לא עברה קורס אקדמי כי יצאה משיעור כדי להיניק
סטודנטית מאוניברסיטת אריאל שחזרה ללימודים לאחר לידה אולצה לחזור על קורס לאחר שיצאה להיניק את בנה הפעוט. "יש תחליפי חלב," אמרה לה המרצה. האוניברסיטה: "המרצה לא המליצה על צורת הזנה אלא הסבירה לה שיש אפשרויות אחרות"
באקדמיה הישראלית מתהדרים לא פעם בהקלות הרבות הניתנות לסטודנטיות שיולדות במהלך הלימודים, אך במבחן המציאות המצב לא תמיד מזהיר. סטודנטית לתואר ראשון בעבודה סוציאלית באוניברסיטת אריאל אולצה לחזור מחדש על קורס מפני שיצאה להיניק את בנה הפעוט. "המרצה אמרה לי שלא מעניין אותה שיצאתי מהשיעור להיניק את התינוק שלי שבכה ושיש תחליפי חלב," סיפרה הסטודנטית אביטל וינברג-שושן.
<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>
חולצות שד - מחאת האמהות המיניקות:
70% מהנשים: ההנקה מגבילה את האם
"את לא יכולה לכסות את השד כשאת מניקה?"
"ישבתי להיניק בצד, בשקט, והיא פשוט דרשה ממני ללכת"
לאחר שילדה החליטו וינברג-שושן ובעלה שכדי לא לקטוע את הלימודים באמצע השנה יפחית בעלה את נפח העבודה ויגיע לאוניברסיטה להשגיח על התינוק, וכך היה באותו יום. במהלך השיעור בקורס "שיטות התערבות בפרט ובמשפחה" שמעה את תינוקה שהיה בהשגחת בעלה מתייפח ויצאה מהשיעור למשך 20 דקות כדי להיניקו. כעת נדרשת וינברג-שושן לחזור מההתחלה על הקורס ועל עבודה מעשית שכבר ביצעה. הקורס הוא תנאי המשך ללימודים, ומפני שהיא לא עברה אותו באופן רשמי היא נאלצה בינתיים להפסיק את לימודיה.
"ניסיתי להימנע מיציאה באמצע השיעור, אבל לא יכולתי להמשיך לשבת כשהבן שלי רעב," סיפרה וינברג-שושן. "בשובי מההנקה המרצה אמרה לי שבפעם הבאה שאצא באמצע השיעור היא תחשיב את היציאה לחיסור. עניתי שיצאתי להיניק את בני, ושעל פי ידיעתי זו זכותי כסטודנטית לאחר לידה. המרצה ענתה לי באגרסיביות שזה לא מעניין אותה, שזה אסור, שאמצא פתרונות ושקיימים תחליפי חלב."
בדיעבד התברר לה כי אכן נרשם לה חיסור, ובכך עברה את מכסת החיסורים המותרת, אחרי שהחסירה כמה שיעורים בתקופת שמירת היריון. משום כך חויבה לחזור על הקורס ולבצע מחדש עבודה מעשית שכבר ביצעה. "למרות הקשיים מכך שהפכתי לאמא המנסה להיניק את בנה ומגוריי במרחק שעה נסיעה מהאוניברסיטה, עשיתי מאמצים לעמוד בדרישות," סיפרה וינברג-שושן. "לא סביר שרק משום שיצאתי להאכיל את תינוקי נפסל לי קורס ואני מחויבת לעכב את לימודיי."
חנה קהת, מנכ"לית ארגון "קולך" המטפל בהסדרת התקנות והחוקים בנושא זכויות אמהות סטודנטיות, טוענת כי קיימת הפקרות קבועה ביחס של האקדמיה לאמהות טריות, ולדבריה כל מרצה עושה דין לעצמו. "אני מצרה על כך שאוניברסיטת אריאל מגלה אטימות לב כלפי אמא אשר עושה כל מאמץ לעמוד בחובתה האקדמית לצד חובתה כאם טרייה," אמרה קהת.
מאוניברסיטת אריאל נמסר בתגובה: "בצד ההבנה והאמפתיה למצבה של הסטודנטית, היא לא הייתה פנויה ללימודים אקדמיים בתקופה המדוברת. לאחר ששבה מחופשת הלידה, היא הפגינה דפוס התנהגות של איחורים משמעותיים ויציאה באמצע שיעורים מבלי לשוב. זאת למרות פעוטון התינוקות שמפעילה האוניברסיטה לצורכי סטודנטים הורים. האוניברסיטה אינה יכולה להכשיר סטודנטית כעובדת סוציאלית אם היא נעדרה בצורה כה משמעותית ממספר קורסים מרכזיים בתואר."
באשר לדברי המרצה לגבי תחליפי חלב נמסר כי "המרצה לא נתנה לסטודנטית המלצה להשתמש בתחליפי חלב, אלא הסבירה לה שאם ברצונה ללמוד בקורס עליה להיות נוכחת בו בצורה רציפה, ואם עליה להאכיל את הילד היא יכולה לבחון אפשרויות נוספות - כגון שאיבה ותחליפי חלב. לא היה בדבריה בכדי להמליץ על צורת הזנה כזו או אחרת של התינוק. האוניברסיטה מתחשבת ותמשיך להתחשב בצורכי הסטודנטיות שלאחר לידה."