היגס: תגליות מעניינות כשהמאיץ יפעל שוב
במסיבת עיתונאים לקראת חלוקת פרסי הנובל, הגיב פרופ' היגס לטענה שישנה התנגדות להשקעת כספים גדולה בהמשך המחקר. פרופ' פרנסואה אנגלרט: ההשקעה היא מרכיב קטן מכלל ההשקעה העולמית במדע בסיסי
"משלמי המסים כבר מימנו את התשתית של LHC ומה שגילינו בשנה שעברה הוא רק ההתחלה", כך אמר פרופ' פיטר היגס במסיבת עיתונאים, בהשתתפות שמונה מחתני פרס נובל בתחומים פיסיקה, כימיה וכלכלה. היגס אמר את הדברים בתגובה לשאלתנו "האם אתם חושבים שלא נדע לעולם מה קורה מעבר למודל הסטנדרטי, היות שבניית מאיץ או אפילו הרחבתו של המאיץ בסרן עולים הרבה כסף, ודעת הקהל היום היא נגד השקעת כספים במדע גדול?".
היום (א') כל זוכי הפרסים יישאו את נאומי הנובל שלהם באוניברסיטת שטוקהולם. בין המשתתפים במסבית העיתונאים גם הזוכים הישראלים, פרופ' אריה ורשל, פרופ' מיכאל לויט ופרופ' מרטין קרפלוס.
עוד בהידען
- הרחק מעין השמש: גילוי של כוכב לכת מערער את המוסכמות המדעיות
- לקראת רשתות בארגון-עצמי בהשראת הטבע
- פרויקט הדסטארט לכיסוי אירועי פרס נובל
תוספת קטנה - תגליות גדולות
פרופ' היגס התייחס בדבריו רק לטווח הקצר – ולא לשאלה האם יהיה צורך לבנות בעתיד מאיץ חדש באנרגיות גבוהות יותר והוסיף כי "כאשר המכונות יחלו לפעול שוב ב-2015, אני משוכנע שיהיו המון גילויים חדשים ומעניינים, והציבור ימשיך לממן את הפרויקט, כי מדובר בתוספת קטנה לכסף שכבר הושקע בבניית המכונה".
פרופ' פרנסואה אנגלרט העדיף להתייחס לצורך בהשקעה במדע בסיסי באופן נרחב: "הייתי רוצה להתייחס לשאלה שלך בצורה יותר כללית, באשר לרצון של הציבור להשקיע כסף רב בפיתוח של מדע בסיסי ובמקרה שלנו לבנות מכונה שתבחן את התיאוריות. הייתי רוצה לחלק את התשובה לשני היבטים. מצד אחד, המחקר הבסיסי הוא בליבת כל המחקרים היישומיים והטכנולוגיים וזה כבר מתרחש במשך 400 השנים האחרונות וכל דבר שאנו משתמשים בו, כולל כל דבר שיש במקום זה (בניין האקדמיה השבדית למדעים - א.ב.), הגיע ממחקר יישומי שבא בעקבות מחקר תיאורטי. מה שקורה בסרן הוא השקעה חשובה מאוד, אך היא מהווה רק מרכיב קטן מכלל ההשקעה העולמית במדע בסיסי".
אגלרט הוסיף כי "תחום חשוב שמשפיע על (מימון) המחקר הבסיסי הוא הפצת הידע על אודות המחקר הבסיסי. זה חשוב מאוד לפיתוח את השינויים התרבותיים במערכת החינוך, כדי לספק את הרציונליות הדרושה בחברה כדי להתעמת מול הסכנה מול האידיאולוגיות שמתפתחות כל הזמן, ללא חשיבה רציונלית, במיוחד באיזור שלך (המזרח התיכון - א.ב.) שמפריעה להפצת הידע בקרב כל האוכלוסיה. ביחס לפרויקט הגדול הזה (סרן) שנועד לפתח את השלום צריך להבין שהוא עולה רק כמו כמה מטוסי קרב".