אילת: נטשו כלבה וישלמו הוצאות טיפול רפואי
בית משפט השלום באילת גזר על בני זוג המתגוררים בעיר, לשלם אלפי שקלים לעמותת "תנו לחיות לחיות", לאחר שהעמותה תבעה אותם בגין הוצאות כספיות שנגרמו לה על הטיפול בכלבתם. כלבת הדוברמן נמצאה בעיר כשהיא מיובשת וחולה, אך בני הזוג טענו כי אינה שייכת להם. "לבע"ח מעמד מיוחד בחקיקת מדינת ישראל ואין הם שווים לחפצים" אמר השופט בהחלטתו
בית משפט השלום באילת פסק ביום חמישי שעבר על משפחה מאילת לפצות את "עמותת תנו לחיות לחיות" בסך של 2,065 שקלים ו-3,000 שקלים הוצאות בית משפט, לאחר שהעמותה תבעה את בני הזוג בגין נטישת כלבת דוברמן שנרכשה על ידי בנם הקטין.
על פי פסק הדין, טענו בעמותת "תנו לחיות לחיות" באילת כי לאחר "שנציגת העמותה שפגשה את הכלבה בביתם של השניים בעקבות פנייה שהתקבלה, נמצאה הכלבה משוטטת ברחוב כשהיא אפטית, מיובשת וסובלת מחום ושלשולים. מתנדבת מטעם התובעת הגישה עזרה לכלבה ודאגה שתקבל הטיפול הרפואי הנחוץ לה". בעמותה תבעו את המשפחה כדי לקבל החזר כספי על ההוצאות הגדולות שנגרמו לה בטיפול בכלבה.
השופט: לבע"ח מעמד מיוחד. אין הם שווים לחפצים
המשפחה שנתבעה דחתה את הטענות והכחישה כי מדובר בכלבתם. הם טענו כי בנם רכש כלב מסוג דוברמן אך לדבריהם, היה מדובר בזכר. עוד טענו כי "הכלב הועבר זה מכבר לצד שלישי מהם נגנב" ולכן אין להטיל עליהם הוצאות כלשהן בכל הנוגע לטיפול בכלבה.
השופט ליאור ברינגר, ציין כי "לבעלי החיים מעמד מיוחד בחקיקת מדינת ישראל ואין הם שווים לחפצים. על בעליהם ומחזיקיהם מוטלות חובת שמירה, טיפול והשגחה והם נושאים באחריות עבורם".
מתנדבת העמותה טענה במהלך הדיון בבית המשפט בינואר השנה כי ביקרה את הכלבה בבית המשפחה וזיהתה אותה לאחר שנמצאה ברחוב באמצעות קולר ברזל שהיה סביב צווארה. מנגד, ציין השופט כי גרסת המשפחה לא היתה אמינה וכללה סתירות, תצהירים נטולי תאריכים שאינם ערוכים על פי חוק וכי המשפחה לא הצליחה להוכיח את טענתה כי הכלבה נמסרה או נגנבה מהם.
השופט ציין כי העמותה פעלה בכל דרך אפשרית "על מנת למנוע התעללות בכלבה ולקדם את צרכיה הבריאותיים. פעולה של התובעת היא זו שסייעה לכלבה להישאר בחיים והיא אכן נותרה בחיים".
תנו לחיות לחיות: נוטשי חיות ישלמו הוצאות
בעמותה מציינים כי הכלבה שוקמה ולאחר מכן נמסרה לבית מאמץ. עו"ד גיא נוסן-הנגבי , היועץ המשפטי של העמותה שייצג אותה בהליך המשפטי אמר בהודעת העמותה כי זהו "תקדים ראשון בישראל לחיוב אדם בהוצאות הטיפול בבעל חיים שננטש על-ידיו. נטישת בעל חיים היא אמנם עבירה פלילית, אבל מהיום יידע כל אדם אשר חושב על נטישת בעל חיים שנמצא ברשותו, כי הוא ממשיך לשאת גם באחריות הכלכלית כלפי בעל החיים וצפוי לתשלום מלוא ההוצאות שכרוכות בטיפול בבעל החיים".
ביולי 2007 הוכנס תיקון בחוק צער בעלי חיים, בו נאסר במפורש על נטישת בעלי חיים. מדובר בעבירה פלילית שהעונש עליה הוא עד שנת מאסר או קנס של 76,500 שקל. מאז תיקון החוק מספר מקרים בודד הגיע לכדי כתב אישום.
כך לדוגמא, במרס השנה בית משפט השלום בחיפה גזר עבודות שירות בהיקף של 150 שעות על תושב עוספיה, שהודה כי רכש ב-2012 כלבה מחנות ונטש אותה ביער בית אורן. משרד החקלאות הגיש נגדו כתב אישום ראשון מסוגו בגין נטישת בע"ח, אך קיבל המלצת שירותי המבחן שלא להרשיעו. "הרשעה עלולה לחבל בהתפתחותו המקצועית והאישית", ציין השופט בהחלטתו.