שתף קטע נבחר
 

פרשנות: זינוק ערך הביטקוין יביא להכחדתו

עלייה של מאות אחוזים בשווי הביטקוין מעוררת חשש כבד מבועה שנופחה בשל תאוות בצע. מה יקרה אם הבועה לא תתפוצץ וערך הביטקוין רק יעלה? תהליך זה יהיה הרסני עוד יותר עבור המטבע הווירטואלי, שייעלם מן העולם

בשבועות האחרונים זכה שוב הביטקוין לחשיפה אדירה בגופי התקשורת הכלכלית בארץ ובעולם. לאלו שלא מכירים את הביטקוין, נסביר שמדובר במטבע וירטואלי הניתן להחלפה עם המטבעות הגדולים בעולם.

 

 

החשיפה האדירה של הביטקוין בתקשורת נבעה בעיקר מהעלייה המטאורית בשווי הביטקוין אל מול הדולר בשבועות האחרונים, כאשר חלק לא מבוטל מהכותבים ניסו להסביר לקוראים מדוע קפיצה של 415% בחודש היא הגיונית לחלוטין. אז זהו, שלא.

 

למרות כל המאפיינים הייחודיים של הביטקוין, העלייה בערכו היא בועה פיננסית שהתנפחה מאותה סיבה שניפחה כל בועה פיננסית בהיסטוריה: תאוות בצע. בניגוד לבועות אחרות, העלייה המטאורית בערכו של הביטקוין עשויה להיות גם הסיבה העיקרית לכך שהמטבע הווירטואלי שמככב כיום בכלי התקשורת לא יחזיק מעמד עוד זמן רב ויעלם מן העולם (הווירטואלי).

 

הסבר עם כמה שפחות מונחים טכנולוגיים

הביטקוין נוצר בשנת 2009 על ידי הקהילה המחתרתית באינטרנט כמטבע שנועד לשבור את התלות במטבעות ה"רגילים" המונפקים על ידי הממשלות. השוני הגדול בין הביטקוין למטבעות ה"רגילים", מעבר לכך שהוא וירטואלי לחלוטין, הוא העובדה שהביטקוינים מיוצרים על ידי תוכנה בקצב ידוע מראש, ההולך ופוחת, ומתחלקים באופן כמעט אקראי בין המשתמשים בתוכנה.

 

כך לדוגמא, כיום, בכל עשר דקות נוצרים עשרים וחמישה ביטקוינים חדשים המתחלקים בין חברי הקהילה. בכל ארבע שנים קצב הייצור של הביטקוין קטן בחצי כך שבשנת 2017 ייקח עשרים דקות ליצור אותם עשרים וחמישה מטבעות. בשנת 2041 צפוי היצע הביטקוינים להפוך לקבוע ולעמוד על 21 מיליון. העובדה שקצב הגידול בהיצע הכסף של הביטקוין הולך ופוחת, נועדה ליצור מטבע שאינו ניתן "להדפסה" על ידי הממשלות או הבנקים המרכזיים, ובכך לשבור את המוסכמות הנהוגות בעולם המוניטארי שבו כולנו חיים נכון להיום.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

על פניו נראה שהביטקוין הוא המטבע המושלם, בטח לאלו מאתנו שאוהבים רעיונות חדשניים וחתרניים. הוא לא יאבד מערכו כתוצאה מהדפסות מאסיביות, לא צריך בנקים או כספת מתחת למזרון כדי לשמור אותו, והכי חשוב, הוא לא מרשרש בכיס בזמן ההליכה.

 

ממציאי הביטקוין, שהגיעו כאמור מהקהילה המחתרתית באינטרנט (בעיקר האקרים) היו זקוקים לאמצעי חליפין אנונימי שיאפשר להם להעריך באופן קל את העלות של השירותים והמוצרים השונים שהם החליפו ביניהם. למטרה זו הביטקוין אכן מושלם, בעיקר בשל האנונימיות שלו והשירותים הלא ממש חוקיים שחברי הקהילה החליפו ביניהם.

