כחלון: אין רצון לפתור את משבר הדיור
לטענת השר לשעבר משה כחלון, המדינה לא מעוניינת להוזיל את הדירות: "שוויון בנטל זה לא רק גיוס חרדים אלא לאפשר בנייה של דירות שלושה חדרים לזוגות הצעירים. לא רק בדימונה - כי אם גם בצפון תל-אביב וברעננה". שר השיכון, אורי אריאל, התחייב: "ב-2014 מחירי הדירות יתחילו לרדת"
השר לשעבר משה כחלון, ראש המרכז לרפורמות ומנהיגות במכללה האקדמית נתניה, התייחס היום (א') למצוקת הדיור - והפנה אצבע מאשימה כלפי המדינה. "המשבר של מחירי הדיור לא ייפתר - כי לא רוצים לפתור אותו", טען כחלון, "משבר הדיור והמצוקה של השכבות החלשות הוא המכונה הכי משומנת שהמדינה יכולה הייתה לבנות כדי להעביר כסף מהשכבות החלשות למעמד הביניים. יש הרבה תוכניות - אבל אף אחד לא רוצה ליישם אותן".
כתבות נוספות על משה כחלון בערוץ הנדל"ן :
- כחלון: להוריד את מספר המשכורות לרכישת דירה
- כחלון: ישראל נמצאת בבועת נדל"ן מטורפת
- כחלון: "אני לא קוסם ולא הולך להוזיל את הדירות"
את הדברים אמר כחלון, שהיה מיועד לשמש כיו"ר רשות מקרקעי ישראל לפני הבחירות האחרונות, בוועידה כלכלית שנערכה בתל-אביב. הוא השווה את סוגיית הדיור לרפורמה שביצע בשוק התקשורת. "כשהייתי שר התקשורת, רצינו לעשות רפורמה", אמר השר לשעבר, "פניתי לראש אגף התקציבים אודי ניסן ואמרתי לו שהמצב בשוק הסלולר לא הגיוני. ניסן אמר לי 'מה הבעיה? יש לך תוכנית מגירה מוכנה. אם אתה רוצה תיישם אותה'. אז פתחנו מגירה ואכן הייתה שם תוכנית ויישמנו אותה. איפה שלא נגע, יש הרבה שכל במדינה הזאת ולא צריכים אותנו (השרים - א.ל). הכל מתוכנן - פשוט צריך לעשות".
לדברי כחלון, ישנם ארבעה גורמים מרכזיים למצוקת הדיור: הזמן הארוך שנדרש לקבלת היתר בנייה; מדיניות התכנון; מדיניות הקצאת הקרקעות של הממשלה; והיקף המימון לבנייה. "מדינת ישראל העלתה בחצי שנה את מחירי הקרקעות ב-60%", אמר כחלון, "לא באמצעות שרף ולא באמצעות שליח - אלא באמצעות שלוחיה במינהל מקרקעי ישראל. למה? כי 10% על 160 אלף שקל לקרקע זה יותר מאשר 10% על 100 אלף שקל. אנחנו רואים את זה גם בתהליך התכנון".
כמו כן, ביקר כחלון קשות את מדיניות הקצעת הקרקעות. לדבריו, "רשויות מקומיות לא צריכות להעניק היתרים. למה? כי אם קבלן בא עכשיו לראש עיר ומבקש לבנות דירות שלושה חדרים, ראש העיר יגיד לו 'עזוב אותך! בוא תבנה בנק'. ולמה? כי זוג צעיר משלם מעט ארנונה והוא צריך חינוך, תשתיות ומתנ"סים שעולים לעיר הרבה כסף. אז ראשי ערים לא רוצים לבנות שלושה חדרים וזה שזה האינטרס של מדינת ישראל לא מעניין אף אחד".
