מנהיגים דור חדש: לידרים למען החברה
הם מסתובבים ברחבי הארץ, מחפשים אנשים שזקוקים לעזרה, פועלים לשיפור פני העיר למען אנשים עם מוגבלויות ועושים שמח בבתי אבות - יש פה גם נוער אחר שלא מכלה את זמנו מול הטלוויזיה או במשחקי מחשב, נוער שרואה חשיבות בעזרה לזולת, בואו להכירם
"לפני שהצטרפתי לסח"י (סיירת חסד ייחודית) כדי להתנדב, הייתי מבלה את סופי השבוע בשאלות: מה עשיתי השבוע? איך ניצלתי את הזמן שלי? והרגשתי שלא הספקתי כלום, שלא עשיתי משהו משמעותי חוץ מללמוד, לראות טלוויזיה, לשחק במחשב ובסלולרי או סתם לצאת עם חברים. כל הדברים האלה התרכזו בי ולא באחרים".
"אבל אחרי שהצטרפתי לסח"י", מספר הנער ק', "פתאום הרגשתי שכל שבוע אני עושה משהו משמעותי, תורם מעצמי, עושה משהו שיש לו משמעות ושגםבזכותי כ-20 משפחות זוכות לאכול וליהנות מהשבת כמו שצריך".
"כשאתם ממשיכים לקרוא על בני נוער שממשיכים לעשות בעיות ובלגנים, חשוב שתדעו שיש גם נוער אחר", אומר ח'. "אנחנו ממשיכים לעשות טוב ולהביא אושר לאנשים. עיקר התנדבותנו היא להביא לאנשים נזקקים ארגז עם אוכל על בסיס שבועי. אנחנו עושים גם עוד כמה פרוייקטים שעוזרים לאנשים, אבל המהות העיקרית של כל אחד ואחד מאיתנו היא לגרום לכמה שיותר אנשים לחיייך וגם לגרום לנו בני הנוער לעשות זאת".
תתארו לעצמכם עולם שבו בני הנוער מבלים את זמנם הפנוי בחשיבה על האחר, בנתינה, בעשיית טוב. במקום לגלוש שעות במחשב, בסמארטפון, לצפות בטלויזיה או סתם להסתובב בחוסר מעש, הם עסוקים בחלוקת מזון לנזקקים, יצירת שביל גישה לשכנה הנכה, שיחה עם הקשיש הערירי מהדירה הסמוכה או סתם מייצרים שיח על איך עושים שיהיה כאן עולם טוב יותר.
תוכנית סח"י מעצימה בני נוער על ידי נתינה. בני הנוער, בגילאי 13-18, נפגשים אחת לשבוע ותורמים לקהילה בתוכה הם חיים, באמצעות מתן בסתר של מזון, בגדים ועוד. הם מאתרים צרכים, מוצאים פתרונות, ערים למשפחות במצוקה בסביבתם ומחפשים דרכים לסייע.
בתוכנית פועלות כיום כ-13 קבוצות ברחבי הארץ ולמעלה מ-280 בני נוער מתנדבים. השכונות בהן פועלות הסיירות של בני הנוער הן לרוב שכונות המוכרות למשטרה, עם אחוזי פשיעת נוער גבוהים ואחוזי נשירה גבוהים ממסגרות חינוכיות. התוצאה היא שלמעלה מ90% מבני הנוער שהגיעו עם תיקים במשטרה- לא נפתחו להם מאז ועד היום תיקים נוספים, 98% אחוזי גיוס לצבא, ודיווח של בני הנוער על שינוי משמעותי בכל מעגלי החיים שלהם.
מדי חצי שנה נערך קורס לידרים שבו הלידרים (חדשים וישנים) מקבלים הכשרה כיצד להיות מנהיג אמיתי בסיירת, מספרים הצעירים. בכל קורס לידרים יש מסר חשוב מאד שעובר למנהיגים החדשים וגם לוותיקים. אמבר קרמר, לידרית בסח"י, מתנדבת בסיירת כשנתיים ומודה שכבר מהרגע הראשון שהגיעה לשם התאהבה במסר ובפעילות של סח"י.
"המוטו של סחי הוא: "הדבר הכי גדול בעולם לעשות טוב למישהו" (משפט שמלווה כל חבר סיירת בחיים)", היא מסבירה. "בכל שבוע אנחנו מחלקים בסתר למשפחות נזקקות מצרכי מזון, את המזון אנחנו משיגים דרך איסופים שאנחנו עושים בסופרים ומתרימים אנשים שיביאו לנו מצרכי מזון שונים. הכל בהתנדבות מלאה של כל חברי הסיירת".
ח', בן ה-17, מקרית מנחם מוסיף: "עברתי קורס לידרים שנה וחצי, המסר של הקורס היה ההזדהות שלנו עם אנשים עם נכויות כלשהן, זה בא לידי ביטוי בכך שהלכנו שעתיים עם מסכות על העיניים ומקלות של עיוורים, חלקנו גם על כיסאות גלגלים, ברחבי קרית גת, כדי להבין את הצד השני ולדעת כיצד נוכל לעזור להם".
