קשישים בלי חימום בקור: "גם בדידות הורגת"
מחקר קובע שכ-20 אחוז מהקשישים בישראל לא יכולים לממן חימום לבתיהם במהלך החורף. ולנטין (83) מערד, אפרים (78) מתל אביב וגלית (63) מדימונה מנסים לצלוח את הסערה: "יש תנור, אבל הוא מבזבז הרבה חשמל"
ד"ר ולנטין עקבסון מתגורר לבדו בערד בדירה שכורה ודלה בתוך בניין ישן והרוס בחלקו. החלונות בדירה אינם אטומים או מבודדים ואתמול (ד') שררו בה 14 מעלות, אבל עקבסון – קשיש ערירי וסיעודי בן 83 – לא מדליק תנור גם במהלך הסערה הנוכחית. הסיבה היא שאין לו כסף לשלם חשבון חשמל. "אולי כמה דקות לפני השינה", הוא מתנצל. "אני יושב בבית כל היום עם מעילים כאילו אני בחוץ". ולנטין עקבסון משתחל לסטטיסטיקה שפורסמה במחקר של קרן הידידות שקבע שכ-20 אחוז מהקשישים בישראל נאלצים לוותר על חימום בתיהם בחורף בגלל קשיים כלכליים.
כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
- חשיפה: נאסר על הח"כית יוצאת אתיופיה לתרום דם
- תלמיד סרסר בחברתו בת ה-15 כדי לסגור חוב
- פרשת הקריקטורות: התנצלות לחיילים חרדים
דו"ח אחר, של מרכז טאוב, שפורסם בחודש שעבר, מצא ששיעורי העוני בקרב קשישים בישראל הם הגבוהים ביותר בעולם המפותח, ובהפרש עצום: 21 אחוז מהקשישים בארץ נמצאים מתחת לקו העוני.
עקבסון עלה לישראל ב-2002 לאחר שהתאלמן מאשתו. ברוסיה הוא שימש רופא נפרולוג ולדבריו עכשיו הוא במצב של החולים שבהם טיפל. הוא סובל ממחלת ריאות כרונית וממחלת לב ולכן מוגדר סיעודי על ידי המוסד לביטוח לאומי. מטפלת שמגיעה אליו חמש פעמים בשבוע למשך ארבע שעות ביום מסייעת לו ברחצה, בבישול ובניקיון. "תמיד הייתי חזק, אז גם עכשיו. אני מנסה לזוז ולעשות דברים בבית כל עוד אני יכול, אם אפסיק – אני אמות".
בהיעדר פנסיה הוא מתקיים מקצבת זקנה והשלמת הכנסה בסך 2,800 שקל ומסיוע בשכר דירה בסך של 1,000 שקל. "אני חי בקושי. אין לי חיי חברה ואני לא חוגג חגים. אני רק בדילמה כל הזמן של מה לקנות: אוכל או תרופות. הקצבה לא מכסה כלום. מתי מישהו יעזור לנו? נגזר עלינו למות לפני שמישהו יגיע אלינו?"
הולכים לנתק לי את החשמל
כחלק מההכנות למזג האוויר הסוער, הקרן לרווחה לנפגעי השואה בישראל מחלקת בימים האחרונים שמיכות, פליזים ואמצעי חימום לניצולי נזקקים בכל רחבי הארץ. נשיא הקרן לידידות, הרב יחיאל אקשטיין, סבור שמדינת ישראל ומנהיגיה צריכים להתבייש נוכח העובדה שקשישים רבים בישראל נאלצים לבחור בין חימום בתיהם לבין מזון ותרופות. לדבריו, קצבאות הזקנה והשלמת הכנסה מספיקות בקושי לכיסוי מחצית מצורכיהם הבסיסיים של הקשישים, בעוד יוקר המחיה גדל והולך.
"ממשלת ישראל חייבת לפעול להתאמת גובה הקצבאות ליוקר המחיה כך שהקשישים, התלויים בהן באופן מוחלט, יוכלו לא רק לשרוד אלא לחיות בכבוד", הוא מוסיף. "הקרן לידידות עושה כמיטב יכולתה לסייע לשיפור מצבם של עשרות אלפי קשישים, אבל האחריות לרווחתם ולאספקת צורכיהם הבסיסיים של חסרי הישע בחברה היא של המדינה. נכון להיום אוכלוסיית הקשישים הנזקקים נמצאת בסדר עדיפות נמוך יחסית בתוכניות הממשלה והביטוח הלאומי כפי שפורסמו עד כה".
אפרים (שם בדוי), ניצול שואה בן 78 מתל אביב, מספר על קשיי הדיור בעונה הגשומה והקרה של השנה: "אני שוכר את דירת החדר שלי זה 11 שנה, אבל זו דירה שאי אפשר באמת לגור בה. אני נמצא בה לבד, עם החתול. הקירות והתקרה סדוקים ואפשר לראות דרכם את השמים. יש בדירה הזו דליפה כל השנים, הכול נופל מהתקרה".
גלית בן יקר (63) ובעלה אהרון (65) גרים בדירת עמידר בדימונה: "קיבלתי שעון חשמל להטענה וכרגע אני עומדת על שני איקסים ועומד להתנתק לי החשמל",
אומרת גלית. "נגמר לי האוכל והמקרר שלנו ריק. יש בו רק עוף וכרעיים שקיבלתי. הקצבה שאנחנו מקבלים מאוד קטנה עבורנו. כל שני וחמישי מוצאים לי חוב בביטוח לאומי.
"בזמנו נאמר לי שאני חייבת 49 אלף שקל אבל לא יכלו להגיד לי על מה, אז ויתרו לי. בביטוח לאומי אמרו שאני לא זכאית להבטחת הכנסה, ובגלל זה גם לא מגיע לי הנחה בחשמל בשביל החימום. קיבלתי תנור מתרומה, אבל זה ייקח לי המון חשמל".
מחברת החשמל נמסר בתגובה: "חברת החשמל לא ניתקה את גלית בן יקר. מדובר במונה לטעינה לפי תשלום שבו נגמר הקרדיט. חידשנו לבני הזוג את הקרדיט עד תום הסערה. מנכ"ל חברת החשמל, אלי גליקמן,
הורה ביום ג' על הפסקת ניתוקים בגין חובות עד לסיום המערכת הסוערת הנוכחית. במקביל, כדי למנוע מצב של לקוחות ללא חשמל במזג אוויר קיצוני, חברת החשמל במחוז דן חיברה בחזרה 32 דירות ואף יצרה קשר טלפוני עם הלקוחות על מנת להסביר שמדובר במחווה וביום א' יצרו קשר על מנת להסדיר את החוב. במקרה בו לקוח לא זמין או אינו נמצא בבית, לא ניתן לבצע חיבור וזאת כדי להימנע מסכנה בטיחותית, שבה בעל הדירה בטוח שאין זרם בנכס ובפועל הרשת מחושמלת. בכל מקרה שבו החשמל נותק בשל סכנה בטיחותית - לא יתבצע חיבור מחדש".
הקרן לידידות מחפשת מתנדבים לעבודה עם קשישים בירושלים, ערד, דימונה, באר שבע, שדרות, ירוחם, נתיבות, אופקים ורהט. לפרטים ניתן לפנות לטלפון 02-6461400 או באמצעות הפייסבוק של הקרן.