ת"א ננעלה בירידות; דיסקונט איבדה 3.4%
המדדים ת"א 25 ות"א 100 ירדו ב-0.6% על רקע המגמה השלילית באירופה ובניו יורק. קבוצת ברונפמן-שראן מכרה אתמול מניות דיסקונט בכחצי מיליארד שקל. כיל ירדה ב-0.3% לאחר הדיווח על הפיטורים בפוטאש. קמטק עלתה ב-19%. מחזור המסחר - 1.3 מיליארד שקל
בורסת תל אביב ננעלה היום (ג') בירידות בניגוד למגמה הבוקר בבורסות אסיה ועל רקע המגמה השלילית באירופה והירידות שנרשמו בשעת המסחר הראשונה בוול סטריט. מחזור המסחר הסתכם ב-1.3 מיליארד שקל.
מדדי מניות
מדד ת"א 25 ירד ב-0.55% ל-1,364.73 נקודות, מדד ת"א 100 ירד ב-0.59% ל-1,222.48 נקודות, מדד הבנקים ירד ב-0.68% ל-1,326.43 נקודות ומדד נדל"ן ירד ב-0.36% ל-379.32 נקודות.
ברקע המסחר
כ-40% מהמשקיעים מאמינים כי הסכנה הגדולה ביותר לכלכלה העולמת בשנה הבאה היא הפחתה בכמות רכישות האג"ח החודשית על ידי הבנק המרכזי של ארה"ב. כך עולה מסקר של בנק ההשקעות הבריטי, ברקליס, בקרב 900 משקיעים בעולם שפורסם אתמול. אחרי הפחתת הרכישות של הפד, ניתן למצוא בקרב המשקיעים את החשש מפני הידרדרות הכלכלות המתפתחות (20% מהנשאלים) והתפתחויות הגיאו-פוליטיות בעולם (15%). עוד עולה מהסקר כי רוב המשקיעים סבורים כי ההפחתה הראשונית של רכישות האג"ח העומדת כיום על 85 מיליארד דולר בחודש, תתרחש כבר במרץ 2014.
מניות במרכז
פוטאש, חברת הדשנים הגדולה בעולם, הודיעה כי היא מפטרת 18% מכוח העבודה שלה על רקע ביקושים נמוכים לאשלג. מדובר ב-1,045 עובדים שיפוטרו בעיקר ממפעלי החברה בארה"ב. גלעד אלפר, אנליסט בכיר באקסלנס ברוקראז': "מבחינת כיל (ירדה ב-0.3%) אלה חדשות רעות - תפוסה בין המלחציים של המשבר בשוק האשלג מצד אחד וועדת שישינסקי מצד שני - כיל ממשיכה להיות השקעה בעייתית ביותר לטווח קצר-בינוני".
מניית פרוטליקס הודיעה רטרואקטיבית שאלרוב אינה בעלת עניין יותר ושלא הייתה בעלת עניין בסוף נובמבר. כתוצאה מכך ימנע מרבית ההיצע הגדול שהיה צפוי במניה ביום חמישי הבא, ומשקיעים שבצעו שורט על המניה מיהרו לסגור את הפוזיציה.
בעלי השליטה בבנק דיסקונט (איבדה 3.4%), קבוצת ברונפמן-שראן, מכרה מניות של הבנק בהיקף של כחצי מיליארד שקל, כך נודע ל"כלכליסט". את המניות הפיצים בעלי השליטה בבנק באמצעות בנק ההשקעות סיטי ובמחיר של 6.679 שקלים למניה - דיסקאונט של 3% על מחיר הפתיחה של המניה בבורסה. מדובר במכירה של 7% מהון המניות של הבנק המהוות כ-73.8 מיליון מניות. לפני המכירה קבוצת ברונפמן החזיקה ב-15.1% ממניות הבנק וקבוצת שראן ב-10% מהמניות.
סאנפלאואר הודיעה הבוקר על חתימת הסכם לרכישת 5 מתקנים סולאריים בינוניים בישראל בהיקף של 4.2 מגה בשווי כולל של כ-40 מיליון שקל. סאנפלאואר תשלם בעבור המתקנים כ-15 מיליון שקל והיתרה הינה המימון הבנקאי שהועמד בגין המתקנים.
ממן הודיעה הבוקר לבורסה על רכישת 51% מחברת הלוגיסטיקה גלובוס לוי - חברה משפחתית שהוקמה בשנת 1986 על ידי אבי המשפחה אלי לוי, והיא מנוהלת ומוחזקת בחלקים שווים בינו לבין שני בניו יהודה ושלומי לוי. כעת יקבלו בני המשפחה סכום של 37.8 מיליון שקל, וסכום נוסף של עד 18 מיליון שקל בכפוף לתוצאות החברה ב-2014-2015. כמו כן ימשיכו בני המשפחה להחזיק במשותף ב-49% ממניות החברה.
בשנה האחרונה זינקה מניית קמטק (עלתה ב-19%) ב־287% ושווי החברה האמיר עד למעלה מ-600 מיליון שקל. תחילה היו הערכות בשוק ההון כי הזינוק נובע מכך שהחברה נמצאת בדרכה לרכישה, אולם החברה פרסמה הבהרה כי לא ידוע לה על הצעת רכש כלשהי למניות החברה בעתיד הקרוב. בסופו של דבר, התברר כי העלייה במחיר המניה נבעה מכניסתה של החברה לתחום חדש, הדפסת מצע לשבבים באמצעות מדפסות תלת־ממדיות. עד היום התמקדה קמטק בעיקר בציוד בדיקה למעגלים מודפסים.
שותפות חיפושי הנפט והגז, גבעות עולם, דיווחה אתמול כי הופסק הקידוח באתר "מגד 6" בשל תקלה. לפי הדיווח צינורות הקידוח נתקעו בעומק של 3,860 מטרים ובשלב זה אין יכולת להמשיך את הקידוח ולא ניתן לקבוע את הגורמים לאירוע.
מזור רובוטיקה, המספקת מערכות רובוטיות לניתוחי גב, הודיעה אתמול כי קיבלה הזמנה למערכת הריינסנס בדרום מזרח אסיה. "אזור אסיה פסיפיק מציע הזדמנות עסקית מהותית עבור מזור", אמר אורי הדומי, מנכ"ל מזור. "אנו מרוצים מאד מההצלחה שאנו נוחלים לאחרונה באזור אסיה-פסיפיק, הן בהקשר של תכיפות השימוש במערכת והן בהיבט של הגדלת מספר המערכות המותקנות. אני מאמין כי התפתחויות אלה ממשיכות לאשש את המודל העסקי ואת מודל המכירות שלנו בשווקים הבינלאומיים בכלל ובשוק של אסיה פסיפיק בפרט".