית הקורבן
פרט לספורי נגזרו אתמול (ה') בצהריים שנתיים מאסר גם על נעמן בחוס ובאסל קדרי. בנוסף, בית המשפט גזר 20 חודשי מאסר בפועל על באסם חטיב, 18 חודשי מאסר בפועל נגזרו על פאדי נסראללה, ו-11 חודשי מאסר בפועל נגזרו על ערקאן קורבאז'. ששת תוקפיו של נתן-זאדה הורשעו בניסיון הריגה ובגרימת חבלה בכוונה מחמירה.
משפחות המורשעים, שעדיין לא מעכלות את גזרי הדין, האמינו עד לרגע האחרון שהשופטים לא ישלחו את יקיריהם למאסרים. אב בית הדין, השופט אילן שיף, הבהיר כי המדינה אינה יכולה לסבול מעשי נקמה, "הנקמה שייכת לאלוהים", אמר. הוא קבע כי המעשה לא תוכנן, אולם נמשך שעה ארוכה, והיה אכזרי במיוחד.
בשפרעם הוקם אוהל מחאה שאליו זרמו אמש מאות אורחים מתוך הזדהות עם המורשעים ובני משפחותיהם. לוטפי ספורי, אחיו של ג'מיל, ציין כי "המשטרה חיפשה אותו בגלל פעילותו הפוליטית ורצו לתפור לו תיק בכל מחיר. אפילו בחקירות ניסו לשכנע אותו להודות במעשה שלא עשה".
האח אמר עוד כי "לא מגיע להם אפילו יום אחד של מאסר מכיוון שהם חפים מפשע, הם בסך הכול הגנו על עצמם. אחי סובל עד היום מהרבה בעיות חברתיות וכלכליות ומצבו מידרדר. לפעמים אני נפגש עם הרבה יהודים שמשוכנעים כי הנאשמים משפרעם הם מחבלים, וזה יכול לגרום נזק כבד ובלתי נסבל".
חסן חטיב, אביו של באסם שנשלח ל-20 חודשי מאסר, אמר: "כל התיק שהתנהל לא היה צודק. כל הנאשמים היו צריכים לחזור לבתיהם ללא עונש. נתן-זאדה בא אלינו כדי לרצוח אנשים עד שרצח ארבעה והיה יכול לרצוח עוד אנשים, אבל מותו הציל חיי אדם. על הבן שלי עוברים ימים קשים והעתיד שלו נהרס. אני מקווה שכולם יקבלו חנינה. למי שעושה את מה שעשה נתן-זאדה אסור לצאת חי ולא משנה אם מדובר בערבי או יהודי".
גם ג'קי בחוס, אביו של נעמן בחוס שנשלח לשנתיים מאסר, הביע תרעומת מהעונש. לדבריו, "המורשעים לא הרגו את נתן-זאדה, השוטרים שנכחו במקום אחראים למותו. המשפט הזה היה פוליטי מדרגה ראשונה, אנחנו חיים לצערי במדינה גזענית. תמיד מענישים את האזרחים הערבים אבל יהודים שעושים את אותו מעשה הופכים לגיבורים".
על רקע הקראת גזר הדין, חסמו מפגינים שבאו לתמוך במורשעים את רחוב פל-ים הסמוך לבית המשפט, וחלקם אף יידו אבנים לעבר השוטרים. הערב שחררה המשטרה בתנאים מגבילים שמונה מהחשודים ביידוי אבנים והותירה במעצר שלושה חשודים אחרים.
"אין בידינו הוכחה לאפליה לטובת יהודים במקרים דומים", ציין השופט
שיף בגזר הדין, והזכיר את מקרה יורם שקולניק, שרצח מחבל פלסטיני ב-1993 ונידון למאסר עולם. "לא מצאנו מקום להתייחס לכך שיהודים שנשפטו על מקרים דומים זכו לחנינה". לדבריו, "הדבר אינו משפיע על גזר הדין, אלא על ההליכים שלאחריו". השופטים הוסיפו כי "לצערנו, אנחנו חיים במדינה רוויית פיגועים. כל המבצע מעשים כאלה יבוא על עונשו ולא תעמוד לו הטענה עתיקת היומין של 'עין תחת עין'".
נתן-זאדה פעל בצל תוכנית ההתנתקות שיצאה באותה לפועל באוגוסט 2005. הוא פתח בירי באוטובוס ולאחר שרצח את קורבנותיו נעצר על ידי הנוסעים ועל ידי שוטרים. בשעות שלאחר מכן - בעוד השוטרים מנסים להגן עליו ולחלצו מהמקום - הוכה למוות בידי המון זועם. בפיגוע נהרגו ארבעה מתושבי שפרעם - נהג האוטובוס מיכאל בחוס, נאדר חאיכ, והאחיות דינה והזאר תורכי.