שתף קטע נבחר

 

נפילת המורדים: אסד וחיזבאללה כובשים

האופוזיציה המתונה והמפולגת מאבדת שטחים, וכעת הצבא הסורי וחיזבאללה בדרך להשתלט על עוד מעוז: אחרי מצור של 10 ימים וכיבוש עיירות סמוכות, הם פתחו במתקפה על עיר בגבול לבנון. מה התוכנית הגדולה של אסד?

32 חודשים חלפו מאז ההפגנה הראשונה נגד בשאר אסד , והנשיא הסורי עדיין איתנו. אתמול (ו') פתח צבאו, בסיוע חיזבאללה, במתקפה מכרעת על אחד המעוזים האחרונים של המורדים בגבול לבנון, ונראה שהמשטר בדרך לעוד ניצחון חשוב על האופוזיציה המפולגת. אסד, כפי שניתן לראות במפה המצורפת, עדיין שולט על מרבית האזורים במערב המדינה. הארגונים האיסלאמיסטיים שולטים בעיקר בצפון סוריה, האופוזיציה המתונה והמפולגת מאבדת יותר ויותר שטחים והכורדים הם השליטים בצפון-מזרח המדינה.

 

ארגון זכויות אדם סורי מסר כי אתמול לפני הזריחה החלה הפצצת אחד מהאזורים האחרונים שנמצאים בשליטת המורדים בהרי קלאמון, צפונית לדמשק. על פי מנהל הארגון, רמי עבדל רחמן, הצבא "החליט להשתמש בכוח מכריע" כדי להכניע את האופוזיציה באזור. "קרבות עזים משתוללים באזור נאבוק, לשם חדרו לוחמיו של אסד מגובים בלוחמי חיזבאללה", הוסיף.

 

בירוק בהיר - שטחים בשליטת אסד. בוורוד - האופוזיציה המתונה שולטת (רויטרס) (רויטרס)
בירוק בהיר - שטחים בשליטת אסד. בוורוד - האופוזיציה המתונה שולטת(רויטרס)

מביט מהחלון. אופוזיציונר סורי בחלב (רויטרס) (רויטרס)
מביט מהחלון. אופוזיציונר סורי בחלב(רויטרס)

ילדים בדייר א-זור החרבה (רויטרס) (רויטרס)
ילדים בדייר א-זור החרבה(רויטרס)

הצבא הסורי מנסה לכבוש את אזור הרי קלאמון שבגבול לבנון במטרה לנתק את קווי האספקה

 של המורדים. לפני עשרה ימים כבשו כוחותיו של אסד את העיירה קארה ושלשום מסרו כי גם דיר עטייה הסמוכה נכבשה. התחנה הבאה היא נאבוק, עיר שנמצאת 80 ק"מ צפונית לדמשק ובה מתגוררים 55 אלף איש ובכלל זה מיעוט נוצרי משמעותי. אתמול הבוקר מסרו גורמי אופוזיציה לרשת אל-ערביה כי הצבא הסורי, בגיבוי לוחמי חיזבאללה, ביצע טבח בדיר עטייה. לפי הדיווח, עשרות הוצאו להורג עם פלישת הצבא לאזור.

 

קודם הדרום, אחר כך הצפון והמזרח

גורם ביטחוני סורי אמר כי כיבוש נאבוק יותיר רק את אזור יברוד וכמה כפרים באזור מחוץ לשליטת המשטר באזור זה. "אם העיירה הזו תיכבש, כל מה שנשאר לנו זה יברוד וכפרים בודדים. גבול לבנון ייחסם לחלוטין. השלב הבא יהיה לקחת את דרום סוריה. הצפון והמזרח יישארו לאחר כך", אמר הגורם, כשהוא מתייחס לאזורים שבשליטת המורדים או המיליציה הכורדית.

