וול סטריט ננעלה באדום; ורינט הוסיפה 2.5%
דאו ג'ונס ו-S&P 500 ירדו ב-0.4% ונאסד"ק איבד 0.1%; נתוני התמ"ג בארה"ב ונתוני הדרישות הראשוניות לדמי אבטלה הפתיעו לטובה
המסחר בוול סטריט ננעל היום (ה') בירידות שערים, למרות פרסום נתוני התמ"ג בארה"ב לרבעון השלישי ונתוני הדרישות הראשוניות לדמי אבטלה שהפתיעו לטובה. בבורסות המובילות באירופה המסחר ננעל בירידות לאחר הותרת הריבית ביבשת על כנה, גם באסיה נרשמו הבוקר ירידות שערים.
מדדי המניות
מדד דאו ג'ונס ירד ב-0.43% ל-15,821.51 נקודות, מדד נאסד"ק ירד ב-0.12% ל-4,033.17 נקודות ומדד S&P 500 ירד ב-0.43% ל-1,785.03 נקודות.
ברקע המסחר
במסחר בסחורות - החוזים העתידיים על הנפט למסירה בחודש ינואר עלו ב-0.2% למחיר של 97.38 דולר לחבית בבורסת הסחורות של ניו יורק. הזהב למסירה בחודש פברואר ירד בשיעור של 1.2% ונקבע על מחיר של 1,231.90 דולר לאונקיה.
"אין דבר כזה ביטחון לאומי חזק בלי מטבע מקומי חזק. אם יש לך מטבע חלש, אתה לא יכול להיות מעצמת־על כפי שארצות הברית היתה מאז סוף מלחמת העולם השנייה. לכן, עוצמתו של הדולר האמריקאי היא עניין של מדיניות ביטחונית אסטרטגית לאמריקה. היסטורית, נפילתה של אימפריה תמיד מקבילה לנפילת ערך של המטבע שלה. וזה מה שקורה לאמריקה כיום". המילים המאיימות האלה שייכות לג'ים ריקרדס (Rickards), משקיע כמעט אגדי שעשה חלק ניכר מההון שלו בהליכה נגד הזרם, מחבר רב־המכר "מלחמת המטבעות" ואחד המומחים העולמיים לשערי מטבע.
בבנק הפועלים סבורים כי "צמיחת הכלכלה העולמית צפויה להאיץ מרמה של 2.9% השנה לרמה של כ-3.6% ב- 2014. בארה"ב האינדיקאטורים הכלכליים האחרונים מעודדים וצפויה האצה בקצב הצמיחה לשיעור של 2.6%. בגוש האירו החובות הגבוהים והאבטלה הגבוהה יוסיפו להעיב על הצמיחה, אך היא צפויה להיות חיובית ברמה נמוכה של כ 1.0%".
כלכלני בנק הפועלים כותבים עוד בסקירה שפרסמו היום, כי "תמחור שוק המניות האמריקני נמצא סביב שיא של ארבע שנים, אם כי עדיין מדובר בתמחור סביר בהתבסס על השיפור המתמשך בכלכלה האמריקנית. המשך חשיפה מנייתית גבוהה בחו"ל, גם אם אינה מקסימאלית, מסתמנת עדיין כרלוונטית לשנה הבאה. העדפת שוק המניות בארה"ב על פני זה של אירופה אינה מובהקת כשהייתה בעיקר מהיבטי תמחור".
המסחר בבורסות המובילות באירופה ננעל היום בירידות לאחר פרסום הודעת הבנק המרכזי באירופה, לפיה תישאר הריבית על כנה ברמה של 0.25%, זאת בהתאם לציפיות בשוק. בריטניה העלתה את תחזית הצמיחה שלה ל-2013 ל-1.4%, לעומת התחזית הקודמת לצמיחה של 0.6%. לשנה הבאה צופה הממלכה כי הכלכלה תתרחב בשיעור של 2.4%, לעומת התחזית הקודמת לצמיחה של 1.8%
"היום קיימת סכנה ממשית של דפלציה בגוש האירו. לפי נתוני האינפלציה האחרונים, זו עומדת על 0.9% בלבד. מדובר באחוז שלם מתחת ליעד שהציב הבנק המרכזי האירופי, שהוגדר כ"קרוב ל־2%, אך מעט פחות מכך" - כך כתב ל"כלכליסט" ז'אן פיזאני-פרי כלכלן פוליטי ומרצה בבית הספר לממשל הרטי בברלין.
