שתלי הסיליקון הדולפים: 4 שנות מאסר ליצרן
סוף למחדל שתלי הסיליקון הדולפים: על מייסד חברת PIP, שיצרה את השתלים שעוררו סערה בעולם, הוטל בצרפת עונש מאסר של ארבע שנים. עד היום התגלו 20 נשים במדינה שחלו בסרטן, אך עדיין לא ברור האם קשר ישיר בין השניים
השתלים דלפו - היצרן ייכנס לכלא: בית משפט בצרפת גזר ארבע שנות מאסר על ז'אן קלוד מאס, מייסד חברת שתלי הסיליקון PIP, שנקרעו ודלפו בגופן של אלפי נשים ברחבי העולם.
פרשת שתלי הסיליקון הדולפים החלה בצרפת, כאשר משרד הבריאות הצרפתי קרא לנשים שעברו ניתוח להגדלת חזה עם שתלים מסוג PIP להגיע ולהיבדק בעקבות מקרי סרטן שהתגלו אצל נשים שבגופן שתלים אלו.
סערת הסיליקון - כל הכתבות:
שר הבריאות הצרפתי לנשים: הסירו שתלי הסיליקון
אך אז רק החל כדור השלג להתגלגל. מהר מאוד התברר כי שתלי הסיליקון הללו דולפים, ובדיקות מעבדה שערכה תחנת רדיו צרפתית גילו כי השתלים הכילו כימיקלים מסוכנים לאדם. המדענים שערכו את הבדיקות גילו כי מאחורי נוסחת הייצור "הסודית" של שתלי הסיליקון PIP נמצאו הכימיקלים באיסילון, המשמש כתוסף דלק והכימיקלים סילופרן, ורודורסיל, המשמשים ליצירת צנרת גומי. השימוש בכימיקלים אלה סייע לייצור שתלי סיליקון במחיר זול, מה שהפך את מנכ"ל החברה, ז'אן קלוד מאס בן ה-72, למולטי מיליונר.
שתלי ה-PIP נמצאו בסיכון גבוה פי שמונה לקריעה, בהשוואה לשתלים אחרים. דליפת הסיליקון מהשתלים גרמה לכאבים עזים ולנפיחות וגם להצטברות של סיליקון בבלוטות הלימפה, בחזה ובזרועות. פעמים רבות תוצאת הדליפה יוצרת מעין גידולים, הגורמים לחרדה רבה אצל הנשים ומצריכים בדיקות רבות, שהן לעתים מיותרות. בנוסף הועלה החשש כי דליפת הסיליקון מגבירה את הסיכון לסרטן.
רופאים בצרפת רשמו עד כה 20 מקרי סרטן בקרב נשים שבגופן הושתל הסיליקון מסוג PIP, מתוכן 16 לקו בסרטן השד. חשוב לציין שעדיין לא ברור האם יש קשר ישיר בין השתלים לבין התחלואה מסרטן.
רופאים הוזהרו כבר לפני עשור
יש לציין כי כשנה לפני התפוצצות הפרשה הורה משרד הבריאות הצרפתי על סגירת שעריו של מפעל PIP, אחד משלושת היצרנים הגדולים בעולם של שתלי הסיליקון, לאחר שנתגלה שיעור גבוה של קרעים ודליפות בשתלים מתוצרתו. אך בבדיקה שנערכה התברר כי גם לאחר סגירת המפעל נמשכה מכירת השתלים: כאלף נשים בהולנד עברו הגדלת חזה באמצעות השתל הקרוי M-Implant, אולם משרד הבריאות ההולנדי מסר כי מדובר למעשה בשתלי ה-PIP.
בנוסף התברר כי כבר בשנת אלפיים העלה מינהל התרופות והמזון האמריקני (FDA) חשש באשר להתנהלות של יצרן שתלי הסיליקון הצרפתי PIP - כמעט עשור שלם לפני שתשומת הלב של ארגוני הבריאות באירופה הופנתה לעניין. במאי אותה שנה שלח ה-FDA חוקר למפעל של PIP בדרום-מזרח צרפת, וזמן קצר לאחר מכן שלח למייסד החברה מכתב אזהרה (שאף פורסם בציבור) בו נאמר שיש פגמים בשתלים וצויינו 11 חריגות מנוהלי הייצור התקינים. אמנם דובר אז על שתלים מסוג שונה ולא על שתלי הסיליקון המסוכנים, אך הדבר מעלה חשש לרמת הבטיחות בייצור בכלל מפעלי החברה.
ברחבי העולם הושתל הסיליקון בקרב 400 עד 500 אלף נשים. בצרפת, ברפובליקה הצ'כית ובגרמניה המליצו לנשים להסיר את השתלים. בריטניה החליטה להימנע מקריאה גורפת להסירם. בישראל אישר משרד הבריאות לנשים שחפצו בכך להסיר את הסיליקון ללא תשלום.