כאבי מחזור: למה זה קורה ומהו הטיפול
אין אישה שלא חוותה את התופעה הכל כך לא נעימה הזו, וחיפשה כל דרך אפשרית להימנע ממנה בחודש הבא. למה זה קורה ומהו הטיפול הטוב ביותר שיכול לעזור לעבור את החודש בשלום
כאבי מחזור מכונים בלועזית דיסמנוריאה הם אחד מסוגי הכאב השכיחים ביותר. כ-93% מהנשים המתבגרות מדווחות על כאבי בטן וב-15% מהמקרים הכאבים הם חמורים עד כדי כך שהם משפיעים על התפקוד היומיומי בעבודה או בלימודים. קובי כהן, רוקח סופר-פארם, מסביר איך לזהות ומה הטיפול המומלץ.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
כאבי המחזור מתחילים ביום הראשון למחזור ולפעמים גם מספר שעות לפני שמתחיל הדימום והם מלווים בכאב עוויתי חד באזור הבטן התחתונה. לכאבי המחזור מתלווים לעיתים סימפטומים נוספים כגון בחילות, הקאות, כאבי ראש, כאבי גב, עייפות ותחושת עלפון. כמו כן, יש נשים שמפתחות את התסמונת הקדם וסתית שהיא תסמונת שמתלווים אליה גם גורמים רגשיים לצד גורמים פיזיים.
עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט
פטריות בציפורניים: איך למנוע ומה הטיפול שיעלים?
נשיקות מגינות מהתקפי לב: 5 סיבות לזוגיות טובה איך לדלג על הווירוסים העונתיים בלי תרופות
יש שני סוגי כאבים שניתן לזהות:
כאב מחזור ראשוני, שאיננו מלווה במחלה כלשהי במערכת הרבייה הנשיתכאב מחזור שניוני שיכול להתפתח על רקע מחלות כגון אנדומטריוזיס, מחלות דלקתיות של האגן, בעיות ברחם וסיבוכים כתוצאה מהתקן תוך רחמי.
לפיכך, נשים שסובלות מכאבים עזים או חמורים או כאבים שהם עזים יותר ממחזורים אחרונים, צריכות לפנות לרופא הנשים שלהן על מנת לשלול סיבה אחרת לכאבי המחזור.
למה זה קורה?
כאבי מחזור נוצרים לאחר ביוץ, ולכן לרוב לא קיימים במחזורים הראשונים אצל נערות והם מתחילים במרבית המקרים כשנה לאחר קבלת המחזור הראשון. הכאב חזק בדרך כלל אצל נשים מתבגרות והוא הולך ופוחת בשכיחותו ככל שעולים בגיל.
ההסבר הפיזיולוגי הוא כי קיימים חומרים שנקראים פרוסטגלנדינים, שגם גברים וגם נשים מפרישים באופן תקין בגוף. אצל נשים בשלב הלוטאלי של המחזור החודשי (קרי 14 הימים האחרונים של המחזור הקודם), ישנה הפרשה גוברת של פרוסטגלנדינים ואלו גורמים לכיווץ של שרירי הרחם ואחריו גם לנשל רירית הרחם ולהופעת המחזור.
השפעה זאת גורמת להופעת עוויתות וכאבי בטן האופייניים לכאבי מחזור. לכן טיפול תרופתי יעיל מכוון כנגד הפחתת השפעות הפרוסטגלנדינים.
ד"ר אריה ישעיה, מומחה לגניקולוגיה ומיילדות, המרכז הרפואי "רבין", מוסיף: "במקרים בהם מסתתרת מחלה שנקראת אנדומטריוזיס או אדנומיוזיס, מחלות שבהן רירית הרחם נודדת לשריר הרחם או לכיוון האגן ומקומות אחרים בגוף וגורמות לכאבים חזקים באגן בזמן הווסת, הכאבים מחמירים עם הגיל".
לדבריו, חלק מכאבי המחזור נובעים גם ממחלה זו. "די קשה לזהותה אבל באמצעות אולטרסאונד ניתן להבחין בציסטות כשהמחלה בשלב מתקדם". הוא מסבר כי לניתן לטפל בתופעה הזו באמצעות נטילת גלולות המשלבות אסטרוגן ופרוגסטרון , כך נמנע ביוץ ונמנעת גדילה של רירית הרחם, כשאין ביוץ וגדילה של רירית הרחם המחזורים קלים יותר גם במשך וגם עוצמת המחזור פוחתים וכן בכאבי המחזור.
"מעבר לכך, יש כיום גלולות שניטלות ללא הפסקה ומאפשרות קבלת ווסת קלה אחת לשלושה חודשים. גלולות אלה עובדות הרבה יותר טוב מפני שאין מחזור ואין כאבים ובמקרים של אנדומטריוזיס הן עוצרות את המחלה ואפילו מרפאות אותה. חשוב לציין שגם הגלולות שבהן תקופת ההפסקה בין חפיסות קצרה יותר מ-7 ימי ההפסקה הקלאסיים עשויות לסייע גם הן בהפחתת בכאבי מחזור", אומר ד"ר ישעיה.
הטיפול המתאים
תרופות נוגדות כאב ממשפחת נוגדי הדלקות הלא סטרואידליות.
תרופות אלו קיימות ללא מרשם ולמעשה מהוות את תרופת הבחירה מאחר שביכולתן להפחית את רמות הפרוסטגלנדינים שגורמים לכאב. חלק מהתרופות האלו ניתנות ללא מרשם ודוגמאות כוללות את איבופרופן (נורופן, אדוויל, אדקס, איבופורפן לייף, ארטופן), נפרוקסן (נרוסין, פוינט, נפרוקסן לייף) ודיקלופנק (וולטרן אקטי גו).
כמו כן אספירין שייך למשפחה זאת של תרופות. את התרופות האלו יש ליטול על קיבה מלאה עם כוס מים. יש להיזהר משימוש בתרופות אלו בנשים שסובלות מחומציות מוגברת בקיבה, נשים שסובלות מכיב קיבה, נשים שנוטלות תרופות נוספות ונשים שרגישות לאספירין וחלק מהנשים שסובלות מאסתמה.
לעומת זאת, פאראצטמול ( אקמול, דקסמול, פראמול) ודיפירון (אופטלגין, וי-דלגין). תרופות אלו פחות יעילות בהשוואה לתרופות ממשפחת נוגדי הדלקות הלא סטרואידליות אולם ניתן להשתמש בהן בכאבי מחזור.
במקרה של פאראצטמול קיימים גם תכשירים שמשלבים ביחד עם פאראצטמול מרכיבים נוספים נגד כאבים כגון קודאין (קוד אקמול, רוקסט), קפאין (דקסמול פלוס, פראמול פלוס) ואספירין (פראמול טרגט, אקמול פוקוס ואקסידול).
טיפולים לא תרופתיים
פעילות גופנית ובעיקר פעילות אירובית יכולה לעזור במניעת כאבי מחזור. פעילות גופנית מגבירה את זרימת הדם לרחם וגם גורמת להפרשת אנדורפינים שהם חומרים שהגוף מפריש ולהם נודעת פעילות משככת כאב.
חימום עדין של האזור הכואב באמצעות כריות חימום או בקבוק מים חמים יש השפעה מיטיבה על כאבי המחזור.
תוספי תזוונה: קיימים מחקרים שנעשו על מתן של חומצות שומן אומגה 3 במהלך המחזור החודשי וכן על מתן ויטמין בי6 בטיפול בכאבי מחזור. חלק מהמחקרים הראו על יעילותם של תוספי תזונה אולם יש צורך במחקרים נוספים על מנת שניתן יהיה להמליץ עליהם באופן גורף לטיפול בכאבי מחזור.
גלולות למניעת הריון (מחייבות מרשם רופא): לגלולות למניעת הריון נודעת השפעה מפחיתת כאבי מחזור ויש רופאי נשים שממליצים עליהן לנשים שסובלות מכאבים עזים, שלא הוקלו ע"י תרופות משככות כאב.