זהירות, חשמל גנוב!
אם תשוו את חשבון החשמל לחודשים מקבילים ותמצאו שהוא מוגזם - ייתכן שגונבים מכם חשמל. כיצד ניתן לבדוק זאת ומה אפשר לעשות נגד העבריינים? מדריך המקצוענים למניעת גניבות חשמל
הסופה בעיצומה - הגשם והרוחות החזקות מאלצים אותנו להישאר בבית, להדליק אור כי חשוך, להעזר בחימום ובדוד לזמן ארוך יותר, וכנראה ששוב צפוי שיא צריכת החשמל החורפי להישבר. אנחנו אכן צורכים יותר חשמל בחורף, אבל אולי נפלתם קורבן לגניבת חשמל? מתברר שהתופעה נפוצה למדי.
עוד בנושא:
שריפה בגלל קצר? אל תתנו לזה לתפוס אתכם
"בכל שנה גורמים עברייניים גונבים חשמל בסכומים של מיליוני שקלים מחברת החשמל. בסופו של דבר, עלות הגניבות האלה נופלת על האזרח", כתבו לאחרונה בעמוד הפייסבוק הרשמי של חברת החשמל והוסיפו, "גניבת חשמל מסוכנת בשל מגע של אנשים לא מיומנים עם החשמל, עובדה העלולה לגרום לסכנה ממשית: התחשמלות, שריפה, פציעות קשות ומוות".
גניבת חשמל היא תופעה כלל עולמית. הנזקים הנגרמים מגניבות חשמל ברחבי העולם מסתכמים בעשרות מיליארדי דולרים מדי שנה. במדינות עולם שלישי מוערכים היקפי גניבות החשמל בסדרי גודל הנעים בין 10% ל-30% ממכירות החשמל. בעולם המערבי ההערכה היא כי 2-3% ממכירות החשמל אובדות כתוצאה מגניבות. חברת החשמל לא מוסרת נתונים מדוייקים על היקף גניבת החשמל בארץ, אולם הערכות שונות משערות כי היקף גניבות החשמל מגיע ל-280 מיליון שקל בשנה.
בחברת החשמל מייחסים חשיבות רבה למאבק בתופעה. "הפעילות המתבצעת כשגרה מאפשרת לסלק סכנות בטיחותיות הנגרמות כתוצאה מגניבות חשמל, וכן החזרת מיליוני שקל מדי שנה לקופתה של החברה. זאת באמצעות חשיפה ונטרול של מקרי גניבת חשמל ומבצעיהם", אומרים בחברה, ומוסיפים: "מערך הטיפול בגניבות חשמל מסתייע בין היתר ביחידת הביטחון הארצי של החברה ובשיתוף פעולה שהולך ומשתכלל עם גורמי האכיפה".
לפי החברה הסיבות לגניבת החשמל מגוונות, החל מרצון לחסוך בהוצאות ועד מחסור כלכלי אמיתי. בחברה הסבירו כי התופעה חוצה את כל שכבות האוכלוסייה בכל המגזרים, ומתרחבת בעתות של משבר כלכלי ומצוקה, ובתקופות בהן עולים מחירי השימוש באנרגיה.
האם גונבים מכם חשמל? כך תדעו
עם מעט תשומת לב ותושייה ניתן לאתר גניבת חשמל ולטפל בה. בדקו את חשבון החשמל הדו חודשי שקיבלתם: האם החשבון נראה לכם חריג לעומת תקופה דומה בשנה שעברה? האם חלה עלייה משמעותית לעומת החשבון הקודם? האם שהיתם תקופה ארוכה מחוץ לבית וחשבון החשמל נותר בעינו?
באמצעות בדיקה פשוטה ניתן לאשר או להפריך את החשד לגניבת חשמל. אתרו את מונה החשמל הדירתי שלכם, שלרוב נמצא מחוץ למבנה בבית פרטי או בארון החשמל הקומתי בבניין משותף. אם זיהיתם כבלים חשודים שלא היו שם פעם, חיבורים לא מוכרים או כל "סידור" שנראה חשוד, הזמינו חשמלאי לבדיקה.
גניבת חשמל מתבצעת בשיטות שונות. חלקן פשוטות כמו גרימת חבלה למונה עצמו וחלקן מתוחכמות יותר - בעזרת מגנטים המסובבים את הדסקית בתוך המונה אחורה במקום קדימה. שיטות אלו הולכות ומשתכללות, במקביל להתפתחות הטכנולוגיות השונות אליהן נגישים גם גורמים עבריינים.
אם לא הבחנתם בחיבור מוזר וחשוד בלוח החשמל, ניתן לבצע בדיקה נוספת ופשוטה בעצמכם: כבו את כל מכשירי החשמל בדירה והוציאו את התקעים מהשקעים. בשלב זה מונה החשמל שלכם אמור לעצור ולא להראות תנועה כלשהי. התבוננו בו מספר שניות וודאו כי זה המצב - אם כל המכשירים צורכי האנרגיה בבית כבויים ומחוץ לחשמל והמונה ממשיך לרוץ - גונבים מכם חשמל.
המתינו כחצי דקה מול המונה. ייתכן שגונבים מכם רק מעט חשמל והמונה זז לאט, זכרו שעם הזמן גם סכום זה נצבר לכדי מימדים לא מבוטלים. חשמל זה עסק יקר.
במקרה שזיהיתם גניבת חשמל קראו לחשמלאי מוסמך. בעוד שאת הבדיקה העצמית ביצעתם ללא מגע במערכת עצמה, החשמלאי יוכל לערוך בדיקה מעמיקה יותר, לזהות גניבות מתוחכמות כמו פגיעה במונה וגם לנתק את הגנב אם יש צורך.
חברת החשמל מפעילה קו למסירת מידע על גניבת חשמל בטלפון 1800-302-103 ומציינת כי היא מקבלת מידע בנושא ממקורות שונים ומגוונים, אך היא אינה הכתובת שלכם לתלונות. גניבת חשמל היא עבירה פלילית וחברת החשמל ממליצה לפנות בנושא למשטרת ישראל.
הכתבה בשיתוף המקצוענים , בעלי מקצוע לבית