הוא הוסיף כי "שוויון בנטל זה לא רק גיוס חרדים. שוויון בנטל זה לאפשר בנייה של דירות שלושה חדרים לזוגות צעירים לא רק בדימונה - אלא גם בגוש הגדול (בצפון תל-אביב - א.ל) וברעננה, כדי שאותן אוכלוסיות יוכלו ליהנות מרמת התרבות והשירותים והחינוך שהאזורים הללו מציעים. למה שברעננה יהיו רק צמודי קרקע? זה קרקע של ראש העיר או של המדינה? זה שוויון בנטל - שהחזק יעזור לחלש".
שר השיכון: ב-2014 מחירי הדירות יירדו
שר השיכון אורי אריאל, שהשתתף אף הוא בוועידה, חזר על התחייבותו מהחודשים האחרונים, לפיה "ב-2014 יחלו מחירי הדירות לרדת". הוא ציין כי בשנה הבאה יחלו מחירי הדירות להתייצב ואף לרדת לקראת סוף 2014.
השר אריאל הוסיף כי "כולם רוצים להוריד את מחירי הדירות, כי זה מגיע לאזרחי ישראל וכי כל פוליטיקאי יודע שאם לא יעשה זאת - הוא לא יהיה בתפקיד בפעם הבאה. שרי הפנים, האוצר והשיכון ועוד עובדים בצורה טובה ביחד על הפתרונות".
עוד ציין שר השיכון כי במשרד "מחויבים לתת פתרונות לטווח הקצר, והצעה לפתרון היא שהממשלה תקבע יעדים למחיר לפי איזורי הביקוש, לדוגמא: אם בינואר 2013 מחיר דירה בקריית גת הוא גבוה, הממשלה תוריד את המחיר ב- 10%, כלומר המדינה תסבסד תשתיות".
בפאנל בנושא דיור האשים נסים בובליל, נשיא התאחדות בוני הארץ, את המדינה במחירי הדיור. "בגלל בנק ישראל ורשות מקרקעי ישראל, 70% מהזוגות הצעירים לא יכולים לרכוש דירה", אמר. לדבריו, מרבית הזוגות הצעירים אינם יכולים לרכוש דירה: ההגבלות של בנק ישראל ושיטת מכירת הקרקעות של רשות מקרקעי ישראל.
בובליל ציין כי הצעדים שנקט בנק ישראל בתחום המשכנתאות אילצו את הזוגות הצעירים לקחת משכנתא בריבית גבוהה יותר - אלא שרוב הזוגות אינם יכולים לעמוד בהחזרים הגבוהים ולכן אינם יכולים לרכוש דירה. "פעולות אלו", הוסיף בובליל, "הגדילו את רווחי הבנקים על חשבונם של הזוגות הצעירים".
בנצי ליברמן, מנהל רשות מקרקעי ישראל, טען כי "מדיניות הממשלה לצמצם את הבנייה במרכז ולהגדיל את הבנייה בפריפריה היא שהביאה לעלייה משמעותית במחירי הדיור - בגלל הביקוש הגדול שנוצר באזור המרכז". ליברמן הוסיף כי למרות שברשות הורידו את מחירי הקרקעות גם במרכז - מחירי הדירות לא ירדו.
על כך הגיב בובליל ואמר כי "רשות מקרקעי ישראל מוציאה מכרזים על קרקעות רק בשיטת 'כל המרבה במחיר' ולא רק לקבלנים מורשים - אלא גם לגופים שונים שמעלים את מחירי הקרקעות על ידי הצעות מנופחות". הוא ציין כי "בתקופת אריאל שרון, רצו להאיץ את הבנייה והוציאו מכרזי פיתוח: שיווק של הקרקעות לקבלנים עם חיוב לעמוד בלוח זמנים לבנייה ולדירות קטנות. במכרזים היה סעיף של פרס-קנס ולכן הדירות נבנו במהרה. כיום אין קשר בין הזוכים במכרזים לקבלנים, לגודל הדירות או ללוח הזמנים. משווקים לכל המרבה במחיר - והכל ספוקלטיבי".
בהכנת הידיעה השתתפה הילה ציאון