טוקיו בזול
בגדים באיכות מעולה, עסקיות גורמה ב40- שקל ומטען לאייפון בדולר. כך תטיילו בעיר היקרה בעולם בלי לפשוט רגל
שנה הלכה שנה באה, והנה שוב הוכתרה טוקיו כעיר היקרה בעולם על ידי רוב המדרגים הנחשבים, כמו פורבס וסי-אן-אן. למרות התקוות, הפיחות בערך הין בשנים האחרונות לא תרם להורדת המחירים, ובשעה שבה חוגגת הבירה היפנית את בחירתה למארחת האולימפית בשנת ,2020 היא גם מבכה את הכתרתה בפעם 14-ה מתוך 20 כעיר עם יוקר המחיה הגבוה בעולם, ומשקיפה מגובה רב על המתחרות סידני, אוסלו, מוסקבה ופריז.
עוד טיול חו"ל בערוץ התיירות:
אבל מספרים לחוד ומציאות לחוד, כי על כל אבטיח שנמכר 400-ב שקל בחנות היוקרה ,Sembikiya Fruit Emporium ניתן למצוא קילו בננות בפחות 4-מ שקלים באחת מחנויות הנוחות בעיר. ובזמן שבארץ מתרגשים מקפה 5-ב שקלים, בטוקיו כוס לאטה איכותי בפחות 4-מ שקלים כבר הפכה לנורמה. אז נכון, פערי המחירים יכולים להרקיע שחקים, אבל להבדיל ממקומות אחרים, ביפן הכלל You get exactly what you paid for לא ממש תקף, ובפחות 40-מ שקל גם אתם יכולים ליהנות מארוחות גורמה, לא פחות.
ניקח למשל קפה, שהמקומיים, המעבידים את עצמם לעייפה, צורכים בקביעות. מדדי יוקר המחיה, שמחשבים את מחירה של כוס קפה ממוצעת, בודקים רק בתי קפה שנועדו לשרת אנשי עסקים עשירים, בעוד ממש מעבר לפינה כל סניף של 7/11 או Family Mart ימכור לכם קפה מכונה איכותי בלא יותר 100-מ ין, 4-כ שקלים.
אותו הסבר תקף גם לפירות וירקות, סעיף תלונות מרכזי של תושבי חוץ וישראלים שעברו לגור בעיר. המחירים הגבוהים במקרה זה מקורם במנהג המקומי להעניק כמתנה או מנחה פירות "מושלמים," כפי שהם מכונים, לקרובי משפחה שקפצו לבקר או רוחות במקדש השינטו המקומי. על כל גרסת תפוח עץ "מושלם" שנקטף ידנית ונמכר 80-ב שקל, ניתן למצוא בסופר אחד טעים לא פחות בשקל אחד.
איכות בכל מחיר
כך, "יוקר המחיה" כבר הפסיק להרתיע מביני עניין מלטייל באחת הערים המרתקות והכיפיות בעולם. לא סתם מכונה טוקיו "לונה-פארק לתייר המערבי," ומספיק רק ביקור אחד בעיר כדי להותיר את המטייל פעור פה. אז אחרי שעברנו את ניו-יורק ופריז הגיע הזמן להיאבד בטוקיו, ובמחיר שפוי. גזור ושמור: כך תעקפו את מלכודות המחירים של הבירה היפנית.
להבדיל ממדינות אחרות בהן חנויות "הכל בדולר" למיניהן מוכרות בעיקר זבל בנגלדשי חסר תועלת, ביפן חנויות 100"-ה ין" הן ידידותיו הטובות ביותר של האדם. התרבות היפנית של איכות בכל מחיר הופכת אותן לגן עדן למציאות. ממטען לאייפון, מסקרה ודאודורנט ועד בירה ולחמניות טריות - תתפלאו מה ניתן לקנות היום ביפן בפחות 4-מ שקלים.
לרעבים כדאי גם להתחיל לשנן את השמות Yamazaki ,Family Mart, Lawson's, Daily ושאר חנויות הנוחות הפתוחות 24 שעות ביממה ומציעות לאנץ' בוקס או "ארוחות קונביני" כפי שהן מכונות כאן, שלא נופלות באיכותן ממנות במסעדה, בפחות 16-מ שקל. מיליון אנשי עסקים יפנים לא טועים, ורעיות יפן מתלוננות תדיר על כך שבעליהן מעדיפים לסעוד בחנויות הנוחות על פני ארוחת ערב בחיק המשפחה .
