חורף בריא: 6 דרכים טבעיות לחזק את הגוף
כולם רוצים לחזק את מערכת החיסון בחורף, אבל הדאגה לגוף צריכה להתמקד באספקת הרכיבים החיוניים ביותר כמו ויטמינים ואומגה 3, בהגנה על המעיים ובביצוע פעילות גופנית. מה כדאי לאכול ועל מה לוותר? הגישה הטבעית
עם בוא החורף, רבים מחפשים פתרונות לחיזוק מערכת החיסון ונתקלים לא אחת בהמלצות סותרות. אך מקור השאלה נעוץ באי-הבנה של עולם הרפואה המשלימה: כדי להיות בריאים יותר בחורף אין צורך לחזק את מערכת החיסון, אלא את הגוף עצמו. החיפוש אחר מזונות ופטנטים לחיזוק מערכת החיסון נובע מהתפיסה שבה הורגלנו ברפואה הקונוונציונלית, השולחת אותנו למצוא תרופות שיסייעו לנו לא לחלות. את התכשירים לצינון אנו מחליפים בתפוזים ובשום, כביכול.
שומרים על הגוף בחורף:
- יותר דגנים, פחות חסה: מזון לחורף בלי שפעת
- אכינצאה יעילה לצינון? מדריך לצמח המרפא
- חיסונים: הדרך היעילה למנוע מחלות נגיפיות
אבל אם הצלחנו לא לחלות, הרי זה לא בזכות התפוזים או השום, אלא כי גופנו חזק ובריא. אם אנו מעוניינים לחזק את מערכת החיסון עלינו לשאול את עצמנו - מדוע מערכת החיסון חלשה? מערכת זאת נפגעת כאשר הגוף עצמו נחלש, בגלל חוסרים תזונתיים הנגרמים בשל תזונה לא אופטימלית, בגלל מצבי סטרס שונים הגובים מחיר מכל מערכות הגוף, ובעיקר מאחר שכלל איננו מבינים כדי לחזק ולתחזק נכונה את גופנו.
כשיהיו לגוף התנאים הנכונים לעשות כך, הוא כבר ידע ליצור מערכת חיסון חזקה בהצלחה:
1. צריכה נבונה של אבות המזון
התרגלנו בתזונה המערבית לאכול כמויות עצומות של פחמימות, אשר כל תפקידן הוא לספק אנרגיה, ולצרוך פחות מדי מהחלבונים ומהשומנים המשמשים לבנייה. עודף הפחמימות (גם אם הן מלאות) גורם להשמנה, גוזל מהגוף ויטמינים ומקושר עם מגוון רחב של תסמינים ושל מחלות בטווח הקצר והארוך. החוסר בחומרי בנייה גורם לירידה בתפקוד הכללי של הגוף ולרעב מוגבר.
כדי לשמור על גוף בריא וחזק מומלץ לאכול מנת פחמימות אחת ביום בלבד, ובשאר הארוחות לצרוך יותר חלבונים, שומנים בריאים, ירקות ופירות. תבשילי קטניות מומלצים במיוחד, כיוון שהם טעימים, משביעים, מפחיתים את רמת הסוכר בדם ומעניקים לגוף די והותר אנרגיה.
2. תחזוקה של מערכת העיכול
גוף בריא מתחיל במערכת עיכול בריאה, ואחת ההמלצות החשובות יותר והמוכרות פחות היא להקפיד לאכול בכל יום לפחות ארוחה חמה אחת.
מזון חם מיטיב מאוד עם מערכת העיכול: הוא מסייע לפעילות אנזימי העיכול, מסייע לגוף לחמם את האיברים הפנימיים ועל פי הרפואה הסינית דרוש לשם פעולה תקינה של איברי מערכת העיכול. לעומת זאת, תזונה "קרה" היא אחת הסיבות העיקריות לחולשת מערכת העיכול, העשויה להתבטא בטחורים, עייפות, קושי לעמוד לאורך זמן, חוסר אנרגיה ועוד סימפטומים רבים.
למעט בקיץ, מומלץ לאכול אחת ליום ארוחה "מהבילה". אין הכוונה לעוף, אורז או ביצה המתקררים עוד לפני שנכנסו לפה, אלא מרק, תבשיל קטניות או כל תבשיל אחר בבישול ארוך השומר על חומו לאורך זמן.
המלצה נוספת היא לצרוך פחות מוצרי חלב, המחלישים את מערכת העיכול, מקררים אותה ומעודדים ייצור ליחה הפוגעת בעיכול ומגרה את הריריות. אם אפשר להפסיק לצרוך מוצרי חלב לחלוטין - מה טוב, ואם לא - להפחית בהם עד כמה שאפשר. את החלב שבקפה ניתן להמיר בחלב אורז או סויה, ועל הלחם למרוח אבוקדו, טחינה וממרחי ירקות: פסטו, זיתים, עגבניות מיובשות ודומיהם, הזמינים כיום בכל רשתות השיווק.