"בשבוע שעבר, למשל, יצאנו לסיור בעיר אשקלון כשהמטרה היתהא לצאת לרחובות העיר ולאתר דברים שהם לא נגישים לסביבה, כמו רחובות סואנים בלי מעברי חציה, או שירותים בקניון שלא נגישים לנכים, ואז להעביר את זה לראשות העיר כדי שיטפלו בנושא".
בנוסף לכך, פועלים חברי הסיירת בפעילויות שונות לעזרת הזולת, כגון עזרה לקשישים. "אנחנו הולכים לבית האבות ויוצאים איתם לטייל בחוץ (אם מזג האוויר יפה כמובן), מדברים איתם לומדים עליהם קצת, ובעיקר משמחים אותם", מספרת קרמר.
"הסבירו לנו שכל אדם הוא עני", היא מוסיפה. "כשאומרים 'עני', מתכוונים לאדם שזקוק לצורך, לכל עזרה שהיא. אם זה לעזור לאישה עם הסלים, או לקום לאדם מבוגר ממני באוטובוס, או סתם לשמח אדם". וח' מוסיף: "אחרי יום כזה של שמחה ונתינה לזולת, מגיע רגע שבו אנחנו פשוט מתגבשים, כל הלידרים, וצוחקים קצת ואוכלים - שהרי אהבת חינם זה אחד מהסמלים שלנו".
אל תהיו מרוכזים בעצמכם, תעשו למען האחר
"הפעילות בסח"י מלמדת אותך מהי אחריות", אומר ק'. "אם אני לא אארגן אנשים לחלוקה, ואם אני לא אארגן איסוף מוצרים או את החלוקה עצמה, כ-20 משפחות בקרית גת לא יזכו לאכול וליהנות מהשבת כמו שצריך. שבמקום שיהיה להם אוכל ומוצרים טובים לשבת, הם יאכלו לחם עם מרגרינה או ריבה, רק בגלל שאני לא ארגנתי איסוף חלוקה או רכב. מדובר פה באחריות גדולה - אני והחברים שלי בסיירת אחראים על איך תראה השבת עבור המשפחות. זו האחריות שלנו ואנחנו מבצעים אותה תמיד, גם ימים שיש גשם וקר בחוץ, או אפילו בזמן נפילת גראדים ואיום על האיזור. למרות הכל אנחנו חייבים לצאת לחלוקות".
"וסח"י זה לא רק זה", הוא ממשיך. "זה שינה לנו את התפיסת חיים - במקום כל הזמן לקבל ולקבל מכולם, להתחיל לתת מעצמנו, להתנדב ולהיות ראשונים לתת בכל הזדמנות שיש, כי "הדבר הכי גדול בעולם זה לעשות טוב למישהו ", זה המוטו של כולנו. אז במקום להיות מרוכז בעצמי, אני צריך לשים לב לסביבה ולבעיות שלה ולחשוב איך אני יכול לעזור במקרים האלה".
היציאה לרחובות והביקור אצל משפחות אחרות, גרם להם לפקוח את העיניים. "כשיצאנו לחלוקות", מספר ק', "ראינו את מצב הדירות וההזנחה שקיימים סביבנו, בעיקר משום שאנחנו באים ממקומות מבוססים יחסית. הבנו ויצאנו מהבועה שחיינו בה עד אז, הבנו באיזה קשיים של עוני וחוסר האנשים שם מתמודדים, ושהחיים שלנו הם דבש לעומת שלהם".
"באחת החלוקות, לפני שהבאתי את המצרכים ונקשתי על הדלת, התעכבתי קצת בבניין. פתאום ניגשה אלי אישה מבוגרת ושאלה: "אתה לקומה 4 נכון?". הבנתי שהיא בעלת הבית וש"נחשפתי". עליתי איתה כדי להביא את המוצרים לבית שלה, וכשראיתי באיזה תנאים היא גרה זה עוד יותר העלה לי את המודעות למצב של הנזקקים שאנחנו מחלקים להם מוצרים".
לסיכום, אומרים הצעירים: אנחנו ממליצים לכל נער ונערה, לא משנה בני כמה הם והיכן הם גרים, להיות חבר סיירת, כי בסח"י אתה מקבל הרבה יותר מאשר שאתה נותן. כל חבר סיירת יודע שאם הוא רואה מישהו שזקוק לעזרה, הוא יעזור, גם אם זה לא קשור לחלוקת המזון. כי סח"י זו דרך חיים, ואנחנו צריכים לעזור לכל אדם כאדם לא משנה איפה ואיך.
אחרי חוויות מיוחדות כאלה, מוסיף ח', "כל מה שנותר לי להגיד הוא תודה רבה לאלוקים ששלח את סיירת חסד ייחודית לחיים שלי , תודה לעודד המנכ"ל המדהים שלנו , ותודה לכל מי שמתנדב בדבר היפה הזה שנקרא סח"י".
- סח"י גם בפייסבוק
- לקראת הפסח הקרוב סח"י יוצאים למבצע שיפוצים בבתי נזקקים, ניצולי שואה וקשישים באזורים בהם קבוצות סח"י פעילות. פרוייקט הד-סטארט
נוצר לגיוס התקציב. אנו מזמינים אותכם להיות שותפים ולקחת חלק במימון הפרוייקט שיאיר לעשרות אנשים את הבית והלב, ולתת הזדמנות לבני הנוער של סח"י לעשות את "הדבר הכי גדול בעולם - לעשות טוב למישהו"