הפרחים לשמפיניון: 4 מתכוני פטריות
4 מתכוני פטריות שפותחים את השבוע החורפי בריח משכר: מרק קרמי עם עשבי תיבול, טארט פטריות ממלאווח, סלט פטריות פריכות מוקפצות ותבשיל ירקות על מצע אורז לבן
מקורן של פטריות השמפניון הוא בארצות אירופה וצפון אמריקה. עם זאת, הן גדלות בכ-70 מדינות נוספות ברחבי העולם ונחשבות לנפוצות ביותר בבישול הביתי. בעבר ניתן היה להשיגן רק לאחר עונת הגשמים, אך כעת הן גדלות בחוות גידול מלאכותיות וניתן להשיגן לאורך כל ימות השנה. השימוש בהן רחב משום שהן זמינות, אמינות, לא מכהות את התבשיל ושומרות על צורתן. אבל כדאי לזכור שהן לא לבד ולצידן יש גם פורטובלו, ירדן, שיטאקה, אנוקי ושימג’י.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
פטריות השמפיניון משתלבות עם מרבית המרכיבים וקיימים להם אינספור מתכונים, החל מתבשילים ורטבים וכלה בסלטים טריים וכריכים שונים. לפניכם 4 דוגמאות למנות קלות ומהירות הכנה שמשמשות פיתרון מצוין לאירוח או סתם לארוחה קלה באמצע השבוע.
מרק פטריות ועשבי תיבול
2 מרכיבי הפטנט כאן הם תפוח האדמה המגורר ורוטב הסויה - לא תזהו את טעמם, אבל הם יעניקו את הגוון העמוק והמרקם הדרוש למרק.
גיוון:
אם המרק נראה לכם דליל מדי, יש כמה דרכים לעבות ולהעשיר אותו:
- מוסיפים ירק מגורר ומבשלים עד שהוא מתרכך (לחילופין אפשר להשתמש במחית) - ניתן להשתמש בירקות שורש כמו לפת או קולרבי, תפוח אדמה ובטטה או אחד הדלועים: דלעת או קישוא.
- מוסיפים אורז, קוסקוס או פסטה ומבשלים יחד עד לריכוך. שימו לב כי יש להתאים את הכמות לנוזל המצוי בסיר - 2-3 כפות לליטר.
- מוסיפים קטניות מבושלות - עדשים, מאש, חומוס או שעועית.
- מוסיפים דגנים כמו בורגול, קינואה או גריסים ונותנים להם להתבשל במרק.
המרכיבים ל-4-6 מנות:
3 כפות שמן זית2 בצלים חצויים, פרוסים דק
2 שיני שום קצוצות
1 תפוח אדמה מגורר על פומפייה
1/2 כוס יין לבן
3 סלסילות פטריות שמפיניון פרוסות
1 ליטר מרק עוף
מלח - לפי הטעם
פלפל שחור גרוס, טרי - לפי הטעם
מעט אגוז מוסקט מגורר טרי
2 כפות רוטב סויה
2 כפות עשבי תיבול קצוצים (תימין, שמיר, אורגנו, בזיליקום)
להגשה:
שמנת חמוצה או יוגורט סמיך “של פעם”
אופן ההכנה:
- מחממים סיר עם שמן זית ומטגנים בצל 3 דקות להזהבה. מוסיפים שום ומערבבים. מוסיפים תפוח אדמה ומערבבים עוד דקה, עד שמתחיל להיתפס בקרקעית הסיר.
- יוצקים יין ומערבבים. מוסיפים פטריות ומרק, מביאים לרתיחה ומבשלים כ-15 דקות. מתבלים ומבשלים עוד 5 דקות.
- מוסיפים תבלינים, סויה ועשבי תיבול ומכבים את האש. משאירים מכוסה 5 דקות. מגישים עם כף שמנת חמוצה או יוגורט.
טארט פטריות על מלאווח
גיוון:
- לשומרי המשקל - ניתן להחליף את השמנת המתוקה ביוגורט.
