סובלים מגזים? 16 עצות לבטן רגועה
במקום לחוש מבוכה ממה שמתרחש בחלק התחתון של גופכם, נסו לשפר את מה שאתם מכניסים לפה: הימנעות ממזונות מסוימים ושיפור הרגלי האכילה ישקיטו את מערכת העיכול ויפטרו אתכם משחרור גזים ברגע הכי לא מתאים
בעיה עם ריח: אף אחד לא אוהב לדבר על זה, אבל גזים הם תופעה טבעית שכולנו נתקלנו בה בשלב כזה או אחר של חיינו - ולא משנה מאיזה צד של המתרס. חיידקים במערכת העיכול גורמים לתסיסה של פחמימות וחומרים נוספים, המייצרים גזים כגון חנקן ומתאן. הגזים יכולים להיות גם תוצר לוואי של מתח נפשי, של אכילה לא נכונה, דיבור בשעת הארוחה או עישון שגורמים לבליעת אוויר מיותר, שחלקו ישתחרר כגיהוק וחלקו ירד במעי.
כמות האוויר הנפלטת מחלקו התחתון של הגוף היא ליטר אחד ליום בממוצע (!). רוב הגזים הם ללא ריח ויוצאים מבלי שירגישו בהם. הריח הלא נעים מגיע מחיידקי המעי הגס, המשחררים גז המכיל גופרית. בניגוד לדעה הרווחת, אין אפליות - נשים וגברים פולטים גז בכמות זהה.
מטפלים במערכת העיכול:
- בטן מציקה: 8 שיטות טבעיות לטפל בבעיות עיכול
- אפטות, צרבת ואולקוס: מתקנים את מערכת העיכול
- הליקובקטור פילורי: האם התרופות מיותרות?
חשוב לזכור שמדובר בתופעה טבעית שאי אפשר למנוע לחלוטין, וכל עוד היא אינה מפריעה בצורה קיצונית או כואבת במיוחד אין סיבה להתרגש.
בכל מקרה, גזים הם הסימפטום ולא הבעיה, כך שאם אוכלים נכון, בריא ומאוזן, אין סיבה שנסבול מגזים. כתסמין, הגזים יכולים להוות מסר ממערכת העיכול שמזון כזה או אחר אינו מתאים לנו, שקיימת בעיה או מחלה במערכת העיכול ועוד.
הטיפול בתופעה דורש הקשבה לגופנו, דבר שאינו פשוט עבור רובנו, והוא מצריך סבלנות, התמדה והתבוננות פנימית. כמו בכל דבר בתזונה, הכל עניין של כמויות: מניעה מוחלטת לרוב אינה מומלצת, משום שהגוף אינו מצליח להתרגל כך למזונות הבעייתיים וכל אכילה שלהם בעתיד תייצר תגובת יתר.
אילו מזונות מעודדים גזים?
מזונות הנחשבים "מועדים לפורענות" כוללים כמה קבוצות:
קטניות. אפונה, שעועית, עדשים, פול, חומוס ותורמוס. אפשר להפחית את הגזים על ידי השריה ארוכה של הקטניות, החלפת מי ההשריה כמה פעמים והחלפת המים לאחר הבישול הראשוני. מומלץ גם להנביט את הקטניות, ואז הן הופכות קלות יותר לעיכול.
מוצרי חלב. הפחתה במוצרים ממשפחת החלב כמו אשל, לבן וגבינה לבנה תתרום להפחתת גזים.
ירקות. ירקות ממשפחת המצליבים: כרוב, כרובית, כרוב ניצנים וברוקולי, וכן אספרגוס, בצל, תירס, תפוחי אדמה, בצל, צנון, קולרבי, נבטים וארטישוק.
פירות. ענבים, בננה, אפרסמון, אגס, אפרסק, דובדבן, משמש, פירות יבשים ומיצי פירות.
לחם. לחם מחיטה מלאה, סובין.
ממתיקים. ממתיקים אלכוהוליים מסוג סורביטול, מניטול וקסיליטול.
קפאין ואלכוהול. קפה, קולה, קקאו, שוקולד, בירה ויין.
תרופות. בעיקר אנטיביוטיקה.
טיפים למניעת גזים
- עודדו את התרבות אוכלוסיית החיידקים הטובים במעיים בעזרת יוגורט ביו ומשקאות פרוביוטיים. במקרים קשים יותר ניתן ליטול תכשיר פרוביוטיקה.
- הפחיתו בצריכת מאכלי חלב, והעדיפו כאלה המכילים רק מעט לקטוז, כגון יוגורט. ככלל, ככל שמוצר החלב קשה יותר כך הוא יכיל פחות לקטוז. כמו כן, רצוי להיפרד מההרגל לבחור במוצר החלב עם תאריך התפוגה הרחוק ביותר, אלא לבחור דווקא בזה עם התאריך הקרוב.
- אם הגזים נובעים בשל בעיה בפירוק המזון המעיים עקב חוסר אנזימתי, נסו להיעזר בתכשירי אנזימים הנמכרים ללא מרשם והמסייעים בפירוק האוכל, לאחר התייעצות עם רופא או דיאטנית.
- שתו כשני ליטרים מים או תה צמחים ביום. נסו את החליטות הבאות: קינמון וג'ינג'ר, נענע, מנטה, גרגירי קימל (אותם אפשר לשלב גם במזונות בעייתיים) וגרגירי שומר.
- הימנעו משתיית משקאות מוגזים.
- המעיטו באכילת מזונות מטוגנים, שומניים, מעובדים ומתועשים.
- המעיטו זמנית באכילת מאכלים עתירי סובין. אם אתם משתמשים בסובין כתוסף מזון, הפסיקו את השימוש בו לזמן מה ולאחר מכן חזרו לצרוך אותו בהדרגה. בעת צריכת סובין חשוב לשתות הרבה מים במהלך היום.
- במקום שלוש ארוחות גדולות, אכלו שש ארוחות קטנות ביום.
- אכלו לאט ולעסו היטב את המזון. התרכזו באכילה בלבד ואל תעשו זאת מול הטלוויזיה, המחשב או קריאת עיתון. הימנעו משיחה בעת הארוחה, כדי לבלוע פחות אוויר בעת האכילה.
- הימנעו מלעיסת מסטיקים ומאכילת סוכריות קשות - הם עלולים לגרום לבליעת אוויר.
- הימנעו מעישון,
המגביר גם הוא את בליעת האוויר.
- נסו לצרוך כמוסות של שמן מנטה, אשר מסייעות לחלק מהאנשים. שימו לב: הן עלולות לגרום לצרבת.
- נסו לאתר את המאכלים המשפיעים על מצבכם לרעה ולהפחית את צריכתם. זכרו שהדבר משתנה מאדם לאדם.
- שתו בבוקר כוס מים חמימים עם מיץ לימון על קיבה ריקה.
- לשתו כוס מים פושרים עם שתי כפות של חומץ תפוחים.
- שתו כוס מים פושרים עם כף מיץ לימון וכף ג'ינג'ר.
הכותבת היא דיאטנית קלינית, סטודיו סי