3. צריכה של פיטוכימיקלים
פיטוכימיקלים הם רכיבים טבעיים המצויים בצמחים, פירות וירקות. בכל צמח יש מאות עד אלפי פיטוכימיקלים שונים, לכל אחד סגולות מרפא אחרות עבור הגוף. כאשר אנו מסתפקים בעגבניה ובמלפפון ורק מדי פעם מוסיפים גם חסה, פלפל וגזר לגיוון – איננו נהנים משפע זה.
מומלץ לאכול בכל יום סלט גדול, המורכב מכמה שיותר ירקות שונים: עלי בייבי, עשבי תבלין, שומר, סלרי, קולורבי, לפת ועוד.
על פי הרפואה הסינית, ירקות כתומים מחזקים את המערכת העיכול, וירקות לבנים (בצל, שום, לפת, גזר לבן, צנון וצנונית) מחזקים את מערכת החיסון. מאחר שצבע הירק נקבע על ידי הפיטוכימיקלים שבו – גם תכונות אלו משוייכות כנראה אליהם.
4. תגבור חומרים חיוניים
גם באכילת התזונה הכי בריאה שאפשר, סביר להניח שאינכם מקבלים מספיק ויטמינים, מינרלים ואומגה 3. רכיבים אלה אינם בגדר "בונוס" שהגוף יכול לוותר עליו, אלא מדובר בחומרי בסיס הדרושים לכל פעולה קטנה של הגוף. וכאשר הוא אינו עשיר בהם - הוא מתפקד פחות טוב.
תוספים סינתטיים אינם נספגים בהכרח בגוף, ובדרך עלולים לגרום לנזקים. לכן, נחפש את הדרך הטבעית להוסיף לגוף את החומרים שהוא זקוק להם, ואני ממליצה על מיץ עשב חיטה, מזון על טבעי לחלוטין המכיל את המגוון הרחב ביותר של ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון ואנזימים חיוניים.
עשב החיטה מכיל פי 11 סידן מחלב פרה, פי שבעה ויטמין C מתפוזים ופי חמישה ברזל מתרד. קיימות דרכים רבות לצרוך את המיץ, ואני ממליצה על שימוש באבקה המיובשת שניתנת לרכוש בכל חנות טבע.
כשמדובר באומגה 3 אין ברירה אלא להוסיף אותו למזון מבחוץ. הדרך המקובלת היא בנטילת קפסולות שמן דגים או שימוש בפשתן טחון, אך שני המוצרים הללו מתגלים כבעייתיים: הקפסולות אינן מתאימות לטבעונים, וזרעי הפשתן מתחמצנים תוך דקות ספורות. במקום אלה מומלץ לצרוך זרעי צ'יה, המלאים בחומרים חיוניים בריכוז גבוה, בהם אומגה 3, ברזל, סידן, מגנזיום ונוגדי חמצון. כפית זרעי צ'יה מכילה גרם אחד של הצורה הלא-פעילה של אומגה 3, היא אינה מתחמצנת ואין צורך לטחון שוב את הזרעונים. מומלץ לצרוך שתי כפיות ביום.
5. הגנה על המעיים
אסכולות שונות טוענות כי הדרך לגוף בריא היא לשמור על מעיים בריאים. המעיים, כאזור פינוי הפסולת בגוף, חשופים למזיקים וכשהם פגועים הם עלולים להכניס לגוף חומרים רעילים. אחת הדרכים הקלות והיעילות להגן על המעיים היא באמצעות חיידקים טובים, המהווים חלק ממערכות ההגנה של הגוף.
מדענים גילו כי בחלב האם קיים סוכר מיוחד אשר אינו מתעכל על ידי התינוק, אלא משמש כמזון במיוחד עבור החיידקים הטובים. לאחרונה עלתה ההשערה כי כל תפקידו של התוספתן הוא לאכלס אותם בשעת מחלה. כאשר הם בריכוז נכון במעיים, משפרים החיידקים את העיכול, שומרים על חומציות תקינה ומגינים מפני חיידקים ופטריות. תזונה לקויה ושימוש בתרופות מסוימות, לעומת זאת, מזיק להם ועלול אף להכחיד אותם לחלוטין.
מומלץ ליטול פורמולה של חיידקים טובים פעמיים בשנה למשך חודש, כדי לתגבר את אוכלוסיית החיידקים הטובים במעיים.
6. ביצוע פעילות גופנית
העצלנים יכעסו עליי, אבל אין מנוס מלהזכיר את סגולות הפעילות הגופנית לבריאות הגוף - אפילו נגד מחלות החורף. פעילות גופנית מאזנת את המצב ההורמונלי והנפשי, משפרת את זרימת הדם ומועילה לתפקוד כל מערכות הגוף.
למי שמתקשה להתחיל, חשוב לחפש פעילות שעושה לכם טוב. אם ספורט קונבנציונלי משעמם אתכם, חפשו שיעורי ריקוד, זומבה, קפוארה, טניס – היו יצירתיים ומצאו לכם את האפיק המתאים. כדי לשפר את הבריאות הכללית וחוסן הגוף, כדאי לעשות פעילות גופנית לפחות פעמיים בשבוע.
הכותבת היא נטורופטית .