 

אולם, עולם כמנהגו נוהג, ומה שהתחיל בשוליים של האינטרנט זלג לאיטו למרכז, כאשר יותר ויותר אתרים החלו לקבל ביטקוינים כאמצעי תשלום. נקודת המפנה הגיעה כאשר החלו לקום אתרים המאפשרים המרה של דולרים או מטבעות אחרים לביטקוינים ולהיפך, והביטקוין הפך מאמצעי להערכת שווי לנכס בו ניתן גם להשקיע. כיוון שהתכונה החשובה ביותר לכסף היא אמון המשתמשים בו, העובדה שהביטקוין הפך לכוכב היא גם זו שעלולה להרוס אותו.

 

מה שעולה חייב לרדת?

מבחינה תיאורטית, הגבלת היצע הביטקוינים צריכה להביא לעלייה מתמדת בערכו מול מטבעות אחרים שהיצעם גדל לאורך זמן. דבר זה נכון שבעתיים בהתחשב בכך שבארה"ב מדפיס הבנק המרכזי מדי חודש 85 מיליארד דולר חדשים וגם שאר הבנקים המרכזיים הגדולים בעולם לא חוסכים בדיו.

 

עם זאת, הסבר זה לא מספיק במקרה של הביטקוין, ראשית כיוון שבניגוד לתיאוריה, במציאות היקף המוצרים שניתן לרכוש בדולרים גדול בעשרות מונים מזה שניתן לרכוש עם ביטקוין ולכן הם לא מוצרים תחליפיים.

 

שנית, חלק גדול מהמסחר בביטקוין (על פי ההערכות כ-30%) נעשה על ידי אזרחים סינים שמשתמשים בו על מנת להמיר את המטבע הסיני, היואן, לדולרים. כיוון שממשלת סין מתכוונת להקל ברגולציה על שוק המט"ח, חלק משמעותי מהמסחר בביטקוין צפוי להיעלם.

 

שלישית, העלייה המטאורית בערכו הייתה בזמן קצר כל כך, בעוד שכל נושא הדפסת הכסף בעולם ידוע כבר תקופה ארוכה. לכן, העלייה בערכו של הביטקוין היא בועתית לכל דבר ונובעת מהשקעות ספקולטיביות וממחזורי מסחר נמוכים. קשה להאשים את הספקולנטים המשקיעים בביטקוין. מי שהשקיע 100 דולר בביטקוין ביולי 2010 ראה את ערך השקעתו עולה ל-27,000 דולר תוך שנה ולכמעט 2.5 מיליון דולר כיום.

 

למרות הרווחים האדירים, העלייה המהירה בערכו של הביטקוין עשויה להביא להכחדתו. ראשית כיוון שמטבע צריך לזכות באמון המשתמשים בו. מטבע שהתנודות בו הן של מאות אחוזים בחודש לא יכול לזכות באמון זה. במידה וירשם "תיקון" של כמה עשרות אחוזים בשער החליפין של הביטקוין מול הדולר, חלק נכבד מהמשקיעים הספקולטיביים יכוו באופן קשה וסביר להניח שלא יחזרו להתעניין בנושא.

 

שנית, גם אם התנודות הן רק כלפי מעלה, מחזיקי המטבע יפסיקו להשתמש בו לצריכה של מוצרים ושירותים, שכן הם יאמינו שבכל רגע נתון ערך המטבע עולה ולכן חבל לבזבזו. תהליך כזה הוא למעשה תהליך של "היפר-דפלציה" של המטבע והוא הרסני הרבה יותר מהאינפלציה ממנה ממציאי הביטקוין ניסו להימנע.

 

אם השימוש היחיד בביטקוין יהיה מסחר באתרי שער חליפין הרי שאין למטבע זה שום ערך בעולם האמיתי, מה שיוביל להפסקת קבלתו כאמצעי תשלום ולכישלון המטבע. בניגוד למטבעות אחרים שנכשלו ונעלמו מהעולם, במקרה של הביטקוין הוירטואלי, אפילו מזכרות לאספנים לא ישארו.

 

הכותב, אורי גרינפלד, הוא מנהל מחלקת מאקרו בפסגות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
אורי גרינפלד
מומלצים