וויסקי אירי: 5 בקבוקים מומלצים
לא רק ג'יימסון ובושמילס - ליבי שפרלינג מכירה לכם 5 וויסקים מאי האיזמרגד שכולם קטיפה, טופי ונגישות שקורצת לוויסקולוגים מתחילים. כתבה רביעית בסדרה
אחרי שנים שהוויסקי האירי נחשב כאילו נחות מאחיו הסקוטיים, הגיע הזמן להשיב לו את כבודו האבוד שלו הוא ראוי.
תקציר הפרקים הקודמים בפרויקט הוויסקי:
רוב רובם של האירים הם בלנדים שמורכבים ממאלט בזיקוק דודי עם תערובות דגנים שונות (grain) שזוקקו בזיקוק רציף ותעשייתי. ההבדל המשמעותי הוא בזיקוק - וויסקי אירי מזוקק 3 פעמים לעומת זיקוק כפול בסקוטלנד. הזיקוק המשולש הופך את הוויסקים האירים לקלילים ונגישים בהרבה מאחיהם הסקוטים, אבן דרך במסע לוויסקולוג המתחיל.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
עוף מעורר וגם קרם קרמל: מבשלים עם אספרסו
פירה פריזאי: מתכון וקווים לדמותה של המחית האהובה
בנוסף, חומרי ההסקה המשמשים לתנורי ייבוש השעורה הם שונים. באירלנד בדרך כלל ישתמשו בפחם ובסקוטלנד נפוץ מאד הכבול, שמעניק את אותו טעם ייחודי, מחוספס ומעושן, שעלי באופן אישי אהוב.
נציגיו המובהקים של הוויסקי האירי הם בלאק בוש מבית בושמילס וג'יימסון, ששניהם זכו בישראל להצלחה מסחררת. אכן מדובר בצמד מוצלח מאד - וויסקים קומוניקטיביים ומהירים להתחבב. במהלך הטעימות הופתענו לגלות שלבושמילס יש סדרת סינגל מאלטים מעוררת, ששווה לחפש אחריהם (אהבנו במיוחד את זה בן ה-16) ושקיימות גרסאות מורכבות בהרבה גם לג'יימסון הרגיל מהבר השכונתי. בפעם הבאה נסו לטעום את ג'יימסון 18 או ג'יימסון גולד רזרב. בינתיים, נצא לתור אחר המותגים הפחות מוכרים בגזרה האירית.
1. טולמור דיו
זוקק לראשונה בשנת 1829 בעיירה אירית קטנה בשם טולמור. מזוקק 3 פעמים בדודי נחושת ומורכב מתערובת של וויסקי מאלט אירי ווויסקי דגנים. אחוז המאלט כאן גבוה משמעותית והתוצאה היא וויסקי קליל וחלק, עם סיומת עצית ומודגשת. בחו"ל שווה לחפש אחר מהדורת הפניקס המעולה ואחר האולד בלנדד וורהאוס. מעולה בכל מקרה למתחילים. 190 שקלים.
2. איירישמן 70
מכיל מעל ל- 70% מאלט וויסקי, מזוקק 3 פעמים בזיקוק דודי מסורתי ומתבגר בחביות ברבן ושרי משך עשר שנים לפחות. החלק הנותר הוא וויסקי מדגנים אחרים, בזיקוק רציף אמנם, שמתיישן 7 שנים לפחות. והטעם? מקסים ובעל גוף, קרוב מאוד לסקוטים, סמיך יחסית אבל מרענן מאד. שוס במחיר משתלם. 130 שקלים.
3. טירקונל סינגל מאלט
משפחת וואט החלה לזקק וויסקי כבר בשנת 1762 ולצד עסקי הזיקוק, טיפחה סוסי מירוץ. יום אחד אחד הסוסים לקח את כל הקופה במרוץ האירי הלאומי. במשפחה החליטו לעשות שם כבוד לסוס הזוכה, טירקונל, ולקרוא על שמו את הוויסקי. מאז עברה המזקקה המשפחתית ידיים וכיום היא בבעלות מזקקת קולי (cooley) שמייצרת גם את הוויסקי קילבגן ואוצרות שווים נוספים.
הטירקונל הוא וויסקי זהוב וחלק. המרקם שלו קרמי והטעמים מזכירים נגיסה בטוסט עם חמאה ודבש, עסיסי עד לסיומת חמה של טופי ותבלינים. אם אתם בחו"ל חפשו את הטירקונל מדירה קאסק פיניש. 259 שקלים.
4. קלונטרף
האירי הזה עובר סינון דרך לוחות פחם שמיוצר מעץ אלון אירי, מה שמפנק אותו ברכות קרמית של ממש. אז הוא מתיישן בחביות ברבן ישנות שמעניקות לו צבע יפהפה וסיומת טופי רכה. התוצאה פירותית ונעימה מאד, קלילה ונגישה. וויסקי שמתחלק בגרון עם סיומת חנפנית. גם המחיר שיחוק. 139 שקלים.
5. גרינור סינגל גריין
ההפתעה הגדולה של הטעימה. זהו וויסקי אירי אמנם אך הוא מופק מ- 100% גרעיני תירס, מה שאופייני לתעשייה האמריקאית של הברבנים במחוז קנטאקי. איך שטועמים אותו, מיד מתפשטת בפה מתיקות נעימה והוויסקי חלק וענוג. יישון בחביות ברבן ישנות מעניק לו ניחוח וניל נעים. הסיומת עמוקה ועצית. בקבוק יפהפה בחתימת פקק שעם הופך אותו מתנה חגיגית. 200 שקלים.