שתף קטע נבחר

 
צילום: גטי אימג'ס

ילדה סוכר: מיילוטיטה עושה ליריבות בית ספר

מחוץ לרדאר: השחיינית הליטאית נגעה בגג העולם כשהייתה רק בת 15 ומאז התרגלה למעמד של כוכבת רוק בארצה. ההתמודדות שלה עם ספיחי ההצלחה בגיל צעיר מרשימה כמעט כמו הישגיה בבריכה. לא חושבים? תשאלו את פרדי אדו. וגם: האומץ של טום דיילי

מספר ימים לאחר שזכתה במדליית זהב אולימפית, השחיינית רותה מיילוטיטה, כמו כל נערה בת 15, בסך הכל רצתה ליהנות מחוויית שופינג במרכז הקניות הידוע, ווסטפילד בלונדון. היא לא תיארה לעצמה שצפויה לה בעיה גדולה, אחרי הכול היא בסך הכול אלופה אולימפית אחת מיני רבות ששהו באותה עת בבירה הבריטית. זה הסתיים בהמולה גדולה ובארבעה שוטרים שגוננו עליה בגופם ונאלצו להבריח אותה מהמקום כדי להתחמק מגדודי המעריצים שצבאו עליה בתחינה לחתימה.

 

 

הטירוף הזה הוא עוד כלום לעומת מה שהמתין למיילוטיטה במולדתה, ליטא. בלילה בו ניצחה במשחה הגמר ל-100 מטרים חזה בלונדון יצאו המונים לרחובות קובנה, נופפו בדגלים ממכוניותיהם, רקדו בכיכר העיר ושתו לשוכרה בפאבים את קוקטייל "רותה" הנקרא על שמה של השחיינית שטרם הגיעה לגיל החוקי לשתיית אלכוהול.

 

רותה מיילוטיטה עם מדליית הזהב בלונדון 2012 (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
רותה מיילוטיטה עם מדליית הזהב בלונדון 2012(צילום: GettyImages)

 

עם חזרתה למדינתה לאחר האולימפיאדה התקבלה הילדה הצנועה בטקס חגיגי לעיני המוני צופים, בסיומו נורו לשמיים זיקוקים. בגיל 15 זכתה מיילוטיטה במעמד של כוכבת רוק בארצה.

 

מיילוטיטה שייכת לזן הנדיר של ילדי פלא, ספורטאים אשר כבר בנעוריהם בשלים להישגים גדולים בגילאי בוגרים. השנה היא הוכיחה שהמדליה האולימפית המפתיעה הייתה רק הסיפתח לקריירה של מי שצפויה להפוך לאחת משחייניות החזה הגדולות בכל הזמנים. מיילוטיטה הספיקה ב-2013 לזכות במדליית זהב באליפות העולם, לשבור שני שיאי עולם בבריכות ארוכות ושיא נוסף בבריכות קצרות.

 

ליטאים חוגגים את מדליית הזהב של מיילוטיטה

 

אך מבעד לחלום הספורטיבי הזה מסתתרת סיטואציה לא פשוטה. התמודדות עם הצלחה כה גדולה בגיל צעיר איננה עניין של מה בכך. כולם רוצים להנות מהתרנגולת המטילה ביצי זהב, החיים הפרטיים הופכים לציבוריים וההתמודדות עם הקונפליקטים המורכבים של גיל ההתבגרות הופכת קשה שבעתיים. הדרך שבה מצליחה מיילוטיטה בגיל כה צעיר להתמודד עם כל הרעש העצום מסביבה מרשימה כמעט כמו הישגיה בבריכה.

 

"הצלחה, ולא משנה אם בגיל צעיר או מאוחר, היא אירוע שיוצר שינוי בקריירה מבחינת הזהות העצמית של הספורטאי. הרבה ספורטאים לא יודעים להתמודד עם הצלחה חזקה שבאה בלי איזשהו בסיס או הכנה", מסביר פסיכולוג הספורט, ד"ר רועי סמואל ממרכז "מדיקס" לרפואת ספורט.

 

מיילוטיטה עם טום דיילי. הקופץ למים נאלץ לעבור למוסד לימודי אחר (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
מיילוטיטה עם טום דיילי. הקופץ למים נאלץ לעבור למוסד לימודי אחר(צילום: GettyImages)

 

אחד הגורמים המסייעים למיילוטיטה להתמודד עם מעמדה החדש הוא מגוריה מחוץ לליטא. כבר בגיל 13 היא עברה לגור באנגליה מתוך צורך בתנאים ספורטיביים טובים יותר והחלה להתאמן בפנימייה בפלימות'. שם בתנאי בועה היא מנותקת לגמרי מההמולה התקשורתית סביבה בליטא ויכולה להתרכז באימונים ובלימודים בראש שקט למדי.

 

לא כל הכוכבים הצעירים נהנו מהמזל הזה. הקופץ למים, טום דיילי, שזכה באליפות העולם בגיל 15, סבל מהקנטות והצקות בלתי פוסקות בבית ספרו עד אשר נאלץ לעבור למוסד לימודי אחר.

