"אתה חייב להיות ראשון" - החל שישי השחור
על רקע מצב כלכלי לא פשוט, החלו אזרחי ארצות הברית לחגוג את החג החשוב מכולם עבורם – חג הקניות. המנהגים כוללים תורים ארוכים, שינה באוהל מול החנויות ונטישה זמנית של בני המשפחה לטובת מבצע משתלם. צפו בחגיגות
החג של החגים. היום (ו') התחיל ברחבי המדינה "יום שישי השחור", שפותח רשמית את עונת הקניות של החגים לקראת סוף השנה. כמה רשתות החלו את המבצעים כבר ביום חמישי אחר הצהריים, וקונים רבים הקדימו וצבאו על פתחי החנויות בתקווה למצוא דילים טובים וזולים. מול סניף בסט ביי אפשר היה לראות אוהל של אחד הקונים, שרצה להבטיח את מקומו בתור. הוא הגיע לסניף כבר ביום רביעי, ישן בפתח החנות וחיכה לפתיחתה.
עוד חדשות מהעולם ב-ynet:
זוכו מאיום לפוצץ מטוס: "הם רק אידיוטים"
איראן: הרוגים ברעש אדמה ליד הכור בבושהר
יותר מ-200 בני אדם עמדו אתמול בכניסה לסניף של טויס אר אס במנהטן, ניו יורק. הראשונים הגיעו לחנות בשעה 10:00 בבוקר, לקראת הפתיחה בשעה 17:00 אחר הצהריים. גרין ברייאנט, מנהלת מסעדה, זכתה להיות הראשונה בתור, וקנתה בית בובות ב-129 דולר, 30 דולר פחות מהמחיר הרגיל. "זה היה שווה את זה", אמרה ברייאנט, שסיימה את הקנייה ומיהרה לביתה כדי לבשל את ארוחת החג לה ולשני ילדיה. "אתה חייב להיות ראשון. אם אתה לא הראשון, אתה האחרון", סיפר צרכן אחר שהתששף בחגיגה.
לחנות טארגט שבברוקלין החלו להגיע אנשים כבר ב-14:50, לקראת הפתיחה בשעה 20:00 בערב. טרזה אלקנטארו ובנה בן ה-12 אפילו החמיצו מפגש עם 40 בני משפחתם שנערך באותה עת. "זה לא אכפת לי, אם אצליח למצוא מבצע טוב. אני רואה את המשפחה שלי כל יום, הם מבינים".
"יום שישי השחור" פותח באופן רשמי את עונת הקניות של החגים (Thanksgiving והכריסמס), ונחשב ליום הקניות עם הפדיון הגדול ביותר בשנה (11.2 מיליארד דולר בשנה שעברה). אבל בשנים האחרונות החלו הרשתות הגדולות את מבצעי הקניות מוקדם יותר, והציעו מבצעים כבר בתחילת נובמבר. זה גרם לכך שהמכירות ב"יום שישי השחור" קצת ירדו.
קרייג ג'ונסון, מנהל רשת קימעונאית, מרגיש את הירידה בהיקף הקניות: "יום שישי השחור הפך ליום שישי האפור. הוא נמשך למעשה מתחילת נובמבר".
גם המשבר הכלכלי עדיין משפיע על האמריקנים, שלא ממהרים להכניס את היד לכיס. בשנתיים האחרונות חלה אמנם התאוששות בשוק העבודה והנדל"ן. הקניות בחודשיים הראשונים של השנה עלו ב-3.9 אחוז לעומת השנה שעברה (שבה הייתה עלייה של 3.5 אחוז), אבל הן עדיין נמוכות בשישה אחוזים
מהיקף המכירות לפני ההאטה הכלכלית (recession).
אדריאן טוורז (51) תושב הברונקס בניו יורק, ערך קניות ב-100 דולר: "כיום אתה חייב לחשוב על מה שאתה מוציא, חייבים לחשוב על העתיד. אני עדיין נאבק".
מבצע הקניות נפתח למרות מחאה של ארגוני עובדים ברחבי המדינה נגד מעסיקיהם, בעיקר סביב שעות העבודה של הרשתות ביום זה. נציגי הארגונים הגיעו לרשתות הגדולות במהלך יום הקניות, והסבירו ללקוחות על מה הם מוחים ומהן דרישות העובדים.
ההפגנות הגדולות ביותר במהלך "יום שישי השחור" התקיימו מול סניפי וולמארט. עובדים ועובדים לשעבר של הרשת הקמעונאית הגדולה הגיעו למאות סניפים ומחו על שעות העבודה הארוכות. דובר הרשת אמר בתגובה שהיא קיבלה מהעובדים "פידבקים טובים" לגבי שעות העבודה בחג.