שתף קטע נבחר

 

לבדואים יש חלופה לפראוור: "תנו לנו לנהל"

ועדת ההיגוי של הבדואים מציגה מסמך משלה להסדרת ההתיישבות בנגב: "הנושא יטופל על ידי רשות המורכבת מבני המגזר, והפיצוי למפונים יוגדל". המשטרה: בגלל הנזק לניידות - לתבוע את המתפרעים גם במישור האזרחי

יממה אחרי הפגנות הזעם ברחבי המדינה חושפים היום (א') חברי ועדת ההיגוי של האוכלוסייה הבדואית שבשבועות האחרונים הם שוקדים על הצעת חוק משלהם להסדרת ההתיישבות בנגב. הצעתם אמורה להוות אלטרנטיבה ל"תוכנית פראוור" ובאמצעותה הם מתכוונים להגיע להידברות מול הממשלה.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

על פי חברי הוועדה, ההבדל בהצעתם מתבטא בשני היבטים עיקריים: הראשון והמשמעותי הוא שהאחראית על יישומה תהיה רשות עצמאית המורכבת מבני המגזר הבדואי, "וכך ניתן יהיה להבטיח שהיא תפעל לטובתם". בנוסף, על פי ההצעה יזכו המפונים לפיצוי גבוה יותר מזה המוצע במסגרת תוכנית פראוור.  

 

מדוע הבדואים מתנגדים למתווה פראוור?    (צלמים: ניצן דרור ואבי חי)

מדוע הבדואים מתנגדים למתווה פראוור?    (צלמים: ניצן דרור ואבי חי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הארכת המעצר של מפגינים שנעצרו בחורה    (צילום: רועי עידן)

הארכת המעצר של מפגינים שנעצרו בחורה    (צילום: רועי עידן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ההפגנה בצומת חורה בשבת (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
ההפגנה בצומת חורה בשבת(צילום: גטי אימג'בנק)

ב"יום הזעם" שעליו הכריזו הבדואים אתמול נערכו הפגנות סוערות בצומת חורה בדרום, בכיכר השעון ביפו, בחיפה ובירושלים. המפגינים מחו נגד תוכנית הממשלה להסדרת התיישבות הבדואים בנגב, על ידי עקירתם מיישוביהם ומתן פיצוי לשם מעברם ליישובים אחרים. משמעות התוכנית היא החזרת עשרות אלפי דונמים לרשות המדינה.

 

המסמך שהכינו חברי הוועדה נחתם תחת הכותרת "הצעת החוק להכרה בכפרים הבדואים הבלתי מוכרים", ובו מצוין שהרשות החדשה שתוקם, בניגוד לועדת ההיגוי הנוכחית, לא תוכל להיות כפופה לממשלה: "הקביעה כי עובדי הרשות כיום הם עובדי מדינה ופועלים על פי הוראת מינהל מקרקעי ישראל מגבילה את כוחם ולא מאפשרת הפעלת שיקול דעת עצמאי".

 

בסעיף התמורה במסמך שהכינו חברי ועדת ההיגוי מוצע לשנות ולהגדיל את הפיצוי לבדואים שיפונו. "מוצע לבטל את התנאים שנקבעו מראש הן בתמורה כספית והן בקרקע", נכתב. "הדבר מיועד להבטיח שיקול דעת חופשי. צריך להקים בחוק להקים ועדת תמורה בכל אזור".

 

סלמן אל-מחמוד, חבר בוועדת ההיגוי, אמר ל-ynet שלא ייתכן שהמדינה קבעה לעצמה יעד של החזרת 150-100 אלף דונם במסגרת ההסדר. "אם היא קובעת מראש את מספר הדונמים, אז איזה שוויון יש כאן?", הוא תוהה. "ברור לכולם שאין שיקול דעת אמיתי ושכמעט כל תביעות הבעלות לא יוכרו על ידי המדינה.

ככה רוצים להגיע להסדר? המדינה בכלל לא מדברת איתנו. השבוע היה סיור של ועדת הפנים ביישובים הבדואים, אבל לכפרים הלא מוכרים הם בכלל לא באו".

 

בינתיים הודיע היום מפקד מחוז דרום במשטרה, ניצב יורם הלוי, שיש כוונה לקדם הליך תביעת נזיקין אזרחית נגד המפגינים שנעצרו בגין הנזק שנגרם אמש באירועים בחורה. זאת בנוסף לכתבי אישום שיוגשו נגד המתפרעים. ניצב הלוי הנחה את היועצים המשפטיים של המחוז לבחון את הנושא.

 

על פי המשטרה מדובר בנזקים בשווי עשרות אלפי שקלים, בעיקר בגלל פגיעה והשבתה של ניידות. "השבתת הניידות והשוטרים הפצועים גרמה באופן ישיר לפגיעה בשירותי המשטרה הניתנים לתושבי הדרום, לרבות האוכלוסייה הבדואית", אמר ניצב הלוי. "אני מקווה שטיפול במישור הכלכלי לצד הטיפול במישור הפלילי יביא לריסון והרתעה בעתיד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ההפגנה בחורה, אתמול
צילום: רויטרס
מומלצים