שתף קטע נבחר

מתי השפעת עלולה להסתבך ולהיות מסוכנת?

בכל חורף - התמונה חוזרת על עצמה. מבוגרים וילדים סובלים מחום גבוה, צמרמורות וכאבי שרירים - מה שמצביע על כך כי הם נדבקו בשפעת. צפו בד"ר צחי גרוסמן המסביר למה אסור להקל ראש בשפעת ותסמיניה ומהי הדרך הטובה ביותר למנוע את המחלה

מחלת השפעת, אשר מופיעה מדי חורף, פוגעת כמעט בכל משפחה בישראל. השפעת נגרמת מנגיף השפעת (אינפלואנזה) הגורם למחלה של דרכי הנשימה, המלווה בחום גבוה, צמרמורות וכאבי שרירים.

 

לכתבות נוספות - היכנסו למדור מגנים על הילדים משפעת

 

רבים מבלבלים בין מחלת השפעת לבין מחלות צינון אחרות, אך יש לזכור כי השפעת נוטה להסתמן בצורה קשה יותר, ועלולה לגרום לסיבוכים בעיקר כשמדובר בילדים.

  

בעוד שצינון היא מחלה של יומיים-שלושה שמלווה בנזלת, שיעול ולפעמים חום, שפעת היא מחלה המתמשכת כחמישה ימים, מלווה בחום גבוה ומאופיינת בכך שהיא עלולה להסתבך, כלומר להפוך משפעת עונתית למחלה אחרת, קשה יותר, כמו: דלקת אוזניים או דלקת ריאות ובמקרים מסוימים אף להסתיים במוות.

 

חום - סימן לסיבוך אפשרי

מה שיכול להעיד על סיבוך של מחלת השפעת בילדים הוא אם החום הגבוה מתמשך מעבר לחמישה ימים, אם הילד הופך אפאתי ופחות מגיב לסביבה, ישנוני או משתעל שיעול מאוד כבד. במקרים כאלה יש לפנות מיד לרופא הילדים.

 

בנוסף, אם החום הגבוה חלף אך חזר ב'גל' שני, יש לשער שהפעם השפעת תתקוף בעוצמה רבה יותר והסיכוי לסיבוך יהיה גבוה יותר.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

להתגונן מפני השפעת

שיא מתחסנים בשפעת: מעל 400 אלף בשבוע

אבחנו עצמכם: יש לי שפעת או רק הצטננות

רגע לפני השפעת: כך תכינו גופכם לחורף

 

מניעה - הדרך הטובה ביותר

הדרך הטובה ביותר למנוע הידבקות במחלת השפעת היא חיסון.  עד לפני מספר שנים ניתנה המלצה לחסן את מי שנחשבו לקבוצות הסיכון באוכלוסיה - אנשים שלוקים במחלות כרוניות, קשישים, נשים הרות ועוד, בשל החשש שיתפתחו אצלם סיבוכים הקשורים למחלת השפעת.

 

כיום אנו יודעים שגם ילדים הם קבוצת סיכון וזאת משתי סיבות עיקריות:

1.  התברר שהסיכוי של ילדים להתאשפז בגלל סיבוך של מחלת השפעת הוא גדול, בעיקר בילדים מתחת לגיל שנתיים, בדיוק כפי שקורה אצל קשישים. כמו כן קיימת תמותה בקרב ילדים שחלו בשפעת ולא חוסנו, כל זאת אף ללא מחלות רקע.

 

2. העובדה שהילדים למעשה הם הגורם המעביר את הנגיפים לכל הסביבה, לבני משפחותיהם ולחבריהם. שתי עובדות אלה תרמו לכך שכיום קיימת המלצה לחסן גם את הילדים נגד מחלת השפעת, מכיוון שכשאנו מחסנים את הילדים אנו בעצם מגנים לא רק עליהם אלא גם על כל מי שנמצא בקרבתם.

 

למעקב הרפואי יש חשיבות מכרעת במניעת מצב של החמרה או סיבוך של מחלת השפעת, אך חשוב לדעת שבילדים הסובלים מאסתמה הסיכון לסיבוך של דלקת ריאות גבוה יותר בהשוואה לילדים אחרים, לכן על ההורים להיות ערניים במיוחד למקרה שחלה איזושהי הרעה במצב הילד.

 

בנוסף, גם ילדים הסובלים ממחלת כבד, כליה או סוכרת, וכן ילדים עם מחלות נוירולוגיות או מטבוליות נמצאים בקבוצת סיכון לסיבוך של מחלת השפעת, לפיכך נושא ההתחסנות נגד שפעת של ילדים אלה הוא חשוב ביותר.

 

שני סוגי חיסונים

כיום זמינים בארץ שני סוגים של חיסונים: חיסון 'מומת' בזריקה הניתן לכלל האוכלוסייה החל מגיל חצי שנה ואילך, וחיסון חי-מוחלש הניתן בתרסיס אף וניתן לילדים מגיל שנתיים ולמבוגרים עד גיל 49 (מלבד לחולי אסטמה המטופלים בסטרואידים במינון גבוה, נשים בהיריון או מי שסובל מפגיעה במערכת החיסונית).

 

שני החיסונים יעילים במידה דומה בקרב מבוגרים, אך לחיסון בתרסיס אף יש יתרון מסוים נוסף בהגנה על ילדים בגיל הרך.

 

מחקרים הוכיחו שחיסונים נגד שפעת מפחיתים בצורה ניכרת את אחוזי התחלואה בשפעת ויש להם תפקיד חשוב במניעת סיבוכים כתוצאה מהמחלה. לכן מומלץ לכל אחד מאיתנו לגשת מוקדם ככל האפשר למרפאה הקרובה ולקבל את החיסון.

 

הכותב הוא מזכ"ל האיגוד לרפואת ילדים

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התפתחות חום עלולה להצביע על העובדה כי הילד נדבק בשפעת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים