שתף קטע נבחר
 

אל תקרא לה סנובית: מרק דלעת

הדלעת המתכבסת ממרק העוף של סבתא, הפכה אצל רותי קינן לכוכבת נזידים ומרקי חורף. לרגל פתיחת העונה, היא משדכת אותה לערמונים ומכינה מרק קרמי שזוכה לתשואות

בעיני, הדלעת היא אחד מסמליו המובהקים של הסתיו. ולמרות שמזג האוויר עוד לא נסגר על עצמו סופית, אצלי במטבח היא כבר מככבת בגדול. השנה היא חברה לערמונים, שבדרך כלל זוכים לתפקיד ראשי משלהם, וביחד הם הפכו למופע משותף שזכה לתשואות רמות.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

במטבח שאותו הכרתי בילדותי, הדלעת קיבלה רק תפקידי משנה חיוורים, בעיקר כאחד הירקות המתכבסים במרק העוף של סבתא. ואולם, גם שם היא מילאה את משימתה החשובה בגיוון המרק בנאמנות רבה, כהוכחה ניצחת לכך שאין תפקידים קטנים מדי לשחקנים גדולים. במטבח שלי היא מתבלטת בזכות כישרונה הגדול להעניק למרקים ולרטבים מרקם קטיפתי נפלא, בלי שום צורך בתוספת עמילנית. שלא לדבר על גון הזהב הנהדר שלה.

 

לא הייתי זקוקה להלואין או לחג ההודיה כדי להתאהב בדלעת: יש לה כל מה שצריך כדי להפוך אותה לירק מועדף עם עדת מעריצים, שלא לדבר על אומות שלמות שכמעת סוגדות לה: היא מתנהגת נפלא בבישול, בצלייה, באפייה וניתנת לאכילה גם כשהיא טרייה; אפשר להכין ממנה מגוון של מטעמים, כולל מנות אחרונות וממתקים, ולמרות שהיא מעניקה למאכלים שמכינים ממנה גם מראה מצודד, היא לא מתנהגת לעולם כפרימדונה - בישול יתר לא מפריע לה וגם אם בישלתם קצת פחות מדי - היא לא תתלונן (וגם אתם לא).

 

ואגב, כל מגוון צורותיה וגרסותיה של הדלעת ניחנו באותן תכונות - מהדלועים הגדולים, הנמכרים בחתיכות, ועד לדלורית ודלעת ערמונים, שזכתה לשמה בגלל טעמה המזכיר מעט ערמונים.

 

הקונוטציה הזו היא שהולידה באחד מערבי טרום סתיו אלה את השידוך בין דלעת לערמונים אמיתיים, שלכשעצמם מנפקים מרק נהדר בטעם אגוזי מפנק. מה שהפריע לי תמיד במרק הזה הוא צבעו החום-אפרפר הלא כל כך מגרה. הדלעת סיפקה פתרון נפלא, כשהחליפה בהצלחה את תפוחי האדמה מהמתכון המקורי בתפקיד המרכיב העמילני. היא תרמה את הגוון הכתום-חום וגם את המרקם הנהדר האופייני לה, וחסכה לא מעט קלוריות מהתוצאה הסופית. אז הנה, מרק סתווי שילווה אתכם כל החורף.

 

 (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מרק דלעת וערמונים

הערמונים מצטיינים בטעם אגוזי והדלעת בגוון כתמתם ובמרקם קטיפתי. הם משתלבים בהרמוניה נהדרת למרק קרמי מחמם ומנחם.

 

המרכיבים ל-6 מנות:

750 גרם דלעת

2 כפות שמן

25 גרם חמאה

1 בצל קצוץ

1.2 ליטרים ציר או מים

1 צרור עשבי תיבול (עלה דפנה, תימין, פטרוזיליה וגבעול סלרי קשורים יחד)

200 גרם ערמונים מבושלים בוואקום

מלח - לפי הטעם

פלפל - לפי הטעם

 

להגשה:

1/2 מכל (125 מ"ל) שמנת מתוקה

נבטי חמניות או עלים ירוקים אחרים

 

אופן ההכנה:
  1. מחממים את השמן והחמאה בסיר גדול ומטגנים את הבצל עד שהוא מתרכך אך לא מזהיב.
  2. קולפים את הדלעת, חותכים לקוביות ומוסיפים לסיר. מכסים בציר או במים, מניחים למעלה את צרור עשבי התיבול ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים עד שהדלעת רכה.
  3. מוסיפים את הערמונים וממשיכים לבשל 15 דקות נוספות. מסלקים את צרור עשבי התיבול ומצננים מעט.
  4. מרסקים את המרק בבלנדר או בבלנדר מוט. מחזירים לסיר ומביאים לרתיחה. אם המרק סמיך מדי - מדללים אותו במעט ציר או מים. מתבלים היטב במלח ופלפל.
  5. הגשה: יוצקים לצלוחיות, מטפטפים כמה טיפות מהשמנת לכל מנה ומקשטים בעלים ירוקים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שילוב מנצח. מרק דלעת וערמונים
צילום: shutterstock
צילום: ירון ברנר
רותי קינן
צילום: ירון ברנר
מומלצים