החורף קופץ לביקור: גשם וסכנת הצפות
ירידה בטמפרטורות, סופות רעמים, רוח וברד ילוו אותנו בסוף השבוע. במגזר הערבי חוששים כי על הזנחת התשתיות ישלמו התושבים גם הפעם
החורף מגיע: היום (ה') יהיה גשום וקר יותר. גשם ירד לפרקים בצפון הארץ ובמרכזה מלווה בסופות רעמים, משבי רוח חזקים ומקומית גם ברד. קיים חשש להצפות בערי החוף. בצפון הנגב ירד גשם מקומי ויש חשש לשיטפונות בנחלי ים המלח ובמדבר יהודה.
מחברת מטאו-טק נמסר כי מחר צפויות טמפרטורות נמוכות יחסית לעונה: קריית שמונה 18-14, קצרין 15-11, צפת 13-10, טבריה 20-15, נצרת 17-13, חיפה 19-16, תל אביב 19-16, ירושלים 14-12, אשקלון 19-16, עין גדי 24-18, באר שבע 19-13, ערד 17-12, מצפה רמון 16-12 ובאילת 24-16.
גם בבוקר יירד גשם לפרקים בצפון הארץ ובמרכזה, מלווה בסופות רעמים, משבי רוח חזקים וברד. קיים חשש להצפות בערי החוף. בצפון הנגב יירד גשם מקומי וקיים חשש לשיטפונות בנחלי ים המלח ובמדבר יהודה. ביום שישי ייחלש הגשם ויתמעט ויישא אופי מקומי בצפון הארץ ובמרכזה. בשבת יוסיף לרדת גשם מקומי קל בצפון הארץ ובמרכזה, והטמפרטורות יהיו רגילות לעונה. ביום ראשון לא יחול שינוי ניכר.
אמיר גבעתי, מנהל תחום מים עיליים ברשות המים, התייחס לתחזית ההצפות בערי מישור החוף, והזכיר כי גם באירוע הגשם המינורי שאירע לפני כשבועיים חזינו בהצפות בראשון לציון ובאופקים. "צריך להבדיל בין שיטפונות בנחלים להצפות בעיר. בנחל נדרשת כמות גדולה בשביל שהוא יעלה על גדותיו, וגם כמות מצטברת; שהקרקע תהיה רוויה. בעיר שבנויה אספלט ויש בה שיפועים, מספיקה כמות קטנה של גשם, כי אין למים לאן לחלחל".
עוד הסביר: "כשהגשם יורד בזמן קצר, תשתית הניקוז בעיר לא מצליחה לקלוט את המים האלו", אך הסביר כי "שיטפונות כאלה שונים מהצפות כמו בשנה שעברה בחדרה ובת חפר. שם באמת היו חמישה ימי גשם עם 250 מילימטר - כמות עצומה, חצי מהשנתית. הקרקע כבר נאטמת במצב כזה ונוצר נגר עילי. בעיר הקרקע אטומה כבר עכשיו, אין למים לאן להתנקז".
לאן מתנקזים אותם מי גשם בשטחים העירוניים?
"למרות התחושה שכל הגשם זורם לים, בהצפות העירוניות רק חמישה אחוזים זורמים לשם. חלק מתאדה והרוב מחלחל. גם לנו יש מדיניות לתפוס כמה שיותר, אף שבגוש דן קשה לתפוס זרם עילי. בראשון לציון יוזמים הקמת אגמים ליד הסופרלנד, כך גם בחולון. קשה להשתמש במים האלה, הם תשטיפי כבישים".
בהתייחס למשקלם של מי גשמים על משק המים בישראל, הסביר גבעתי: "המגזר הביתי צורך היום 770 מיליון מטרים מעוקבים של מים בשנה. 370 מיליון קוב מתוכם הם מי התפלה. בסוף השנה רוב מי השתייה יהיו מותפלים, אך כרגע הם בערך כמחצית מהכמות. מפעלי ההתפלה האלו משחררים אותנו מהתלות במי גשם. לפני שלוש שנים, במצב כזה סגרנו ברז לחקלאים והם ייבשו מטעים. היום יש גמישות תפעולית לספק מים במקרה דומה, אולי במחיר גבוה יותר. אנחנו מעריכים שהשנה הזו תהיה גשומה אבל פחות מאשר הקודמת".
ביישובים ערבים רבים עדיין לא ערוכים לחורף, והתושבים חוששים מהצפות קשות. בשנה שעברה נחסם כביש 554 המחבר בין טירה לכפר סבא לאחר שהוצף, והתושבים מתריעים כי עדיין לא נעשו בכביש עבודות תשתית שימנעו מקרים דומים. גם התושבים בשכונת אלשל בעיר טייבה סבלו בחורף שעבר, ודבר לא נעשה, כך שחששם מהישנות המראות - עומד בעינו. כך גם בקלנסווה, שתושביה טענו כי "פנו לעירייה ודרשו טיפול לפני החורף אבל ללא כל תוצאה".