מיהו לוחם? "בכיפת ברזל לא מריחים דם"
המאבק הפנימי בצה"ל על ההגדרות החדשות מביא עמו תגובה חריפה לעמדת אנשי מערך ההגנה האווירית. "מפעיל מל"ט יושב בקרון עם שלושה מסכי טלוויזיה, מזגן, ופלים וכוס קפה", הסביר בכיר במערך היבשה
ההגדרות החדשות לתפקידי הלחימה בצה"ל עומדות לפני הכרעה ומולידות מאבק פנימי תלוי יוקרה ומעמד. ניסוח "קטגוריות הלוחם", שאושר כבר בצבא, ילווה בשיבוץ החיילים לקבוצות ובניפוי אחרים, החלטות שנושאות עמן משמעויות כלכליות וחברתיות רבות. בזרוע היבשה מותחים ביקורת חריפה על "הזילות במעמד הלוחם", כהגדרתם, ומבקשים להזכיר גם את "הדם החמוץ" של החברים לנשק בנגמ"ש.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
עומדות בתור: הענקיות שמחזרות אחר איראן
הרוג ראשון אי פעם באיסלנד מירי שוטרים
"כל שטח מדינת ישראל נמצא תחת סיכון, אז כולם לוחמים?", תהה בשיחה עם ynet קצין בכיר בזרוע היבשה, שביקר גם את ההחלטה להעניק תעודת לוחם לחיילי הגדודים הסדירים של פיקוד העורף. אלו פועלים בשגרה באזור יהודה ושומרון, בדומה לחיילים הקרביים "המסורתיים", אך הוא בחר להדגיש דווקא את פעילותם הפוטנציאלית בעתות חירום.
"נכון שבשגרה בפיקוד העורף עושים את אותו דבר, אבל חייל פיקוד העורף בחירום לא יהיה במרג' עיון אלא יחלץ נפגעים מבתים שנפגעו מרקטות ברעננה ובכפר סבא", אמר הקצין וקשר את הירידה במוטיבציה לשירות קרבי (9% בשלוש השנים האחרונות) וקטלוגם של חיילי נ"מ וסייבר כלוחמים.
על פי ההגדרות החדשות, "לוחם" יהיה חייל הנוטל סיכון לחייו, שאומן ללחימה ולפגיעה במרחב מבצעי בשדה הקרב. תחת הקטגוריה "תומכי הלחימה" בעבר, ובהם חיילי חימוש ולוגיסטיקה, יהפכו ל"חיילים קרביים" והגדרה נוספת תאגד "מפעילי אמצעי לחימה התקפי" ותכלול את חיילי מערך הסייבר וייתכן שגם את חיילי "כיפת ברזל". יתר החיילים יוגדרו "עורפיים".
לדברי הבכיר, "חייל בכיפת ברזל, חוץ מלראות טילים בשמיים, בחיים לא יריח דם חמוץ של חברו הפצוע בנגמ"ש או יראה מעיים נשפכים, אלא אם כן תיפול רקטה על הסוללה, אבל זה יכול לקרות גם אצלך בבית. בסוף מי נכנס לפיר המנהרה בבינת ג'בל כדי להרוג את משגרי הטילים? התבלבלנו בהגדרות. גם כשהאויב שלך הוא כבר לא טורי טנקים סדורים אלא מסתתר בדרום לבנון או בעזה צריך להילחם בו. מי שיושב בסוללת כיפת ברזל ליד גדרה ובכל אזעקה שוכב הוא לא לוחם. מפעיל מל"ט יושב בקרון עם שלושה מסכי טלוויזיה, מזגן, ופלים וכוס קפה וסופר לאחור. איזה סיכון הוא נוטל?".
לפני כשבועיים, הבהירו בכירי מערך ההגנה האווירית בצבא כי אין מקום לספק באשר להגדרת חייליהם כלוחמים. "שדה הקרב השתנה, הם נוטלים סיכון בפגיעת רקטות עליהם, ונדרשים לגלות איתנות ויכולות גבוהות. ראינו היטב את השפעתם הגדולה במבצע 'עמוד ענן', שבו לא היה תמרון קרקעי", הסבירו. אחת האפשרויות להתמודדות חיל האוויר עם ההגדרות החדשות היא הכרה בחיילי ההגנה האווירית כלוחמים מבחינת החיל עצמו, אולם לעת עתה לא ברור מה יהיו משמעויות מהלך זה.
בזרוע היבשה קושרים את הירידה במוטיבציה לשירות קרבי בשלוש השנים האחרונות, גם בהגדרת חיילי הגנה אווירית וסייבר כלוחמים. למרות הצהרות הרמטכ"ל וראש אכ"א כי הנתונים אינם מדאיגים ועדיין רובם המכריע (70%) של המיועדים לשירות קרבי חפצים בכך,
בקרוב יחלו בצה"ל בקמפיין לעידוד הגיוס לתפקידי לחימה.
"נבליט את מה שהשירות הקרבי נותן לך: אסרטיביות, יוזמה, מנהיגות, פיקוד ואלתור, שלא תקבל בשום מקום אחר", הסביר קצין בכיר בזרוע היבשה. בצה"ל הבהירו כי הקמפיין נמצא בשלבי תכנון וטרם נקבע לו תקציב, ואין לו קשר לסרטון "צה"ל חזק" שעלה אתמול לרשת וגרר ביקורת לא מעטה.