לדבריו, "הכלכלה בגוש האיחרו לא נמצאת בתפוקה מלאה. שיעור האבטלה גבוה מ־12% ולכן חייבים להביא בחשבון אפשרות של הידרדרות נוספת, במיוחד בהתחשב בלחץ מצד העלייה בשער המטבע, וכאשר האווירה הכלכלית השלילית דוחפת מטה את מחירי הסחורות".
המסחר בבורסות אסיה ננעל הבוקר בירידות שערים, ברקע לשלל נתוני מאקרו טובים מהצפוי שפורסמו אתמול בארה"ב, מה שמגביר את החששות מפני תחילת ה"טאפרינג" (צמצום רכישות האג"ח החודשיות על ידי הפד). התחזקות הין מול הדולר, העיבה על הבורסה של יפן שהובילה את הירידות.
מאקרו בארה"ב
היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט פורסמו נתוני התמ"ג בארה"ב לרבעון השלישי שהצביעו על צמיחה של 3.6% בחישוב שנתי, כאשר הצפי בשוק היה לצמיחה בשיעור של 3%, זאת לעומת צמיחה בקצב שנתי של 2.8% ברבעון השני.
במקביל משרד התעסוקה בארה"ב פרסם כי מספר הבקשות לדמי אבטלה בשבוע החולף ירדו ב-23 אלף ל-298 אלף בקשות חדשות. עם זאת, עיקר הירידה נבעה מתקופת החגים המתקרבת אשר מייצרת מספר רב של משרות למשק האמריקאי. תחזיות האנליסטים עמדו על 325 בקשות חדשות, בהשוואה ל-321 אלף בקשות חדשות בשבוע הקודם.
מניות במרכז
הממשלה הסינית החלה להפעיל לחץ כבד על יצרנית ווינדוס, מיקרוסופט, על מנת שזו תמשיך לספק תמיכה למערכת ההפעלה הוותיקה שלה ווינדוס XP. מיקרוסופט הודיעה כי תפסיק לספק ל-XP תמיכה לאחר ה-8 באפריל 2014, מהלך שיגרור בעיות אבטחה חמורות בקרב המשתמשים.
הסיבה העיקרית לבקשת הממשלה הסינית היא תכנית לחיסול השימוש הפיראטי בתוכנות בסקטור הציבורי שנכנסה זה מכבר להילוך גבוה. הממשלה הסינית הוציאה על עדכון רשיונות שימוש כ-160 מיליון דולר ביולי האחרון, בחלקם הגדול על ווינדוס XP.
צ'יינה מובייל (China Mobile) חתמה על הסכם עם חברת אפל לאספקת מכשירי אייפון למנויי הרשת. ההסכם מגיע לאחר ציפייה ממושכת מצד צ'יינה מובייל. ההסכם יעניק לענקית הטכנולוגיה האמריקאית דריסת רגל גדולה יותר בשוק המובייל הגדול בעולם.
ישראליות במרכז
"הפרויקט החדש אותו חשפה אתמול טבע לא הצליח לשכנע את המשקיעים בוול סטריט כי מדובר בהזדמנות צמיחה משמעותית לחברה", כך כותבים בבנק ההשקעות הבריטי, ברקליס, לאחר שענקית התרופות הגנריות הישראלית, חשפה אתמול כי יש לה 15 תרופות חדשות לצבר הפיתוח של החברה, בפרויקט המכונה NTE. במסגרת התוכנית חשפה טבע כי עלות הפיתוח של תרופת NTE עומדת על 10־50 מיליון דולר והיא נמשכת בין 3 ל־6 שנים, בניגוד לתרופת מקור שפיתוחה עולה כ־1־2 מיליארד דולר וזמן הפיתוח שלה אורך בין 10 ל־15 שנים.
חברת ורינט (הוסיפה 2.5%), ספקית מערכות ושירותים בתחום המודיעין העסקי והבטחוני, דיווחה על תוצאותיה לרבעון השלישי של השנה ועקפה את התחזיות המוקדמות של האנליסטים. ההכנסות של ורינט הסתכמו ברבעון השלישי של 2013 ב-224.8 מיליון דולר, בהשוואה להכנסות של 202.7 מיליון דולר אשתקד.
הרווח הנקי של ורינט הסתכם ב-43.13 מיליון דולר או 80 סנט למניה, בהשוואה לרווח נקי של 32.3 מיליון דולר ברבעון השלישי של 2012. האנליסטים ציפו לרווח נקי של 43.13 מיליון דולר או 64 סנט למניה, ולהכנסות של 223.27 מיליון דולר.