 

עבדל רחמן מסר כי המצור של הצבא על נאבוק החל ב-19 בנובמבר, עם נפילתה של קארה. "מאותו יום לא ניתן להעביר לעיירה מוצרי מזון וגם לא תרופות", ציין. קארה, דייר עטייה ונאבוק נמצאות כולן על הכביש המהיר שבין הבירה דמשק לעיר השלישית בגודלה בסוריה, חומס, דבר שרק מוסיף לחשיבות האסטרטגית שלהן עבור המשטר וגם עבור המורדים.

הלחימה נמשכת. פגיעה סקאד ברקה, השבוע (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הלחימה נמשכת. פגיעה סקאד ברקה, השבוע(צילום: רויטרס)

הלוויית אחיינו של השר הלבנוני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הלוויית אחיינו של השר הלבנוני(צילום: AFP)

האיסלאמיסטים מתאמנים. שולטים בצפון סוריה (רויטרס) (רויטרס)
האיסלאמיסטים מתאמנים. שולטים בצפון סוריה(רויטרס)

הלחימה באזור הביאה לחסימת הכביש המהיר, מה שמנע מעבר דלק לדמשק מבתי הזיקוק בחומס והוביל למחסור בבירה. קלאמון הוא בסיס חשוב של המורדים, שאגרו נשק באזור ההררי ומשתמשים בו גם כתחנת מעבר ללוחמים. פעולות הצבא בקלאמון, וכן המתקפה על מעוז המורדים בגוטה שבפרברי דמשק, קיבלו סיוע גדול מבחוץ.

 

הן חיזבאללה והן ארגון שיעי עיראקי נלחמים לצד המשטר. לפי ארגון הזכויות הסורי, חיזבאללה איבד 17 לוחמים בקרבות בשבועיים האחרונים, ובהם גם אחיינו של שר החקלאות הלבנוני. על פי דיווחים אחרים חיזבאללה שלח אלפי לוחמים לקלאמון ואיבד בפרברי דמשק יותר מ-250 מאנשיו.

  

הלחימה בגבול לבנון מתרחשת על רקע הניסיון של הקהילה הבינלאומית להביא את המשטר הסורי ואת האופוזיציה לשיחות הפיוס בז'נבה, שאמורות להיפתח בשוויץ ב-22 בינואר. הממשלה הסורית הודיעה כי תשתתף בשיחות, אבל הבהירה כי עזיבתו של אסד את סוריה אינה עומדת על הפרק. צבא סוריה החופשי, ארגון המורדים העיקרי, כינה את היוזמה "חיובית מאוד", אבל התעקש כי לאסד לא יכול להיות שום חלק בסוריה העתידית.

 

הוועידה, אם תצא לפועל, תיערך בעקבות ההסכם הרוסי-אמריקני לפירוז סוריה מנשק כימי. מקורות מהארגון למניעת הפצת נשק כימי, הפועלים בסוריה, אמרו אתמול כי יותר מ-20 חברות הביעו עניין בתפעול התוכנית להשמדת מאגר הנשק הכימי הסורי. הארגון פנה בשבוע שעבר לחברות כדי שיסייעו בפירוק כ-800 טונות של חומרים כימיים מוצקים ו-7.7 מיליון ליטרים של נוזלים כימיים, ואתמול היה היום האחרון להציג מועמדות. 

 

יותר מ-120 אלף איש כבר נהרגו בסוריה, מאז פרצה מלחמת האזרחים במרס 2011. לרשימה הבלתי נגמרת הצטרפו היום ארבעה נוספים, שנהרגו מנפילת פצצות מרגמה במסגד בעיר העתיקה בדמשק.


פורסם לראשונה 29/11/2013 22:12

 

רועי קייס השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רויטרס
מורד של צבא סוריה החופשי בחלב. האופוזיציה מפולגת
רויטרס
רויטרס
איסלאמיסטים בסיום קורס ג'יהאדיסטי
רויטרס
מומלצים