יוצאי אתיופיה: 'שמים הפרדה בין שחור ללבן'
חשיפת ynet על אפליית ח"כ פנינה תמנו שטה, שלא הורשתה לתרום דם למד"א, עוררה תרעומת בקרב נציגי העדה האתיופית. "זה מרתיח את הלב", אמר יו"ר ועדת העולים. החצים הופנו למשרד הבריאות: "מזועזעים מהמדיניות הגזענית". השר לפיד: "לא נשתוק. מי שצריך להיות מפוטר, יפוטר"
"בושה שסגנית יו"ר הכנסת נתפשת כאישה חולנית המהווה סכנה לבריאות הציבור". בקרב יוצאי אתיופיה לא האמינו שזה קורה להם שוב. כמעט 18 שנה אחרי פרשת השמדת מנות הדם של יוצאי העדה שעוררה סערה גדולה במדינה, נחשף אתמול (יום ד') ב-ynet כי ח"כ פנינה תמנו שטה (יש עתיד) לא הורשתה לתרום דם בכנסת. "מה שאירע בכנסת ישראל כואב, מעליב ומרתיח את הלב", אמר ספינאו רטה, יו"ר ועדת העולים של הקהילה האתיופית בישראל.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
עשרות מ"מ של גשם - שלג בצפון הגולן
הנס בקרקעית האוקיינוס: "הצוללן היה בהלם"
יו"ר יש עתיד, השר יאיר לפיד, הגיב בחריפות: "פנינה תמנו שטה נסערת. גם אני. מדברים כל היום שוב ושוב, מנסים להבין יחד איך יכול להיות שבישראל 2013 מתנדב ממד"א אומר לה שלא ייקחו ממנה דם מפני שהיא מאתיופיה. היא בדיוק חזרה מדרום אפריקה. שם ייצגה את ישראל בהלווייתו של נלסון מנדלה, האיש שלימד את העולם שמול גזענות אסור לשתוק. אז אנחנו לא נשתוק. מי שצריך להיות מפוטר, יפוטר".
לפיד ציין עוד כי "את הנהלים שצריך לשנות, נשנה. בכנסת ישראל יש רק שני ח"כים יוצאי אתיופיה. שניהם מ'יש עתיד'. אנחנו גאים בהם, אוהבים אותם, מאמינים בהם. מי שיתנכל להם פותח חשבון גם עם כל אחד מאיתנו".
גדי יברקן, יו"ר מטה המאבק לשוויון חברתי ליהודי אתיופיה, אמר בתגובה כי "הגיע הזמן שמדינת ישראל תיקח ברצינות את אזרחיה. אנחנו נמצאים במדרון תלול מאוד בכל הקשור ליהודים יוצאי אתיופיה. אנחנו תרמנו
ונמשיך לתרום למדינתנו בדרכים רבות. צריך להכריז דחוף על הקמת ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת כישלון הקליטה".
יו"ר מטה המאבק ביקש להבהיר כי בריאות הציבור עומדת בראש מעייניו בלי קשר למוצאו. "כמו שאני מצפה לקבל תרומת דם נקייה, אני מצפה שכך יהיה עבור כל אדם שמקבל תרומת דם. אלא שיש הבדל גדול בין זה לבין לקחת ציבור שלם, להכפיש אותו בכוונה ולהגיד 'האתיופים נגועים'. מחנכים פה דור לנחיתות, מדובר בחינוך לקוי שלא צריך להיות לו מקום בחברה הישראלית".
"הדם שלנו יקר מדי"
יברקן הזכיר כי במהלך המאבקים בפרשת מנות הדם שהושמדו, שימשה ח"כ תמנו שטה כסגניתו. "נפגשנו עם שר הבריאות דאז וחתמנו על כך שהתקנון ישתנה ושילידי הארץ יוכלו לתרום דם, והאחרים יוכלו לתרום והתרומה תיבדק. אני קורא היום לכל אנשי הקהילה האתיופית: אל תלכו לתרום דם. הדם שלנו יקר מדי בשביל שאנשים שלא מעריכים זאת יקבלו אותו".
עוד אמר יברקן כי "הקהילה האתיופית תרמה ותורמת את חלקה בבניית החברה הישראלית, אבל המדינה שמה משקולות של ברזל בין הרגליים שלנו, שמה גדר הפרדה וירטואלית בין שחור ללבן. ההתנהגות הגסה והברוטלית הזו חייבת להיפסק. אני מצפה מפנינה ומשאר חברי הכנסת לנצל את ההזדמנות ולטפל בנושא המהותי הזה באופן מיידי".
אפרת ירדאי, פעילה חברתית בקהילת יוצאי אתיופיה בישראל, הצביעה על מניעים גזעניים. לדבריה, "המקרה לא אמור להפתיע והגיע הזמן שאנשים יבינו שזה לא משנה מה הם עשו בצבא או באיזו יחידה קרבית הם היו. המעמד שאליו יוצאי אתיופיה מגיעים לא מוחק את הגזענות הישראלית, שעוברת כחוט השני ממשרד הבריאות עד לאחרון אזרחי ישראל. המעמד שאליו מגיעים יוצאי אתיופיה גם לא מוחק את צבע עורם ולכן הגזענות כאן יום-יום, שעה-שעה, היום היא גם הגיעה לכותרות".