 

גם לאחר שהבעיה החברתית נפתרה, הוא נאלץ להתמודד עם תקשורת בריטית צהובה וחטטנית אשר נכנסה לו לוורידים ודרשה ממנו בלי סוף. זה הוביל לירידה חדה בהישגים, ולפגיעה ביחסיו עם מאמנו שאף כינה אותו "אנה קורניקובה של הקפיצה למים". בסופו של דבר הוא הצליח להתעשת ואת אולימפיאדת לונדון הוא סיים בהצלחה יחסית עם מדליית ארד.

 

מייקל פלפס. הצליח להסתבך בגלל תמונה אחת (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מייקל פלפס. הצליח להסתבך בגלל תמונה אחת(צילום: EPA)

 

בגיל צעיר בו יותר מתמיד מפתה לבחון גבולות, לא פשוט להיות תחת זכוכית המגדלת של התקשורת. מייקל פלפס, גדול השחיינים בהיסטוריה, נכווה בעבר כשתמונה שלו מעשן מבאנג התפרסמה על שערי העיתונים. "היה לו קשה להכיל את ההצלחה", מסביר סמואל ומוסיף, "בגילאים הללו חשוב מאוד להחזיר את הספורטאי לרוטינת עבודה לאחר הישג, ברגע שספורטאי צעיר יוצא מהרוטינה הוא מרגיש אבוד ולא בשליטה על מה שקורה".

 

כשהם הופכים לדמויות ציבוריות בגיל כה צעיר ולספורטאי על המתמודדים עם מידות לחץ עצומות, נכפה למעשה על הכוכבים הצעירים להתבגר במהירות. במקרה של מיילוטיטה לסיפור חייה הלא פשוט היה השפעה עצומה על התבגרותה המואצת. כבר כשהייתה בת ארבע, אימה של השחיינית נהרגה בתאונת דרכים והיא גדלה לבד עם אביה שעבד קשה כדי לפרנס בכוחות עצמו את שלושת ילדיו, ובמקביל לטפח את הכישרון הספורטיבי של בתו.

 

הצניעות הטבעית של מיילוטיטה והאופי הבוגר יחסית לגילה מנעו מההצלחה לעלות לה לראש. סובביה מספרים כי היא ממשיכה להתנהג כתמול שלשום, מבינה את העניין התקשורתי, אך לא מייחסת לו חשיבות גדולה ולמרות ההישגים הענקיים עד כה לא עוצרת וממשיכה לכוון הלאה ליעדים הבאים.

 

עדי ביכמן עולה לכותרות
עדי ביכמן עולה לכותרות

 

"עדיף להיות אלופה אולימפית בגיל 15"

לישראל עדיין לא הייתה אלופה אולימפית בת 15, אך בשנת 1995 רעשה התקשורת כשילדה בת 12, עדי ביכמן, הוכתרה לאלופת ישראל לבוגרות בשחייה. בין רגע מצאה את עצמה ביכמן הצעירה מתראיינת לחדשות ומככבת בכתבות במגזיני סוף השבוע. "מבחינה כללית, לא שמתי לב לרמת החשיפה התקשורתית. בשביל ילדה בת 12 הייתי מאוד מרוכזת ומוכוונת מטרה", נזכרת ביכמן באותם ימים.

 

לדעתך עדיף להגיע להישגים ספורטיביים בגיל צעיר או מאוחר?

"זו שאלה קשה. בישראל הגישה היא שצריך לשמור על הספורטאי. אנחנו עוטפים את הכישרונות הצעירים בכפפות של משי וזה בעיקר בגלל שאנחנו מדינה קטנה בלי הרבה ספורטאים. אבל אם יש ספורטאית באמת טובה שיכולה להצליח בגיל צעיר, צריך לאפשר לה את זה. עדיף להיות אלופה אולימפית בגיל 15 ואחר כך אפילו לא לשחות יותר".

 

הצלחה בגיל צעיר יכולה לשבור את הספורטאי?

"בכלליות קריירה של ספורטאים מתרחשת בגילאים צעירים וזה לא דבר שקל להתאושש ממנו. דווקא במקרה שלי אני יכולה להגיד שעצם העובדה שהייתי באולימפיאדה בגיל 17 שיחקה לטובתי כי השכלתי להשתמש בשחייה כדי לקבל מלגת לימודים בארה"ב ולקדם את המשך החיים שלי. מצד אחד הצלחה מוקדמת יכולה לשבור, אבל מצד שני גם עדיף לא למשוך את הקריירה יותר מדי מאוחר כשהתחרות בשוק הפתוח היא כל כך קשה".