המרכיבים:
טארט בקוטר 22 ס”מ
1 עלה מלאווח
למלית:
30 גרם חמאה
1 בצל קצוץ
2 שיני שום קצוצות
1 סלסילה פטריות שמפיניון, פרוסות דק
מלח - לפי הטעם
פלפל שחור גרוס, טרי - לפי הטעם
מעט אגוז מוסקט מגורר, טרי
50 גרם גבינת פטה
50 גרם גבינה צהובה מגוררת
1 כף שמיר קצוץ
125 מ”ל יוגורט
2 ביצים
אופן ההכנה:
- מרפדים תבנית טארט בקוטר 22 ס”מ בעלה מלאווח.
- מכינים את המלית: ממיסים חמאה במחבת ומטגנים בצל לשקיפות. מוסיפים שום ומטגנים עוד דקה. מוסיפים פטריות ומקפיצים 3-2 דקות. מעבירים למסננת להגרת נוזלים.
- מרכיבים ואופים: מתבלים את הפטריות ומפזרים אותן על הבצק. מפזרים עליהן גבינות ושמיר.
- מערבבים יוגורט עם ביצים ויוצקים על הפטריות והגבינות.
- אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות 35 דקות, או עד שהמלית מתייצבת ומזהיבה והבצק זהוב ופריך.
סלט פטריות פריכות מוקפצות בפרובנסאל
ציפוי פרובנסאל מפליא למקסם כל ירק והוא קלאסיקה שראוי לאמץ.
המרכיבים ל-4 מנות:
1 סלסילה פטריות שמפיניון שלמות, ללא רגליים4 כפות שמן זית
3 שיני שום קצוצות
3 כפות פירורי לחם (עדיף טריים או פנקו)
מעט מלח גס
לרוטב:
מיץ מלימון אחד
מלח
4 כפות שמן זית
קורט סוכר
לסלט:
1 חבילה מיקס עלי חסה וירוקים
200 גרם בייבי מוצרלה
4 כפות רוטב צ’ילי מתוק
אופן ההכנה:
- מכינים את הפטריות: מחממים שמן במחבת ומקפיצים פטריות שלמות במשך דקה. מוסיפים שום, פירורי לחם ומלח גס. ממשיכים להקפיץ עוד דקה-שתיים, עד שהפטריות מצופות בפירורים זהובים ופריכים. מקפידים שהן ישמרו על צורה ומרקם יציב.
- מכינים את הרוטב ומרכיבים את הסלט: מערבבים מיץ לימון עם מלח, שמן וקורט סוכר.
- מערבבים מיקס עלי חסה עם הרוטב, מסדרים בצלחות ומעל מניחים פטריות ובייבי מוצרלה. מזלפים בעדינות רוטב צ’ילי מתוק ומגישים מייד.
תבשיל פטריות וירקות
המרכיבים ל-2 מנות:
4 כפות שמן זית4 בצלים חצויים, פרוסים דק
1 בטטה חתוכה לקוביות
2 סלסילות פטריות שמפיניון, חתוכות לרבעים
2 שיני שום קצוצות
2 קישואים חתוכים לקוביות
1 כף סוכר
1/2 כפית קינמון
מיץ וקליפה מגוררת מלימון שלם
2 כפות צימוקים - לא חובה
מלח - לפי הטעם
פלפל שחור גרוס טרי - לפי הטעם
להגשה:
שמיר או כוסברה קצוצה
אורז לבן
אופן ההכנה:
- מזהיבים בצל בסיר רחב ושטוח עם שמן זית. מוסיפים קוביות בטטה ומטגנים כ-4 דקות תוך כדי ערבוב.
- מוסיפים פטריות, שום, קישואים ואת שאר מרכיבי הטעם, מערבבים בעדינות ומכסים. מבשלים 20 דקות, עד שהירקות מתרככים וחלק מהנוזלים שהופרשו מן הפטריות מתאדים. טועמים ומתבלים במלח ופלפל. מפזרים עשבי תיבול ומגישים על אורז לבן.
- המתכונים
(הנפלאים!) לקוחים ממגזין "על השולחן". עוד טיפים, מתכונים ורעיונות לארוחות - בעיתון