סרטן הערמונית: חידושים בטיפול במחלה גרורתית
עד לאחרונה, במחלה גרורתית עמידה לטיפול ההורמונלי המקובל, האופציה הטיפולית הייתה טיפול כימותרפי ממושך. אולם בשנה האחרונה פורסמו מחקרים המצביעים על טיפולים חדשניים הניתנים לפני מתן טיפול כימותרפי ובחלק מהחולים אף מהווים אלטרנטיבה לטיפול הכימותרפי. רופאה מסבירה
כיום חיים בישראל מעל 22,000 גברים, שחלו אי פעם בסרטן הערמונית. סרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח ביותר בגברים בישראל (הראשון בשכיחותו בגברים יהודים, והשני בשכיחותו, אחרי סרטן הריאה, בגברים ערבים). בישראל מאובחנים מדי שנה מעל ל- 2500 חולים חדשים, כ- 90% מהם יהודים, כאשר שיא התחלואה הוא מגיל 70 ומעלה. כך נמסר מהרשם הלאומי לסרטן של משרד הבריאות.
סרטן הערמונית הוא הסרטן הרביעי בשכיחותו כגורם תמותה בגברים בישראל, אחרי סרטן הריאה, סרטן המעי הגס והחלחולת, וסרטן הלבלב, כאשר שיעור התמותה עומד על כ- 400 חולים בשנה, כך נמסר מהאגודה למלחמה בסרטן.
קראו עוד על סרטן הערמונית:
סרטן הערמונית: פריצת דרך מאריכה חיי החולים
סרטן הערמונית: תמיד מצריך טיפול? 10 עובדות
1 מכל 9 גברים יחלה בסרטן הערמונית
עם זאת, שיעורי התמותה מהמחלה מצויים במגמת ירידה בשנים האחרונות. בישראל שיעורי שכיחות המחלה ושיעורי התמותה מסרטן הערמונית, בהשוואה ל-20 מדינות בעלות השיעורים הגבוהים ביותר באירופה, נמוכים יחסית.
תרופות הדוחות את תחילת הטיפול הכימותרפי
למרות שכיחות המחלה, מאז שנות הארבעים של המאה הקודמת, אז התגלה שהפחתת רמות הטסטוסטרון מהווה טיפול מפתח במחלה, רק בעשור האחרון הובילה הבנה הולכת ומעמיקה של המסלולים המולקולריים, המעורבים בהתקדמות המחלה, לפיתוח תרופות חדשות ולפריצת דרך משמעותית בטיפול בסרטן הערמונית.
עד לאחרונה, במחלה גרורתית עמידה לטיפול ההורמונלי המקובל, האופציה הטיפולית הבאה הייתה טיפול כימותרפי ממושך, שמלווה בתופעות לוואי לא מבוטלות ואף מסכנות חיים, ולכן לעיתים טיפול זה אינו מתאים לחולים מבוגרים מאוד, או חולים במצב ירוד.
בשנים האחרונות התוודענו לטיפולים חדשים, המאריכים את ההישרדות בסרטן ערמונית. מרבית הטיפולים הללו אושרו בעולם, וחלקם בארץ, בחולים שמיצו טיפול כימותרפי.
בשנה האחרונה פורסמו כמה מחקרי מפתח, המלמדים על היתרון של טיפולים חדשניים אלו גם לפני מתן טיפול כימותרפי ובחלק מהחולים אף מהוות אלטרנטיבה לטיפול כימותרפי. תרופות אלו נמצאו מאריכות את זמן התקדמות המחלה ואף את ההישרדות בסרטן ערמונית כשניתנות מוקדם בטיפול במחלה, בנוסף לשיפור משמעותי בכאב ובמדדי איכות חיים אחרים.
טיפולים המונעים צמיחה של תאי סרטן
הטיפולים החדשניים ברובם פועלים לדיכוי מקיף יותר וממוקד יותר של האנדרוגנים (ההורמון הגברי). עיכוב אנדרוגנים אלו מפחית רמות טסטוסטרון בגוף ובתאי הגידול עצמם ובכך נפגע המנגנון העיקרי של צמיחה ושגשוג של תאי הסרטן.
מבין אלו קיימות תרופות המעכבות את הקולטן על גבי התאים לאנדרוגנים, וחלקן מעכבות את אנזים המפתח בייצור האנדרוגנים. טיפולים אלו ניתנים בכדורים, הנלקחים מידי יום, ובאופן כללי מלווים בתופעות לוואי קלות, בשכיחות נמוכה, תוך שמירה על איכות חייו של המטופל.
טיפול חדשני נוסף הינו טיפול בחומר רדיואקטבי בעל זיקה גבוהה לגרורות בעצמות של סרטן הערמונית. טיפול זה ניתן אחת לחודש בעירוי תוך ורידי, למשך שישה חודשים, וגם הוא נמצא כמשפר הישרדות בסרטן ערמונית גרורתי, ומלווה בתופעות לוואי קלות בשכיחות נמוכה.
מרבית הטיפולים החדשניים מאושרים בארצות הברית, או שמצויים בתהליכי אישור מתקדמים. מלבד טיפול הורמונלי אחד המאושר בארץ לאחר מיצוי הטיפול הכימותרפי, בשלבים מוקדמים יותר של המחלה טרם אושרו תרופות חדשניות אלו בישראל.
חלק מהטיפולים הוגשו לאישור בסל התרופות הקרוב, ואין ספק שאישורן יסלול את הדרך לשיפור איכות החיים של המטופלים, מעבר ליעילות המוכחת בטיפול במחלה.
לסיכום, הטיפול בסרטן הערמונית עובר שינוי דרמטי. בארץ ובעולם יש גישה למס' עולה של אפשרויות טיפול. נשארת שאלה פתוחה לגבי הרצף הטיפולי של תרופות חדשות אלו, אך רבים מאמינים כי הן תשתלבנה בשלבים מוקדמים יותר של הטיפול.
תרופות רבות נוספות נמצאות בשלבי מחקר בינלאומיים, המתקיימים בחלקם בישראל. בנוסף, אפיק חדש של שילוב תרופות חדשניות אלו עם ותיקות יותר נבדק גם הוא, בתקווה להמשיך ולשפר את הישרדות החולים.
הכותבת היא רופאה בכירה במכון האונקולוגי בביה"ח רמב"ם