 

פרדי אדו. היו ימים שגם פרגוסון חיזר אחריו (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
פרדי אדו. היו ימים שגם פרגוסון חיזר אחריו(צילום: איי פי)

 

המקרה העצוב של פרדי אדו

לא כל ילדי הפלא מצליחים להתמודד עם ההצלחה באותו אופן של מיילוטיטה. אחת הדוגמאות הבולטות היא זו של פרדי אדו, שנחשב בזמנו לילד הפלא של הכדורגל בארצות הברית, ההוא שיוכל להקפיץ את כל הפופולאריות של הענף במדינה בה הוא נחשב לזניח למדי. בגיל 14 אדו כבר ערך בכורה ב- MLS, כונה "פלה הבא" ואף זכה להתעניינות מצד אלכס פרגוסון. הספונסרים קפצו עליו מכל עבר והעניקו לו חוזי עתק שסייעו רבות למשפחתו הענייה.

 

מאז הקריירה שלו נמצאת בשקיעה מתמדת, בגיל 24 הוא כבר הספיק לשחק בתשע קבוצות ולעבור אפילו בליגה הטורקית השנייה. לפני חודש הוא שוחרר מבאהיה הברזילאית, התחנה האחרונה בקריירה הדועכת.

 

"אנשים ראו בי יותר ככלי שיווקי מאשר שחקן כדורגל", מספר אדו על הצד הכואב של הפירסום, "היו המון דברים שלא טיפלתי בהם כהלכה בגלל שהייתי כל כך צעיר ותמים".

 

מיילוטיטה. ביום חמישי הקרוב היא תתחרה באליפות אירופה בבריכות קצרות (צילום: אורן אהרוני ) (צילום: אורן אהרוני )
מיילוטיטה. ביום חמישי הקרוב היא תתחרה באליפות אירופה בבריכות קצרות(צילום: אורן אהרוני )

 

היום בעידן היוטיוב יותר מתמיד קל לטפח ציפיות מופרכות לחלוטין מכל מיני זאטוטים על סמך מספר הברקות שתועדו במצלמה של איייפון. הם זוכים לכינויים מגוחכים כמו "מסי של השלג", לשיתופים בלתי פוסקים ברשתות חברתיות ובעיקר למעמסה נפשית כבדה שעלולה לפגוע בסיכויים שלהם לממש את הפוטנציאל שלהם בעתיד.

 

על כל מיילוטיטה אחת יש עוד המוני ספורטאים שרשמו הצלחה בגיל צעיר ונעלמו מיד לאחר מכן. החוכמה של המערכת היא לדעת לזהות את יחידי הסגולה הבשלים כבר בנעוריהם להצלחות ענק, ומנגד לא להכביד בציפיות מוגזמות על אלו הזקוקים להתפתח בקצב שלהם.

 

רותה מיילוטיטה תחתרה באליפות אירופה בשחייה בבריכות קצרות שתיפתח ביום חמישי הקרוב בהרנינג, דנמרק.

 

צפו בהכרזה של טום דיילי השבוע

 

האומץ של טום דיילי

כדי להבין את חשיבות יציאתו מהארון של טום דיילי, צריך לזכור שהקופץ למים המצליח הוא אחד מהספורטאים המפורסמים ביותר בבריטניה. תעשייה של אדם אחד ומודל לחיקוי בקרב ילדים ובני נוער. כשכוכב בסדר גודל כזה מצהיר בפומבי שהוא איננו חש שום בושה לחיות כפי שהוא רוצה לחיות, לא מן הנמנע כי ילדים רבים החיים בפחד ובהדחקה יבינו כי גם להם מותר לחיות את חייהם כרצונם.

 

כדי להבין את חשיבות יציאתו מהארון של טום טיילי, צריך לזכור שבעוד חודשיים תיערך אולימפיאדה במדינה שאישרה חוק האוסר על "קיום תעמולה הומוסקסואלית" וסיפוק מידע לקטינים בנוגע להומוסקסואליות. מדינה שבה כוכבת על לא מתביישת להגיד ש"אנחנו אנשים נורמליים, אצלנו גברים הולכים עם נשים".

 

נפתלי בנט ומפלגת "הבית היהודי". מגנים על סטטוס קוו חשוך ומפלה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נפתלי בנט ומפלגת "הבית היהודי". מגנים על סטטוס קוו חשוך ומפלה(צילום: גיל יוחנן)

 

כדי להבין את חשיבות יציאתו מהארון של טום דיילי, צריך לזכור שגם אצלנו רק השבוע מפלגתו של האח בנט גרמה לדחיית הצבעה על הצעת חוק שנועדה להשוות את נקודות הזיכוי במס להורים חד מיניים ותירצה זאת בהסבר מקומם: "אין לנו בעיה עם שוויון זכויות והטבות, יש לנו בעיה עם כפיית שינוי סטטוס קוו בדלת האחורית".

 

לכוכבים ספורטיביים כדמויות ציבוריות מפורסמות יש יכולת להשפיע על ההמונים, ובכך גם לדחוף לשינוי של סטטוס קוו חשוך ומפלה, כמו זה ש"הבית היהודי" מגנה עליו בחירוף נפש.

 

לתגובות: deuel@012.net.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: GettyImages
רותה מיילוטיטה
צילום: GettyImages
מומלצים