בין 12:00-16:00 מציעות רוב מסעדות העיר סט צהריים משתלם 40-ב שקל. בעוד 10 שקלים תמצאו דילים מוצלחים של אכול/ שתה כפי יכולתך. שווה לחפש במיוחד את מסעדות הקינוחים, שיפטמו אתכם לא רק במטעמי שוקולד סטנדרטיים ללא הגבלה, אלא גם במעדנים בטעמים מוזרים כמו עגבנייה, בצל , תה ירוק וכמובן שעועית אדומה.
שעה לוהטת נוספת היא בין ,20:00-21:00 אז מוזלים המאכלים בקומות המרתף של בתי הכלבו היוקרתיים כמו טאקאשימה וטוקאיו ביותר .70%-מ בקומות הללו גם תזכו לדוגמיות של מוצרים שלא נוכל לקנות לעולם.
סומו ב־50 שקלים
רק בשביל החוויה, נזכיר מסעדה אחת בטוקיו עם מחירים מרקיעי שחקים מוצדקים. למסעדת הרובוטים בשינג'וקו, שגובה 180 שקל על עסקית ערב דלוחה, לא מגיעים בשביל האוכל אלא עבור שעת מופע של כיף ביזארי (מרגעי ההיי-לייט: רובוט-דיג'יי מותקף על ידי דוב פנדה רכוב על פרה, רגע לפני שזה מתנגש בטנק מרכבה). חובה.
חשקה נפשכם בשופינג? קפצו לסניף של רשת האופנה יוניקלו, שהעובדה שטרם הגיעה לארץ עוד תיחקר כאן בבתי ספר לשיווק. הבגדים מוכיחים שוב שביפן מחיר נמוך לא בא על חשבון איכות. כך גם לגבי רשת חנויות הכל-מהכל "דון קיחוטה," שמציעה מחירים שיטרידו את מנוחתכם כשתחזרו לסופר בארץ (עוד תתגעגעו לחבילת סוללות טריפל-איי ב 6- שקלים.(
אחרי שאכלנו, שתינו וקנינו - הגיע הזמן לקצת מזון לנשמה: תרבות. גם כאן ניתן למצוא דרכים ליהנות בזול ממה שיש ליפן להציע.
טורניר הסומו מגיע לעיר שלוש פעמים בשנה (ינואר, מאי וספטמבר), וכרטיס חד-יומי נמכר באופן רשמי תמורת 500-100 שקל. אלא שלא הרבה יודעים שניתן להגיע לקופת האצטדיון בשעות הבוקר או צהריים של אחד מימי הטורניר ולקנות כרטיס במקום. המושב יהיה מרוחק מעט מהזירה, אך תמורת פחות 50-מ שקל תיהנו מהאקשן, בלי החשש להימעך בידי לוחם סומו שהתגלגל לכיוון הלא נכון.
ובצידה השני של העיר, בתיאטרון היפהפה קבוקיזה שבגינזה, תיהנו מתיאטרון יפני מסורתי ב-50 שקל. הכרטיס תקף למערכה אחת מתוך ארבע, אבל היות שכל מערכה בתיאטרון "קבוקי" נמשכת שעה וחצי, סביר להניח שלא תזדקקו ליותר מזה. 20-ב שקל נוספים תוכלו לשכור מדריך וידיאו באנגלית, שיתרגם את הצווחות על הבמה לדיאלוגים עמוקים.
ולא רק מופעים: טוקיו היא אולי בירת המוזיאונים הביזאריים. לצד תצוגות שגרתיות ומצוינות של אמנות קלאסית, מודרנית, מדע, ים, טכנולוגיה ורובוטים, תמצאו כאן גם מוזיאון שמוקדש לטפילים (חינם), לא כולל המחיר הנפשי של תולעת הטפיל הארוכה בעולם (8. 8 מטרים). עוד בקטגוריה: מוזיאון שמוקדש לחרבות סמוראי (20 שקל( וכזה המוקדש לאטריות אינסטנט בכוס, שבו תוכלו ליצור לעצמכם מנה מותאמת אישית (כ-30 שקל.(
סוג אחר של "מוזיאון" הוא חנות התצוגה של סוני בגינזה. כאן תחזו בכל פלאי הטכנולוגיה - ממסכי 4K ברזולוציה שלא ידעתם שקיימת, ועד לאוזניות שיגרמו גם לשירים של ליידי גאגא להישמע סבילים.