יו"ר ועדת העולים של הקהילה האתיופית, ספינאו רטה, ציין עוד בדבריו כי הוא לא מבין כיצד נמנע מח"כ תמנו שטה לתרום דם. "באה אישה לתת את הדם שלה כדי להציל חיי חייל חולה ובסוף פוגעים בה. זה לא נגמר בח"כ תמנו שטה ולכן אנחנו נילחם על זכויותינו ועל שוויון. לא נמשיך לשתוק ולשבת בשילוב ידיים".
באגודה הישראלית למען יהודי אתיופיה ציינו כי הם "מזועזעים מהמדיניות הגזענית של משרד הבריאות, שלפיה יוצאי אתיופיה הם סכנה לבריאות הציבור, בהגדרה. רק היום חזרה סגנית יו"ר הכנסת פנינה תמנו שטה מדרום אפריקה, לאחר שייצגה בכבוד את מדינת ישראל בטקס האשכבה של נלסון מנדלה. עצוב שח"כ תמנו שטה שבה למדינה שתופשת אותה כנשאית HIV/איידס פוטנציאלית".
עוד אמרו באגודה כי "לצערנו, משרד הבריאות מתנהג באופן גזעני כלפי יוצאי אתיופיה במקרים רבים מדי בטענות שונות. אנחנו חושבים שמשרד הבריאות הוא החולה".
"משרד הבריאות צריך להתנצל בפני הקהילה"
זיוה מקונן דגו, מנכ"לית האגודה הישראלית למען יהודי אתיופיה, הביעה אף היא מורת רוח. "המקרה הזה החזיר אותי 20 שנה אחורה", סיפרה מקונן דגו. "זה מקומם וזועק לשמיים שחברת כנסת בישראל, נבחרת ציבור, אזרחית המדינה שגדלה כאן, מתבשרת שאיננה יכולה לתרום דם. משרד הבריאות צריך להתנצל בפני חברת הכנסת ובפני הקהילה האתיופית כולה. הדבר הכי מקומם זה שפקידת בנק הדם באמירתה 'יש לכם סוג דם מיוחד' המציאה סוג דם שונה לאתיופים, כאילו הם באו מהחלל החיצון".
מקונן דגו דרשה משרת הבריאות יעל גרמן להוציא את מתנדבת מד"א ששוחחה עם ח"כ תמנו שטה ממערכת הבריאות. "זו בושה וחרפה שעובדת מתבטאת בצורה כזו על אוכלוסייה מסוימת ומגדירה את הדם שלה כמיוחד ואחר. התחושה בקרב אנשי הקהילה היא שאין כבר כוח. מתייגים פה אוכלוסייה שלמה וזה מזעזע. האבסורד הזה שקל יותר לתייג את 'האנשים האלה, עם הצבע הזה' - אין לו מקום במדינה שלנו". מנכ"לית האגודה למען יהודי אתיופיה ציינה כי היא מקווה שחשיפת המקרה והתגובות בצמרת הפוליטית יביאו לשינוי.
ח"כ תמנו שטה הגיעה אתמול בצהריים לתחנה ניידת של מגן דוד אדום שהוצבה במשכן והתבשרה על ידי אנשי הארגון כי אינה יכולה לתרום דם בשל "סוג הדם המיוחד של בני העדה האתיופית". המקרה גרר תרעומת רבה במערכת הפוליטית. ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח עם תמנו שטה ואמר לה כי יש לברר שוב את הקריטריונים שבגללם נאסר על לקיחת תרומות דם של בני העדה האתיופית.
נשיא המדינה שמעון פרס הביע שאט נפש מהמקרה וציין כי "אסור שיהיה הבדל בין דם לדם במדינת ישראל, כל אזרחי ישראל שווים". הנשיא קרא לבחון מחדש את הנהלים הקיימים ולחדד אותם כך שתימנע פגיעה מיותרת מציבור שלם המבקש להציל חיים ולתרום דם: "צריך ליצור נהלים חדשים ולאפשר לכל אזרח בישראל לתרום דם תחת שיקולי הבטיחות הרפואיים".
מד"א: הנחיה של משרד הבריאות
דובר מד"א זכי הלר העביר את הסוגיה לפתחו של משרד הבריאות. "שירותי הדם של מד"א ובנקי הדם של בתי החולים פועלים בהתאם ובכפוף להנחיות משרד הבריאות. ההנחיות של המשרד כוללות את נוסח
השאלון שעליו נדרש התורם להשיב טרם תרומת הדם. הנהלים נקבעים על ידי ועדות מומחים מקצועיות של משרד הבריאות ולמד"א אין כל סמכות לשנות הנחיות אלה".
חברתה של ח"כ תמנו שטה לסיעת יש עתיד, שרת הבריאות יעל גרמן, הבטיחה לפעול לפתרון הסוגיה. לדבריה, "אני חושבת שזה אבסורד בלתי נסבל שבשנת 2013 במדינת ישראל בני העדה האתיופית, שהגיעו לפני יותר מ-25 שנה לארץ, עדיין לא יכולים לתרום דם".
גרמן הוסיפה כי "מהרגע שנכנסתי לתפקידי אני מקיימת סבבי דיונים עם גורמי מקצוע במשרד הבריאות ובשירותי הדם במטרה לשנות ולהביא לסיומו של האבסורד הזה. בכוונתי לערוך כנס דיונים פתוח לציבור שבמהלכו יוצגו גם עמדות מקצועיות מגורמים עולמיים, ובהתאם לשנות את הקריטריונים לתרומת דם באופן שישמור על כבוד האדם של התורם ועל בריאותו של מקבל תרומות הדם".
Read this article in English