שתף קטע נבחר

 

מחקר: מלחמה גרעינית תהרוג 2 מיליארד איש

רופאים: עימות גרעיני בין הודו לפקיסטן יביא להשמדת ציוויליזציה שלמה בדרום אסיה, כולל סין. מלחמה גרעינית בין רוסיה לארה"ב תביא לקץ האנושות

מחקר חדש המתפרסם היום (ג') קובע כי מלחמה גרעינית בין הודו לפקיסטן תגרום לרעב בינלאומי העלול להביא למותם של כשני מיליארד בני אדם ולמעשה להביא לקצה ציוויליזציה אנושית שלמה. לפי המחקר, גם אם עימות שכזה יהיה מצומצם בהיקפו, כל מלחמה בין השתיים שבה ייעשה שימוש בנשק גרעיני תגרום להרס באטמוספרה ותפגע בגידולים החקלאיים, כך ששוק המזון העולמי ייקלע לטלטלה אדירה.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

למחקר אחראים הארגון הבינלאומי "רופאים למניעת מלחמה גרעינית" שזכה בפרס נובל לשלום והארגון "רופאים למען אחריות חברתית". בדו"ח שפרסמו שני הארגונים בשנה שעברה הם טענו שמלחמה גרעינית עלולה להוביל להרג של יותר ממיליארד בני אדם, אולם כעת הם טוענים בגרסה עדכנית של המחקר כי הם לא העריכו נכונה את ההשפעה שתהיה לכך על סין, וכעת הם מבינים שהדבר יגרום למדינה המאוכלסת ביותר בעולם חוסר ביטחון חמור בכל הקשור לאספקת מזון.

 

"מיליארד בני אדם מתים בעולם המתפתח זו כמובן קטסטרופה חסרת תקדים בהיסטוריה האנושית", אמרה עורכת המחקר, אירה הלפנד, "אבל אם מוסיפים לזה את האפשרות שעוד 1.3 מיליארד בני אדם בסין נמצאים בסיכון, אנחנו נכנסים למשהו שהוא בבירור סוף של ציוויליזציה". הלפנד אמרה כי המחקר התמקד בהודו ובפקיסטן בשל המתיחות ארוכת השנים בין שתי המעצמות הגרעיניות הללו, שניהלו שלוש מלחמות גדולות מאז חלוקתן ויציאתן לעצמאות ב-1947.

 

עם זאת, הלפנד אמרה כי כדור הארץ יתמודד עם השפעה אפוקליפטית דומה כתוצאה מכל מלחמה גרעינית שהיא, גם אם היקפה יהיה מוגבל. כלי נשק גרעיניים מודרניים חזקים בהרבה מפצצות האטום האמריקניות שהרגו יותר מ-200 אלף בני אדם בהירושימה ובנגסקי ב-1945. "אם תיפתח מלחמה גדולה בין ארה"ב לרוסיה, אנחנו מדברים על אפשרות - לא בביטחון, אבל על האפשרות - של הכחדת המין האנושי". הלפנד מסבירה: "בסוג כזה של מלחמה, מבחינה ביולוגית יהיו אנשים שישרדו במקום כלשהו על פני כדור הארץ, אבל הכאוס שינבע ממלחמה כזו ימחק כל דבר שהכרנו".

 

לפי המחקר, הפחמן השחור שייפלט לאטמוספרה כתוצאה ממלחמה גרעינית בדרום אסיה יפחית את ייצור גידולי הדגן ופולי הסויה בארה"ב בכ-10% במהלך עשור. החלקיקים הללו יגרמו גם להפחתת ייצור האורז בסין בשיעור ממוצע של 21% במשך ארבע שנים וב-10% נוספים בשש השנים שלאחר מכן. ייצור החיטה בסין יצנח ב-50% בשנה הראשונה שאחרי מלחמה גרעינית ועשור לאחר מכן יהיה עדיין 31% מתחת לקו האדום.

 

לפי המחקר לא ניתן להעריך את ההשפעה המדויקת של מלחמה גרעינית. החוקרים קראו לערוך מחקרים נוספים, והביעו דאגה מהאפשרות

שקובעי המדיניות במעצמות הגרעיניות אינם בוחנים באופן יסודי יותר את הסוגיה של רעב כתוצאה משימוש בנשק גרעיני. הם הדגישו כי המענה היחידי הוא השמדה מוחלטת של הנשק הגרעיני: "זהו אסון כה רחב היקף, עד שאין באמת שום דרך להיערך לו. אנחנו חייבים למנוע זאת".

 

בשנת 2009, מעט אחרי בחירתו לנשיא ארה"ב, פעל ברק אובמה להפחתת מספר ראשי הנפץ הגרעיניים של המעצמות, אולם הבהיר כי וושינגטון תמשיך לשמור לעצמה ראשי נפץ גרעיניים כל עוד למדינות אחרות יש כאלה. לפי הערכה בעולם, לתשע מדינות - בהן ישראל - יש נשק גרעיני, ורובם נמצאים בידי רוסיה וארה"ב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פצצת האטום בהירושימה ב-1945
צילום: AP
מומלצים