חלל טכנולוגי ולא פחות, מאפשר הצצה אנתרופולוגית לתרבות הסוגדת להיגיינה או ליתר דיוק, אסלות. באולם הענק של אימפריית האסלות TOTO תגלו אסלות שיתרוממו לקראת בואכם, ימדדו לכם לחץ דם, וגם יזעיקו רופא במקרה חירום. ולא הזכרנו את הסטנדרט ביפן - אסלות שמנגנות קולות רקע של הורדת מים ומאווררות את הישבן במשב רוח חמים מיד לאחר הבידה. התנסות אישית מותרת.
לשוטט זה בחינם
האטרקציה הכי גדולה בעיר בכלל לא עולה כסף. ממעבר החציה הגדול בעולם בשיבויה, דרך שיטוט באזור ההיפסטרים הרג'וקו, ועד לאי המלאכותי גודאיבה, שבו העתק של פסל החירות וגם מודל רובוט "גנדאם" ענק, לא חסרים מקומות בעיר שיגרמו לכם לשפשף עיניים בתימהון.
אזור הגיימרים אקיהברה כולל שפע מתחמי ארקייד, שבהם תמצאו, מלבד צעירות משתעשעות במכונות צילום שמעניקות עיני פוקימון, אנשי עסקים משחקים ברצינות תהומית בדרגון בול .Z גם מרכזי הפאצ'ינקו באזור, בתי קזינו חוקיים למחצה, שווים עצירה, ולו כדי לנסות ולהבין את השיטה (כדורי ברזל ששווים צעצועים ששווים כסף(?. אם חשקה נפשכם דווקא בתמונה הגדולה, אל תמהרו לקומות התצפית של "מגדל טוקיו" או "טוקיו סקיי-טרי," שגובות 90-35 שקל. ניתן לצפות בחינם על הג'ונגל האורבני בקומת הגג של בניין השלטון המטרופוליני של טוקיו, או בניין ה- Bunkyo .Civic Center
ההתניידות בעיר נעשית ברכבות, שעולות בממוצע 6 שקלים לנסיעה. המערכת סבוכה, וכך גם הטריקים לחיסכון (כמו לחבר שני קווים של אותה חברה פרטית(. תתנחמו בכך שאינכם תלויים במוניות, שנסיעה בהן עלולה להסתיים במשכון נכסים. קחו בחשבון שתנועת הרכבות מסתיימת בחצות, כדי לעודד עובדים לחזור הביתה בשעה סבירה, לפי השמועה.
אם פיספסתם את הרכבת האחרונה, קפצו לשוק הדגים בצוקיג'י 4:00-ב לפנות בוקר, כדי לשמור מקום לאחת ממסעדות הסושי במקום, בדקו מלון קפסולה מבפנים (כ-180 שקל ללילה) או, כמנהג המקומיים, פשוט בלו את הלילה שלכם באינטרנט-קפה (חבילת לילה של 8 שעות מול מחשב תעלה 50-כ שקל, כולל שתייה וחטיפים ללא הגבלה).
אז איך טסים?
החדשות הרעות: תם עידן תל-אביב-טוקיו ב800- דולר. אוזבקיסטן איירווייז ביטלה את קו הנוסעים שלה לטוקיו, ואלפי ישראלים, שהתרגלו לטוס ליפן בזול דרך טשקנט, מבכים את ההחלטה. אחרי הכל, למרות התלונות על טרמינל מטונף (ששופץ מאז ונראה ככל נמל תעופה בעולם) ודיילות מפחידות (נראה אתכם אחרי 7 שעות עם 200 ישראלים,( החברה האוזבקית הציעה מחיר ללא תחרות, בלי מעבר מעל מדינות ערב, ועם עצירת ביניים קצרה אחת בלבד (אם כי הרקורד הבטיחותי של טיסותיה בתוך אוזבקיסטן עדיין מטריד.(
בהיעדר קו ישיר, ובמרחק כ14- שעות טיסה מתנב"ג, טוקיו אינה יעד טיסה זול לישראלים. אחרי ההחלטה המצערת על ביטול הקו, ועד שהאוזבקים יחזרו בהם - נסתפק במה שיש. חיפוש באתרים כמו Skyscanner מניב אפשרויות טיסה רבות סביב 1,200 דולר עם חברות אירופיות כמו אייר-פראנס, אליטליה ו.KLM- כולן מן הסתם דורשות עצירות ביניים מתסכלות. באתרי סוכנויות נסיעות ישראליות תמצאו דילים סביב 1,300 דולר, עם חברות כמו אירופלוט. בשל אורך הטיסה, מדובר במחירים סבירים.
- הכתבה פורסמה במקור במוסף 'מסלול' של ידיעות אחרונות