שתף קטע נבחר

מצמצים את הפער: טכנולוגיות מותאמות לעיוורים

לעיתים אנחנו נתקלים באפליקציה או המצאה שנדמה לנו ששינתה את חיינו ואנחנו לא מבינים איך הסתדרנו בלעדיה לפני כן, אבל לפעמים מגיעה המצאה שמשנה עולמות ומאפשרת לכולם, גם לבעלי מוגבלויות ראייה למשל, לקחת חלק בטכנולוגיה שלחלקנו נראית כמובנת מאליה

מדי יום נולדות המצאות שנועדו להקל על חיינו, מאפליקציות שמלמדות אותנו כיצד לנהוג נכון ועד לדברים הפשוטים כמו עלי חסה שטופים וחתוכים שמקצרים את זמן הכנת הסלט. בין כל תחומי חיינו בהם הטכנולוגיה והקדמה תופסות מקום משמעותי, יש מי שהטכנולוגיה פשוטו כמשמעו משפרת את איכות חייהם ומקלה על שילובם בחברה, ובעיקר בתעסוקה.

 

השבוע (א') התקיים בבית חינוך עיוורים כנס בו הוצגו חידושים טכנולוגיים בתחום העיוורון. את הכנס יזמו שני תלמידי תיכון לקויי ראייה - עדי קושניר ואור פחטר והוצגו והומחשו בו חידושים ופיתוחים שונים שנועדו לצמצם את פער המגבלה ולהקל על בעלי לקויות ראייה שונות להשיג עצמאות בעוד ועוד תחומים. בין השאר, שימוש במסכי טאץ' וסמארטפונים, שעד לא מכבר היו " מחוץ לתחום" עבור אלו שרואים קצת פחות טוב וצריכים להיעזר בחושים האחרים על מנת לחייג מספר, למשל.

 

ריי הוא מכשיר נייד המבוסס על טלפון חכם סטנדרטי ומשלב שורה של פונקציות שימושיות שנועדו לעזור לאדם העיוור בחיי היום-יום. המכשיר כולל ממשק משתמש המותאם לתפעול ללא ראייה ומאפשר הפעלה נוחה ואינטואטיבית של כל האפליקציות במערכת, במנגנון אחיד והומוגני.

 

צג ברייל שמחובר למחשב ()
צג ברייל שמחובר למחשב

המכשיר הוא, בראש ובראשונה, טלפון סלולרי שמאפשר קבלה והוצאה של שיחות טלפון וטיפול מלא בהודעות סמס כולל הקראה קולית של הודעות נכנסות. בנוסף הוא מספק מבחר ל יכולות הכוללות תמיכה ברשימת אנשי קשר, יומן אלקטרוני, מכשיר הקלטה, אפליקציה לשמיעת ספרים מוקלטים, מזהה מיקום ועוד. המכשיר תומך תמיכה מלאה בשפות: עברית, אנגלית וערבית.

 

"הכנס הינו ראשון מסוגו ומהווה צעד קטן אך הכרחי בדרכה של אוכלוסיית בעלי לקויות הראייה לעצמאות, והקטנת התלות בעזרה חיצונית של אירגונים, עמותות ואנשים טובים", אמר שאבי דוייטש, סמנכ"ל בית חינוך עיוורים. הכנס כלל הרצאות בנושאים כגון: הטכנולוגיה בשירות חברתי וכדו', המחשות והתנסויות במגוון טכנולוגיות חדשות.

 

להקליד במגע

תוכנה מעניינת, שפותחה ע"י אב ובנו, היא כתב ברייל על גבי טאבלט. ה"אינפריס" (Inpris) היא אפליקציה שימושית לכלל האוכלוסיה, ובמיוחד לעיוורים, המבוססת על שיטת הברייל.

 

"ישנם כ-285,000,000 מוגבלי ראייה ברחבי העולם הנאבקים להסתגל לעולם מסכי המגע", מסביר ניסן ירון, שהוא ואביו המציאו את האפליקציה. "מכיוון שהם אינם יכולים לראות את המסך ובמישוש הם אינם מרגישים דבר, הם מתוסכלים מאוד ומתקשים להתקדם לטכנולוגיה החדשה. בעוד שקיימים פתרונות להקראת טקסט ממסכי המגע, לא קיימים פתרונות יעילים להקלדת טקסט מלבד שימוש במקלדות חיצוניות גמלוניות ויקרות".

 

התוכנה מאפשרת מיפוי והפרדת אצבעות על מסך המגע, מה שאפשר לה לפתח מקלדת שלמה המבוססת על מחוות אצבעות ואף כתיבת ברייל על מסך המגע עצמו.

 

"הכל התחיל מרעיון לייצר סופר-מקלדת וירטואלית שתפתור את כל הבעיות של המקלדות הוירטואליות", מספר ירון. "שהיא תהיה בלתי נראית ולא תסתיר חצי מסך, היא תהיה ארגונומית ונוחה לשימוש והיא תאפשר לראשונה כתיבה עיוורת על מסך מגע".

 

ירון, שחשב על הרעיון, פנה לאביו בן-עציון, איש פיתוח תוכנה באוניברסיטה העברית, ויחד התחילו לעבוד על אב הטיפוס. כבר בתחילת הדרך הבינו שהמוצר שלהם יכול להיות משמעותי מאוד עבור מוגבלי הראייה, אך במהלך הדרך הם מצאו עצמם מתרכזים יותר ויותר בפלח האוכלוסיה הזה, הן בשל תחושת השליחות והן בשל ההבנה ששם הצורך הוא הגדול ביותר.

 

טאבלט מותאם לכבדי ראייה ()
טאבלט מותאם לכבדי ראייה

 

יש לציין כי הטכנולוגיה ש-Inpris פיתחה מאפשרת עוד שלל ישומים במסכי המגע (כגון במשחקים, אבטחת מידע ועוד) ובאינפריס מתכננים עוד הרבה אפליקציות שיעשו שימוש בשיטת מיפוי האצבעות שפיתחו, הן עבור מוגבלי ראיה והן עבור השוק הכללי.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים