הנכים: ניאבק בשינויים של הביטוח הלאומי
ספר הליקויים שמגדיר מי זכאי לקצבת נכות ומאיזה סוג, עומד להשתנות בעקבות שינויים של ביטוח לאומי באישור שר הרווחה. הנכים חוששים: "פגיעה בכ-80% מאיתנו". בביטוח הלאומי מכחישים: השינוי לא יכלול הנכים הקיימים
בשבוע שבו מציינים את היום הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלויות שחל אתמול (ג'), בכמה מארגוני הנכים הצהירו על יציאה למאבק בשינויים שנעשו ב"ספר הליקויים" של הביטוח הלאומי ובשינויים נוספים שמתוכננים בו.
עדכונים נוספים בחדשות ynet:
אורבך: 'מזיכוי מס זה יגיע לנישואי חד-מיניים'
מהומות בארגנטינה: הרוג וביזה במרכולים
"כשהכנסת תציין את יום הנכה בשבוע הבא יתייצבו מאות נכים מול המשכן וידרשו מחברי הכנסת לא להסתפק בהצהרות", הבהירו בארגונים הכוללים את עמותת אהב"ה (ארגון ההורים המיוחד בישראל), עמותת מזור, ארגון נכי הפוליו, עמותת צב"י (צרכני בריאות ישראל), קואליציית הורים לילדים מיוחדים, עמותת נאמן לנפגעי שבץ מוחי והאגודה לסוכרת נעורים. בארגונים אלו מאשימים גם את שר הרווחה מאיר כהן בהפקרת ציבור בעלי המוגבלויות.
ספר הליקויים הפך חורץ גורלות, כיוון שעל פיו נקבעים גובה הקצבאות, אופי הזכאויות וההטבות למאות אלפי חולים ונכים. בשנים האחרונות נערכו כמה שינויים במסמך, וכעת, טוענים בארגונים, מתכוון המוסד לביטוח לאומי לבצע בו שינויים נוספים. כך עודכן הפרק הנוגע לעיניים ולמחלות נפש והוא אף אושר על ידי השר. בביטוח הלאומי עמלים כעת על שינוי פרקים רבים נוספים.
לפני כמה שבועות דנה ועדת שרים לענייני חקיקה בהצעת חוק של ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) ולפיה כל ההצעות לשינוי הקריטריונים בספר הליקויים יחייבו את אישורה של ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, שם ייחשפו השינויים גם בפני הציבור הרחב. אך הממשלה הפילה את ההצעה. שר האוצר לפיד ושרת הבריאות גרמן מ"יש עתיד" טענו כי מדובר במהלך פוליטי שיביא לעלויות תקציביות גדולות. על פי נתוני הביטוח הלאומי, המוסד משלם השנה קצבאות נכות לכ-330 אלף נכים כ-15 מיליארד שקל.
"אחד המהלכים הפוגעניים בישראל"
ב"מטה המאבק של הנכים" טוענים ששרי "יש עתיד" ובהם שר הרווחה כהן, נוקטים באמצעות המוסד לביטוח לאומי "אחד המהלכים הכי פוגעניים שבוצעו בישראל בתחום הרווחה והבריאות. בשקט, במחשכים ורחוק מכל עין במוסד לביטוח לאומי רוקמים את עדכון ספר הליקויים, ושרי 'יש עתיד' מובלים כמו עדר צאן, אל תהום חיסול מושג 'הערבות ההדדית והרווחה' בישראל". כך הסבירה נעמי מורביה, מנכ"לית אחת העמותות. לדבריה, "לפי ההצעות של הביטוח לאומי יופחתו שיעורי הנכות לכ-80% מהחולים, דבר שעלול להביא לכך שרבים מהזכאים לקצבאות נכות ייאלצו להסתדר מעכשיו בלעדיהן".
אהוד הם (65) סובל מסוכרת עם פגיעה עצבית בגפיים, ומוכר כנכה בשיעור של 65%. "אני חושש מאוד שהזכויות שלי ייפגעו", אמר. "במידה שיהיה שינוי בקביעת אחוזי נכות לחולי סוכרת, שיעורי הנכות שלי יסתכמו ב-10% ותישלל זכאותי לקצבת נכות כללית". הם, מג"ד מילואים בעברו, נמצא במעקב רפואי של מחלת הסרטן. לדבריו, "לא ייתכן שיהיה שינוי שרירותי של הזכויות בלי לראות את האדם עצמו, את ההתמודדות שלנו עם המגבלות הפיזיות היא לא פשוטה. אני מצפה שלפחות האנשים שעוסקים בכך בממשלה יבינו את זה".
המוסד לביטוח לאומי, טוענת מורביה, "מקדם את המהלך תוך שימוש בכסות של 'התקדמות מדע הרפואה', אך מטרתו בפועל היא צמצום דרסטי בכמות הזכאים להטבות וקצבאות. קיצוץ התקציב אינו יכול לבוא על גבם של הנכים שגם במצבם היום מקבלים את הקצבאות הנמוכות ביותר ב-OECD, ומתקיימים בדוחק רב".
לדברי דפנה אזרזר העומדת בראש עמותת אהב"ה: "יש לערוך בחינה של השפעות השינוי לפני יישום כל שינוי באמצעות פיילוט בוועדות הרפואיות שיבהיר כמה נכים בדיוק יאבדו את זכויותיהם כתוצאה ממנו". כאם לילד בעל צרכים מיוחדים, היא הסבירה כי "השגת הזכויות הולכת ונהיית יותר קשה. הקריטריונים יותר נוקשים, הכל בשם ריסון תקציבי. אי אפשר לעשות את זה על חשבון מי שחלשים גם ככה".
שבעה שלבים לאישור שינויים
ממשרד הרווחה נמסר בתגובה כי השר כהן נפגש כמה פעמים עם נציגי הארגונים, הוא אף מוביל יוזמה להקמת ארגון יציג אחד לכלל הנכים בישראל שיזכה להכרה ותמיכה ממשלתית. "זהו צעד היסטורי וחשוב לטובת ציבור הנכים בישראל". הוא התחייב להמשיך "לפעול לקידום ציבור בעלי המוגבלויות ולהרחיב את הסיוע הניתן להם תוך בחינה של כל סוגייה בכובד ראש ובראייה חברתית".
דוברו של כהן הבהיר כי ספר הליקויים מעודכן על ידי הביטוח הלאומי "בלי קשר להנהגה פוליטית כזו או אחרת, לאחר שנים רבות מדי שבהן לא עודכן בהתאם למציאות המשתנה. תהליך התיקון של כל סעיף עובר לא פחות משישה שלבים יסודיים, טרם יגיע לעיונו של שר הרווחה". הוא הוסיף כי במועצת הביטוח הלאומי מתקיים דיון מעמיק על כל תיקון תוך שילוב האיגודים הרפואיים, מנהלת המוסד לביטוח לאומי, מועצת הביטוח הלאומי הכוללת נציגות ציבורית ענפה לרבות של מי נציגי בעלי מוגבלויות, אישור משרד המשפטים והיוועצות עם שרת הבריאות. "כל אלה יוצרים מערך בקרה ציבורי נרחב על כל תיקון, עוד בטרם הוא מגיע לאישור השר שבוחן את התיקון באופן אישי".
בביטוח הלאומי הדגישו: "כל שינוי בספר הליקויים, אם יהיה, לא יכלול את הנכים הקיימים".