הפרדה בקבר: גברים ימינה - נשים שמאלה
מתחת לאף של בית המשפט העליון ובית המחוקקים: סמוך לקבר האדמו"ר של חסידות זוועהיל בבית העלמין בגבעת רם בירושלים הותקנו מחיצות הפרדה בין המינים. עמותת חדו"ש: "שלטון החוק בישראל מאוים על ידי תופעות ההקצנה הדתית". העירייה: "ניתנה הוראה לפרק את המחיצות"
הכניסה מצד ימין מיועדת לגברים, הכניסה מצד שמאל מיועדת לנשים: הבאים לבית העלמין בגבעת רם בירושלים יכולים לחזות במחיצות, שיוצרות הפרדה בין שני המינים. המחיצות הותקנו סמוך לקבר האדמו"ר הראשון של חסידות זוועהיל - רבי גדליה משה גולדמן, שהלך לעולמו ב-1949. בעיריית ירושלים אמרו בתגובה כי ניתנה הוראה לפרק את המחיצות.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
80 אלף שקל על מים. הוצאות בתי רה"מ
אשדוד הכי מזוהמת: "שנים אנחנו מתלוננים"
בית העלמין בגבעת רם נמצא למרגלות בית המשפט העליון ובכביש המוביל לכנסת. קברו של האדמו"ר מזוועהיל הפך בשנים האחרונות למוקד עלייה לרגל, אולם נשים שהגיעו למקום התבקשו להימנע מנוכחות מקבילה למקום שבו נמצאים גברים.
ביקור במקום מצביע על כך שבהפרדה הושקעה מחשבה רבה, החל מהמדרגות המובילות אל הקבר של האדמו"ר, ועד לקבר עצמו שעליו הורכבה מחיצה מפח. בית העלמין בגבעת רם הוא קטן יחסית והקבורה בו החלה ב-1948. מאמיניו של האדמו"ר מזוועהיל טוענים כי מי שמתפלל במקום בימים שני, חמישי וביום שני שאחריהם, תתגשם ישועתו.
בשנים האחרונות נדרשו גם בבית המחוקקים וגם בבית המשפט לעסוק בחוק שאינו מאפשר הפרדה בין גברים לנשים. בבירה עצמה נוהלו כמה מאבקים, בין היתר על מעבר במדרכות המיועדות לנשים או לגברים וכן להפרדה באוטובוסים, לאחר שנשים נדרשו לשבת מאחור.
מזכיר סיעת ירושלמים במועצת עיריית ירושלים, הרב אהרון ליבוביץ', אמר בהתייחסו לנושא כי "ההפרדה בין גברים לנשים במרחב הציבורי איננה מחויבת מההלכה, ובוודאי שהיא פסולה כשהיא נעשית באופן חד-צדדי ובניגוד לחוק. יש גל של בנייה ופיתוח במקומות המזוהים כקברי צדיקים, וחייב להיות פיקוח ודיון ציבורי בנושא".
"לאיש אין זכות להשתלט על השטח"
מנכ"ל "חדו"ש לחופש דת ושוויון", הרב עו"ד אורי רגב, קרא לרשויות להרוס את המחיצות. לדבריו, "יש מידה רבה של סמליות בכך שהפרדה אסורה בין נשים לגברים מתרחשת תחת אפם של בית המשפט העליון והכנסת. הדבר ממחיש עד כמה מאוים שלטון החוק בישראל על ידי תופעות ההקצנה הדתית ועד כמה דחוף לשים קץ למתרחש בבית עלמין זה".
הרב רגב הוסיף כי "בית הקברות הוא שטח ציבורי שבו אסורה על פי חוק הפרדה בין גברים לנשים, ולאיש אין זכות להשתלט על שטח זה ולקבוע בו אזורים נפרדים. יש להרוס את הגדרות המפרידות, וראוי לבדוק מי אישר לבצע כל כך הרבה עבודות באתר בשטחים הרגישים במדינה".
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה כי "העירייה לא אישרה כל
תוכנית הכוללת הפרדה. כחלק מהיתר הבנייה שניתן ליזם, דרשה העירייה לפרק את כל הבנייה שנעשתה מסביב לקבר, כולל מחיצות והפרדות. המחלקה לפיקוח על הבנייה עוקבת אחר עבודות היזם במטרה לוודא כי יבוצעו כפי שאושרו".
עוד ציינו בעירייה כי "במסגרת שיקום בית העלמין העירייה מנכשת את כל העשבייה בו, מקימה גדר חדשה, יוצרת מדרגות חדשות ושביל ומשוקמות מאות מצבות בו. בנוסף, נערכות עבודות של יזם פרטי שלו ניתן היתר לביצוע עבודות רק מחוץ לבית העלמין, הכוללות הקמת רחבת התכנסות, מקומות ישיבה ומבני שירותים. ליזם לא אושר לבצע עבודות בתוך בית העלמין".